Перезентація до уроку ОМ для 6 класу. Тема: "Міфічні істоти рідного краю"

Про матеріал
Перезентація до уроку ОМ для 6 класу. Тема: "Міфічні істоти рідного краю" Презентація містить матеріал про міфічних істот України та послідовність зображення домовика.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міфологічний жанр в образотворчому мистецтвіМіфічні істоти рідного краю

Номер слайду 2

За українською ж легендою, Водяник походить від самого чорта. Водяник – володар всіх водоймищ, був старший над усіма русалками, опікувався життям усіх мешканців водоймищ.

Номер слайду 3

БАБАЙ - таємнича істота у слов'ян в образі страшного дідугана, яким лякають дітей.

Номер слайду 4

ВІЙ— міфологічна істота, зображувана в образі старого дідугана з величезними бровами. Назву свою отримав через довгі і густі вії, що тягнуться аж до землі. Погляд його згубний для людей: вбиває кожного, на кого погляне

Номер слайду 5

Вовкулака асоціювався з абсолютним злом, адже він був «перевертнем», тобто людиною, яка перетворилась у вовка.

Номер слайду 6

Вовкуня ― жінка-вовчиця. Цей міфічний персонаж ― жертва злих чарів, які навели на неї та її коханого, перетворивши їх на вовків під час весілля.

Номер слайду 7

ДВОРОВИК (ДВОРОВИЙ) - добрий дух обійстя, що охороняє від мору, пожежі, грабунку всю живність і все добро у дворі селянина. Сприяв збагаченню, добробуту, щастю хлібороба.

Номер слайду 8

ДОМОВИК — це персонаж міфології слов'ян, демонологічна істота, «хатнє божество», що опікується, допомагаючи й іноді шкодячи, життям усієї родини, яка живе в одній хаті.

Номер слайду 9

ЛІСОВИК - дух і хранитель лісу в слов'янській міфології, який живе в лісовій гущавині. Він уміє обертатися на дряхлого дідуся, ведмедя, або ставати деревом.

Номер слайду 10

ЛИХО (лихо однооке) - у східнослов'янській міфології злий дух, що уособлює нещастя, біду, горе, недолю, символізує нерозбірливість і несправедливість долі.

Номер слайду 11

МАВКИ — міфічні істоти, що уособлюють душі дітей, котрі народилися мертвими або померли нехрещеними( їх ще називають потерчатами, страдчатами, повітрулями, лісними, лоскотницями.

Номер слайду 12

РУСАЛКИ — це істоти слов'янської міфології, що є дівами прісних і солених вод. Вони - дочки Водяного та дівчини-утоплениці. Русалки властиві для більшості міфів різних народів.

Номер слайду 13

Дрімка ― добрий вечірній і нічний дух. Це турботлива  бабуся з лагідними руками, яка приходить до дітей і співає їм колискові.

Номер слайду 14

Практична робота : намалювати або зліпити міфічну істоту рідного краю

Номер слайду 15

Номер слайду 16

pptx
Додано
6 квітня 2021
Переглядів
4334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку