Презентація "Тарас Григорович Шевченко. Рання творчість. Перші поетичні твори. Балади «Причинна», «Лілея».

Про матеріал
Презентація Тарас Григорович Шевченко. Рання творчість. Перші поетичні твори. Балади «Причинна», «Лілея». Роман Марія Юріївна, вчитель української мови та літератури. Директор НВК "Широківська ЗОШ І-ІІ ступенів-ДНЗ" Освіта - вища
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Інсценівка про Шевченка.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тарас Шевченко народився в селі … Ця подія сталася навесні, а саме…. Мати й батько Тараса були …. Перша нянька Тарасика - …. Важким було його дитинство… Після смерті батьків Тарас… Належачи панові Енгельгардту, він був змушений…. Найбільшою втіхою для хлопця були…. А ще мав він найзаповітнішу мрію… У 1838 році Тараса Шевченка було … Ця подія сталася завдяки …. Вільний молодий Шевченко почав …. І вже в 1840 році…. Але в 1847 році… До 1857 року… 10 березня 1861 року…. Похований Т. Шевченко … Українці свято шанують пам’ять про Тараса Шевченка, тому що…

Номер слайду 5

Презентація до уроку української літератури вчителя української мови та літератури Роман Марії Юріївни

Номер слайду 6

Тема. Тарас Григорович Шевченко. Рання творчість. Перші поетичні твори. Балади «Причинна», «Лілея».

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Кобзарем його ми звемо, Так від роду і до роду, Кожен вірш свій і поему Він присвячував народу. М.Рильський

Номер слайду 9

Робота впарах З’ясуйте лексичне значення слів кобзар і "Кобзар". Поміркуйте, чому Тараса Шевченка називають Кобзарем?

Номер слайду 10

Робота над баладою «Причинна» Теорія літератури. Пригадати, що називається баладою Балада - невеликий сюжетний віршований ліро-епічний твір про виняткову родинно-побутову, соціально-побутову подію, з драматично напруженим сюжетом, в якому наявні елементи фантастики Ознаки балади: фантастичний сюжет; зображення однієї події з життя головного героя; фольклорна основа висока емоційність; нетривалий час подій; невелика кількість дійових осіб; стислість, малий обсяг; віршова форма.

Номер слайду 11

Робота над баладою «Причинна» Теорія літератури. Пригадати, що називається баладою Балада - невеликий сюжетний віршований ліро-епічний твір про виняткову родинно-побутову, соціально-побутову подію, з драматично напруженим сюжетом, в якому наявні елементи фантастики Ознаки балади: фантастичний сюжет; зображення однієї події з життя головного героя; фольклорна основа висока емоційність; нетривалий час подій; невелика кількість дійових осіб; стислість, малий обсяг; віршова форма.

Номер слайду 12

Словникова робота Причинна- жінка, якій пороблено, яка не володіє собою, не тямить себе. «Причинна» - це типово романтична балада, в якій на перший план висуваються не так персонажі, як надзвичайні події. Головне, що надало баладі Шевченка новаторського характеру, - це глибше проникнення в духовний світ людини. Балада побудована на мотивах народних переказів. Значну роль у ній відіграють грізні картини природи, схвильована авторська мова, покликана зворушити читача, збудити в нього співчуття до героїні. Народними піснями стали «Реве та стогне Дніпр широкий», «Така її доля...».

Номер слайду 13

Фрагменти балади «Причинна» поклали на музику Д. Крижанівський, В. Косенко, М.Лисенко, Г. Хоткевич, К. Мясков та інші. Шедевром української народної пісні, візитівкою України у світі став знаменитий початок балади «Реве та стогне Дніпр широкий» - саме з музикою Данила Крижанівського

Номер слайду 14

Учні з творчої групи виконують пісню «Реве та стогне Дніпр широкий»

Номер слайду 15

Саме «Така її доля...» найбільше дає уявлення про героїню, яка власне в дії, сюжеті участі не бере, не розкриває свого характеру, а тільки стає жертвою лихих обставин.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Робота у групах

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Реве та стогне Дніпр широкий, Сердитий вітер завива, Додолу верби гне високі, Горами хвилю підійма. Т.Шевченко “Причинна”

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Робота над баладою «Лілея» В основу балади «Лілея» покладено добре відомий Шевченкові народнопісенний мотив про перетворення дівчини в квітку – метаморфози. Твір – схвильований монолог Лілеї Королевому Цвіту про своє життя людиною, про трагічну долю матері-покритики, про знущання пана над сиротою На мотив балади композитори К.Данькевич написав балет «Лілея» , а Г. Майборода – однойменну симфонічну поему

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Робота в парах Що спільного і відмінного у баладах «Причинна» та «Лілея»?

Номер слайду 33

Згадайте свої асоціації з іменем Шевченка, прослухані на початку уроку. Пригадайте епіграф уроку Кобзарем його ми звемо, Так від роду і до роду, Кожен вірш свій і поему Він присвячував народу. М.Рильський і на основі цього складіть характеристику Шевченка, застосовуючи принцип "доміно".

Номер слайду 34

«Доміно". Т.Г.Шевченко → Великий Кобзар → письменник, поет → художник → академік → романтик → знавець фольклору → основоположник нової укр. .літ.

Номер слайду 35

Рефлексія. Використовуючи метод «Мікрофон» Продовжити речення. Сьогодні на уроці я дізнався про … Найцікавішим для мене було … Найбільше мене вразило … Хочу більше дізнатися про …

Номер слайду 36

Домашнє завдання. Написати твір-мініатюру "Мої роздуми над баладою «Причинна» Виразно читати і аналізувати балади Прочитати поему “Гайдамаки” (за бажанням)

Номер слайду 37

Дякуємо за увагу

ppt
До підручника
Українська література 9 клас (Коваленко Л.Т., Бернадська Н.І.)
Додано
26 березня 2019
Переглядів
10157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку