Презентація "Таїр Халілов "До останнього подиху"

Про матеріал
Презентація містить біографію кримськотатарського письменника Таїра Халілова, трагічні історії депортації кримськотатарських сімей у 1944 році, історію створення повісті "До останнього подиху", тестові запитання на закріплення теми, покликання на вправи Wordwall.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Таїр Халілов«До останнього подиху»

Номер слайду 2

Мета уроку. Ознайомитися з життєвим і творчим шляхом кримськотатарського письменника Таїра Халілова; згадати історію депортації кримських татар; дізнатися історію написання повісті «До останнього подиху».

Номер слайду 3

Народження. Таїр Бекірович Халілов з’явився на світ 6 вересня 1940 року в селі Карабай (нині Відродження) Старо-Кримського району Кримської АРСР.

Номер слайду 4

Депортація18 травня 1944 року родину з семи осіб (батьки і п’ятеро дітей) арештували і під конвоєм привезли на залізничну станцію Іслам-Терек (нині Кіровське). Звідти депортували в Макаріївський район Костромської області. Таїр ріс у дитячому будинку в Узбекистані.

Номер слайду 5

Навчання, робота. Після закінчення середньої школи з російською мовою навчання пройшов службу в армії. У 1969 році закінчив Ташкентський сільськогосподарський інститут, де отримав фах «вчений-агроном, плодоовочівник-виноградар». З 1969 до 1971 року працював у садвинрадгоспі «Ахангаран-2» Ташкентської області.

Номер слайду 6

Повернення на батьківщину. До Криму повернувся у травні 1990 року, поселився в селі Пушкіне Совєтського (Ічкінського) району (кримськотат. Есен-Екі).

Номер слайду 7

Проби пера. Перші кроки письменництва Таїра Халілова походять з дитинства, й перші його твори були написані російською мовою. А згодом, в більш зрілому віці він почав писати рідною мовою, і навіть був кореспондентом газети.

Номер слайду 8

Особливості стилю. У перекладі з кримськотатарської мови практично неможливо повністю зберегти її специфіку та значення деяких виразів. Однак у найбільш відомих творах «Запах базиліку» та «До останнього подиху» чітко відчуваюся національні риси. Невеликі деталі зображають побут і традиції кримського народу, але на їхньому фоні особливо яскраво відчуваються внутрішні переживання головних героїв, сила яких у характері. Особистості, створені Таїром Халіловим, за своє життя пережили випробування, які могли зламати, але в них залишається віра і надія на краще майбутнє.

Номер слайду 9

Творчість. Таїр Халілов є членом Спілки письменників України. Таїр Халілов у своїй творчості досліджує пограничні стани людського існування, що робить його письмо близьким до філософії екзистенціалізму. Таїр Халілов написав повість «Забрана Батьківщина», яка на реальних подіях і неспростовних фактах розповідає про геноцид кримсько-татарського народу.

Номер слайду 10

Нагороди. У 2018 на фестивалі Кримський інжир у Києві Таїр Халілов став лауреатом фестивалю, в спеціальній номінації «Вклад у розвиток кримськотатарської літератури».

Номер слайду 11

Географія Таїра Халіловас. Карабай (Відродження) Старо-Кримського районус. Пушкіне (Есен-Екі) Совєтського (Ічкінського району)Ташкент. Костромська область

Номер слайду 12

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 13

В основі повісті «До останнього подиху» – реальні події депортації кримських татар (наказ керівництва СРСР) З доповідної записки Л. Берії від 10.05.1944: «З огляду на зрадницькі дії кримських татар проти радянського народу і виходячи з небажаності подальшого проживання кримських татар на прикордонній околиці СРСР, НКВС СРСР вносить на Ваш розгляд проект рішення Державного Комітету Оборони про виселення всіх татар із території Криму»

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Депортація кримських татар. Нам заборонялося все, окрім смерті Т. Халілов

Номер слайду 17

Депортація кримських татар. Усніє Чолпан згадувала ранок 18 травня 1944 роки так: «Рано-вранці в будинок увірвалися радянські солдати: «Збирайтеся! Вас, зрадників, виселяють». Куди? Навіщо? Чому? Розгублені, перелякані, не розуміючи, що сталося, маленькі Урмус, Леніє, Сеїтджеліл, Сундус плакали. Взяла в першу чергу Коран, потім пательню та джезве. Коли нас вивели, навколо всі плакали й кричали». Разом з іншими співвітчизниками-кримськими татарами їх посадили в машини й повезли на станцію Сюрень. Людей повантажили у вагони. Усніє їхала з дітьми та племінниками. В їхньому вагоні померли бабуся, дідусь та маленька дитина; поховати померлих було неможливо. Під час коротких зупинок дітей випускали з вагонів, і вони бігли по воду.

Номер слайду 18

Депортація кримських татар. Нарешті, їх привезли в Узбекистан. Незабаром, як і багато інших виселенців, вони захворіли на малярію, дизентерію. Усніє хворіла важко, думали, що не виживе. Дітей, Сундус та Урмус, забрали до дитячого будинку. Усніє все-таки видерлась і відразу ж забрала дочок з дитбудинку. «Жили в землянці. Через якийсь час приїхали узбеки, з жалості забрали нас до себе. Давали коржі й воду. Так минув перший рік вигнання», ‒ розповідала Усніє.

Номер слайду 19

Депортація кримських татар. Сім'ю Таїра Халілова депортували в Макар'ївський район Костромської області. Як згадує Халілов: «Поселили в почорнілих дерев'яних бараках, що кишіли клопами й тарганами, в них до нас жили зеки. Але ув'язнених хоч якось годували, а нас ні. Працездатних юнаків і дівчат, практично підлітків, погнали на лісоповал, тому що чоловіки воювали на фронті».

Номер слайду 20

Депортація кримських татар. Виснажені від голоду, хвороб, лютих морозів, кримські татари помирали цілими сім'ями. Померли старша сестра Таїра Зейнеп, її чоловік Сеїтумер та їхній трирічний син, через рік померла і його мама Фатіме. Таїр теж захворів на тиф, але дивом вижив. Залишився без батьків, його забрали до дитячого будинку: «Позбавивши Батьківщини, убивши батьків, уцілілих дітей взяти під свою опіку! Що може бути мерзенніше за це! У дитячому будинку щовечора на лінійці ми дружно співали: «3а дитинство щасливе наше спасибі, рідна країно!»

Номер слайду 21

Депортація кримських татар. Расіму Юнусову на момент депортації було майже шість років. Його батько до війни працював у колгоспі бригадиром. На початку війни його забрали в армію, проте незадовго до окупації Криму німцями він повернувся з госпіталю, де лікувався, ‒ після важкого поранення ледь пересувався на милицях.18 травня 1944 року на світанку в їхній будинок голосно постукали. На порозі стояли озброєні радянські солдати. Вони щось кричали й виганяли їх з будинку на двір, підштовхуючи прикладами. У метушні мати дала в руки Расіму торбу з горіхами та Коран. Солдат зауважив це й вирвав їх із рук хлопчика, горіхи розсипалися на всі боки.

Номер слайду 22

Депортація кримських татар. З речей не дозволили брати нічого, тільки те, що одягли на себе, і вузлик з дитячим одягом. Один із військових з пістолетом в руці щось кричав і тикав зброєю в обличчя батькові. Під'їхала вантажна машина, вже повністю завантажена людьми. Расім Юнусов згадує: «Нас привезли до ешелону, що стояв у полі, і стали вантажити у вагони для худоби, де не було чим дихати від смороду й такої кількості людей. Люди напівсидячи дрімали на голих дошках, лежати місця не було. Туалету в вагоні не було. Воду для пиття набирали на зупинках, якщо встигали... Люди помирали дорогою, нам, дітям, щоб ми не злякалися, говорили, що не потрібно дивитися на небіжчиків».

Номер слайду 23

Депортація кримських татар

Номер слайду 24

Джамала «1944»Українська співачка Джамала з композицією "1944", присвяченою депортації кримських татар у 1944 році, виграла конкурс Євробачення 2016, який проходив у Стокгольмі. Вона набрала 534 бали - 211 голосів журі та 323 голосів від глядачів. Україна перемагає на Євробаченні вдруге.

Номер слайду 25

Слухання пісніhttps://www.youtube.com/watch?v=w. NECV2h-y58 Коли чужинці приходять,Вони приходять у ваш будинокІ вбивають всіх вас і кажуть:«Ми не винні, не винні.»Де ж ваш розум?Людство плаче. Ви уявили себе богами,Але всі смертні. Не губіть мою душу,Наші душі... Я не змогла провести там свою молодість,Тому що ви забрали у мене мою землю. Я не змогла провести там свою молодість,Тому що ви забрали у мене мою землю. Ми могли б побудувати майбутнє,Де люди вільніжити і любити —Найщасливіші часи. Де ж ваше серце?Людство, повстань!Ви уявили себе богами,Але все смертні. Не губіть мою душу,Наші душі... Я не змогла провести там свою молодість,Тому що ви забрали у мене мою землю. Я не змогла провести там свою молодість,Тому що ви забрали у мене мою землю. Мені не вистачало Вітчизни...

Номер слайду 26

«До останнього подиху»У повісті «До останнього подиху» Таїр Халілов описав останній день з життя літнього чоловіка, що прикутий до ліжка. Бекир збирає останні сили аби відчинити двері тому, хто дзвонить у його квартиру, згадуючи своє непросте життя, близьке до автобіографії самого автора і тисяч інших депортованих кримських татар. Є тут і болісне осмислення долі кримськотатарського народу, звинуваченого, депортованого та пограбованого. Та попри це, знаходячись між смертю та життям, після всіх випробувань, герой залишається відданим своєму народу та рідній землі.

Номер слайду 27

Екзистенціалізм. Течія в літературі, що сформувалася в Європі у 1930—40 pp., а найбільшого розвитку досягла в 1950— 60 pp. Джерела екзистенціалізму містилися в працях філософа XIX ст. С. К'єркеґора. У художніх творах екзистенціалісти прагнуть збагнути справжні причини трагічної невлаштованості людського життя.

Номер слайду 28

Риси екзистенціалізм

Номер слайду 29

Тестові запитання. Де народився Таїр Халілов? у Криму в Узбекистані в Індії у Німеччині

Номер слайду 30

Тестові запитання. Укажіть рік народження письменника.1930193519401945

Номер слайду 31

Тестові запитання. Творчість Таїра Халілова належить до літератури (якої нації) ... української кримськотатарської білоруської

Номер слайду 32

Тестові запитання. Куди переселили сім'ю Халілових у 1944 році? у Запорізьку область України в Амурську область росії у Костомаровську область росіїу Дніпропетровську область України

Номер слайду 33

Тестові запитання. Де навчався Таїр після служби в радянській армії? у юридичному університеті у сільськогосподарському інституті в Академії мистецтв на філологічних курсах

Номер слайду 34

Тестові запитання. Чим важливий 2018 рік для Таїра Халілова? він став лауреатом Нобелівської премії він отримав Пулітцерівську премію він виграв мільйон у лотерею захистив докторську дисертацію він став лауреатом спеціальної номінації "Внесок у розвиток кримськотатарської літератури"

Номер слайду 35

Тестові запитання. Зазначте тематику творів Таїра Халілова.коханняподружня зрадатрагедія кримськотатарського народусвавілля влади. Друга світова війнасамотність

Номер слайду 36

Самостійна роботаhttps://wordwall.net/uk/resource/71692572https://wordwall.net/uk/resource/71692572

Номер слайду 37

Підсумок уроку. Ознайомитися з життєвим і творчим шляхом кримськотатарського письменника Таїра Халілова; згадати історію депортації кримських татар; дізнатися історію написання повісті «До останнього подиху».

Номер слайду 38

Домашнє завдання. С.235 – 249, прочитати повість.

Номер слайду 39

Джерелаhttps://ua.krymr.com/a/deportatsia-krymskykh-tatar-spohady/31260752.htmlhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%BB%D0%BE%D0%B2_%D0%A2%D0%B0%D1%97%D1%80_%D0%91%D0%B5%D0%BA%D1%96%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87https://dovidka.biz.ua/tair-khalilov-biohrafiia-skorocheno/https://www.ukrlib.com.ua/dic/show.php?w=59

pptx
Додано
15 квітня
Переглядів
544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку