Презентація "Т. Г. Шевченко"

Про матеріал

В даній презентації розміщено біографічні факти із життя і творчості великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка. Презентація насичена цікавою інформацією, яскравими картинками, містить аудіо- та відеоматеріал. Також використано анімацію, переходи, гіперсилку. Поданий план, джерела використаної інформації. Презентація буде корисною у роботі як вчителям початкових класів, так і вчителям української мови та літератури.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виступна тему«Тарас Григорович. Шевченко»

Номер слайду 2

План. Народження великого Кобзаря. Перші знання. Тарас – сирота. Малий художник. Викуп з кріпацтва Російський Рембрандт. Збірка поезій «Кобзар»«Мальовнича Україна»Період заслання. Повернення із заслання. Смерть і перепоховання Цікаві факти з життя. Висновок. Використані джерела інформаціїДякую за увагу!

Номер слайду 3

КЗ "Покровський педагогічний коледж" 2017

Номер слайду 4

Народження великого Кобзаря. Тарас Григорович Шевченко народився 25 лютого (9 березня за н. ст.) 1814 року в селі Моринці Звенигородського повіту Київської губернії (тепер Черкаська область) у родині кріпаків Григорія і Катерини Шевченків.«За що, не знаю, називають хатину в гаї тихим раєм. Я в хаті мучився колись, мої там сльози пролились, найперші сльози». Т. Шевченко «Якби ви знали паничі…»

Номер слайду 5

Перші знання. У 1822 р. батько віддав сина в науку до дяка, де він отримав перші скупі знання з церковнослов'янських релігійних книг у школі сільського дяка. «Ти взяла мене, маленького за рукуІ хлопця в школу одвела. До п'яного дяка в науку»

Номер слайду 6

Тарас - сирота Після смерті у 1823 р. матері та в 1825 р. батька Тарас залишився сиротою.«Там батько, плачучи з дітьми… Не витерпів лихої долі, Умер на панщині…»«Там матір добрую мою. Ще молодую – у могилу. Нужда та праця положила…»

Номер слайду 7

Змалку в обдарованій дитині прокинувся талант художника. Вугіллям, крейдою чи олівцем він малював скрізь, де тільки міг: на стінах, на дверях, на папері… Був він за «школяра-попихача», тобто наймита. Після декількох років поневірянь він стає слугою пана П. Енгельгарда, тобто козачком. Малий художник

Номер слайду 8

Викуп з кріпацтва Т. Г. Шевченка У 1838 р. за допомогою передових культурних діячів Росії й України (художників К. Брюллова, І Сошенка, О. Венеціанова, поета В. Жуковського) Шевченка було викуплено з кріпацтва.

Номер слайду 9

Російський Рембрандт Письменник успішно закінчив петербурзьку Академію мистецтв (1844 р.) з двома срібними медалями і званням «вільного» художника. За успіхи у гравіюванні він був удостоєний звання академіка, а сучасники називали його російським Рембрандтом.

Номер слайду 10

У 1840 р. побачила світ поетична збірка «Кобзар», за яку прозвали поета незламним Кобзарем. «Ця маленька книжечка відразу відкрила новий світ поезії, вибухнула, мов джерело холодної води, заясніла невідомою досі в українському письменстві ясністю, просторою і поетичною грацією вислову» Іван Франко. Збірка поезій «Кобзар»

Номер слайду 11

«Мальовнича Україна» 1844 р. було випущено окремою книжкою перший альбом офортів «Мальовнича Україна». Поет і художник показав, за його висловом, «освіченому світу», що його рідна Україна – дивовижна країна. Кожен з шести офортів альбому розкриває самобутність України - її природу, історію та звичаї.

Номер слайду 12

24 березня 1847 р. за участь у Кирило-Мефодіївському товаристві та аза антидержавні поезії Тарас Григорович був заарештований і засланий солдатом до Орської фортеці Оренбурзького окремого корпусу. Період заслання

Номер слайду 13

Період заслання підірвав фізичне здоров'я поета, проте не зламав його духу. У 1857 р. Т. Г. Шевченко повертається із заслання. У 1859 р. він здійснює третю подорож в Україну. Ще більше боліло митцеві уярмлене становище України. Повернення із заслання

Номер слайду 14

Смерть і перепоховання 10 березня 1861 р. перестало битися серце великого українського Кобзаря. На кошти друзів 13 березня його поховано на Смоленському кладовищі в Петербурзі. У квітні того ж року, згідно із заповітом, прах поета перевезено на Україну і перепоховано на Чернечій горі біля Канева.

Номер слайду 15

Цікаві факти з життя1. Прізвище Шевченка походить від його прадіда Андрія Грушівського, що походив з козаків і звідкись прийшов у Кирилівку. Андрій Грушівський одружився із Єфросинією Шевчихою (її батько був шевцем) і взяв прізвище дружини. Так виник рід Шевченків.2. Тарас Шевченко завжди з любов’ю згадував той випадок, коли малим пішов шукати «залізні стовпи», що «підпирають» небо, і заблукав у полі. Чумаки, зустрівши хлопця, забрали його з собою і ввечері привезли до Кирилівки.

Номер слайду 16

Цікаві факти з життя3. Першим коханням молодого Шевченка була Оксана Коваленко, його ровесниця. Родичі закоханих були впевнені, що молоді одружаться. Але надії були марними – Тарас мав поїхати до Вільна. Усе своє життя згадував дівчину, яку колись кохав.4. Останнім коханням була 19-річна Лукерія Полусмак, яка наймитувала в Петербурзі. Простакувату дівчину Тарас зваблював дорогими подарунками, але вона не захотіла залишити столичного життя й переїхати в Україну, щоб жити в селі.

Номер слайду 17

5. Тарас Шевченко був відомим модником. Носив дорогий одяг і дуже легко. Витрачав на нього гроші. Цікаві факти з життя6. У місті Черкаси у 1989 році відкрився єдиний у світі музей, присвячений одній книзі. І цією книгою був «Кобзар».

Номер слайду 18

Висновок« Він був сином мужика – і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком – і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком – і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам та книжним ученим.»« … Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу славу і радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори». Іван Франко

Номер слайду 19

КЗ "Покровський педагогічний коледж" 2017

Номер слайду 20

Використані джерела інформаціїslideshare.netslideboom.comzorinsk-sch10.ucoz.rudovidka.biz.uasites.google.comukrlit.org›t-shevchenko.namehttp://quester.tobm.org.ua

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

pptx
Додано
17 квітня 2018
Переглядів
15410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку