Презентація "Тарас Шевченко. Біографія та основні віхи творчості. Геніальний поет як пророк національного відродження в Україні. Сатирична поема "Кавказ"

Про матеріал

Презентація до уроку на тему "Тарас Шевченко. Біографія та основні віхи творчості. Геніальний поет як пророк національного відродження в Україні. Сатирична поема "Кавказ"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

... Серце поволі з Богом розмовля… А думка край світа на хмарі гуля. (Т. Шевченко «Перебедня») …Заспівав би, — був голосок, Та позички з'їли. (Т. Шевченко «До Основ‘яненка») …І знову сльози виливаю,  І думу тяжкую мою  Німим стінам передаю.  (Т. Шевченко «Відьма»)

Номер слайду 3

Гра “Я – тобі! Ти – мені!”

Номер слайду 4

«Історія мого життя становить частину історії моєї Батьківщини…» Т. Шевченко

Номер слайду 5

Тема уроку. ТАРАС ШЕВЧЕНКО. БІОГРАФІЯ ТА ОСНОВНІ ВІХИ ТВОРЧОСТІ. ГЕНІАЛЬНИЙ ПОЕТ ЯК ПРОРОК НАЦІОНАЛЬНОГО ВІДРОДЖЕННЯ В УКРАЇНІ. Сатирична поема «КАВКАЗ»

Номер слайду 6

Місто Канів вітає нас!

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Бесіда за питаннями: 1. Чи легким видалось життя Т. Шевченка?2. Як молодий Тарас потрапив у Петербург? 3. Хто викупив Шевченка з кріпацтва і чому? 4. Чи має Т. Г. Шевченко освіту? Де він навчався? 5. Скільки разів Т. Г. Шевченко приїжджав до України? 6. Коли був виданий «Кобзар»? 7. У яку організацію входив Тарас, за що його й заарештували?

Номер слайду 17

Основні періоди життя поета:1. Дитинство Тараса (1814-1829).2. Юність (1829-1843).3. 1843-1847 роки — кріпацтво; найплідніші у творчості Шевченка.4. 1847-1857 роки. Нова неволя або заслання.5.1857-1861 — останні роки життя Тараса Шевченка.

Номер слайду 18

Основні періоди творчості Т. Г. Шевченка:І. 1838р.-1843р. – ранній період.ІІ. З 1843 р. до арешту 1847 р. − періодом «трьох літ».ІІІ. 1847р.-1857 р. − «засланський період».ІV. Творчість останніх років (з 1957 до 1861 р.).

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Літературно-меморіальний музей ім. Т. Шевченка

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Обговорення:«…Отаке то було лихо по всій Україні, Гірше пекла… А за віщо, за що люди гинуть?» (“Гайдамаки”)«…Ні,  не  вміли,  не  хотіли,   Треба  роз'єднаться!   Треба  крові,  брата  крові,   Бо  заздро,  що  в  брата…» (“Гайдамаки”)

Номер слайду 23

До якого із цих пророкувань ваше серце схиляється найбільше?“Погибнеш, згинеш, Україно! Не стане й знаку на землі…” (“Осія. Глава XVI”) «І на оновленій землі врага не буде супостата, А буде син і буде мати…» (“І Архімед, і галілей”)

Номер слайду 24

Шевченкова бібліотека

Номер слайду 25

Поема − ліричний, епічний, ліро-епічний твір, переважно віршований, у якому зображені значні події і яскраві характери. Сатира − гостра критика чогось, когось, чи суспільства з висміюванням, а то й гнівним засудженням.

Номер слайду 26

Сатирична поема – це ліричний, епічний, ліро-епічний твір, переважно віршований, у якому зображені значні події і яскраві характери з гострою критикою, висміюванням, чи то засудженням когось, або чогось.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Кавказькі гори

Номер слайду 29

Шевченковий дуб

Номер слайду 30

Давайте поміркуємо: Яким нам поет показує Кавказ у перших рядках? В образі кого перед нами постає Прометей? Символом чого є орел у творі? Що допомагало горцям встояти? Знайдіть рядки, у який народ запитує у Бога, коли це все закінчиться і, попри війну, прославляє його та не зневірюється. Чи згадує поет у поемі про свого друга?

Номер слайду 31

Визначимо тему та ідею поеми “Кавказ” Тема: викриття загарбницької політики російського самодержавства, показ страждань поневолених народів Кавказу. Ідея: співчуття поневоленим, схвалення патріотичної і мужньої боротьби горців; гнівний осуд самодержавства, кріпосництва; полум’яний інтернаціональний заклик об’єднаної боротьби всіх народів проти спільного ворога — російського царизму.

Номер слайду 32

Світлиця Тараса Шевченка

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Основна думка поеми «Кавказ»

Номер слайду 35

Сергій Нігоян – перша жертва Євромайдану

Номер слайду 36

Андрій Снітко – герой нашого часу…

Номер слайду 37

Поділимось враженнями про екскурсію! Продовжте речення: Сьогоднішній урок був для мене…Новою була для мене інформація про…На уроці я зрозумів, що…Поема «Кавказ» показала мені Шевченка, як…Сьогодні на уроці я працював на…

Номер слайду 38

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:вивчити конспект; скласти хронологічну таблицю життєвого шляху Т. Г. Шевченка; виписати з поеми «Кавказ» художні засоби, які використав автор.

Номер слайду 39

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трачук Віра Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Коваленко Л.Т., Бернадська Н.І.)
Додано
2 грудня 2018
Переглядів
4807
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку