Презентація "Тарасова світлиця"

Про матеріал

Матеріали даної презентації слід використовувати на уроках літературного читання під час вивчення творчості Т. Г. Шевченка. Слайди даної роботи удосконалюватимуть вміння самостійно вивчати творчість поета, продовжать ознайомлення учнів з красою, неповторністю, чарівністю Шевченкового слова, значенням творчості Т. Г.Шевченка для українського народу, покажуть , як шанують його пам'ять, викличуть бажання глибше пізнати його життєвий шлях; розвиватимуть читацькі інтереси, пам'ять, мислення; виховуватимуть в учнів любов і шану до народного поета.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарасова світлиця

Номер слайду 2

Тарасова світлиця Тарасова світлиця — музей на території Шевченківського національного заповідника у Каневі, перший музей, присвячений життю і творчості Тараса Шевченка, започаткований Василем Гнилосировим наприкінціXIX століття. Засновано. XIX століття. Розташування Канів. Відкритий3 серпня 1991

Номер слайду 3

Першу хату на місці сучасної Тарасової світлиці було збудовано 1884 року поблизу могили Тараса Шевченка. Хату було розділено на дві частини: в одній мешкав педагог Василь Гнилосиров, у другій — Іван Ядловський, доглядач шевченкової могили.

Номер слайду 4

Наприкінці XIX століття Василь Гнилосиров за сприяння Старої київської громади створює Тарасову світлицю — перший народний музей імені поета. На початку свого існування музей мав кілька експонатів. 1888 року художник Іллю Рєпін на замовлення Старої громади пише для світлиці портрет Шевченка.

Номер слайду 5

1897 року у Тарасовій світлиці була започаткована «Книга вражень для відвідувачів». До створення книги Гнилосиров сам робив нотатки, про відвідувачів могили Тараса Шевченка. У 1893 році виникла ідея створення книги «обліку» відвідувачів світлиці, дозвіл на ведення якої був наданий місцевою владою за 4 роки. Перший запис у книзі зробив композитор Микола Лисенко.

Номер слайду 6

У 1930-х роках через початок спорудження нової будівлі для музею імені Тараса Шевченка хату, у якій містилась Тарасова світлиця, було вирішено розібрати. Питання про її відновлення постало напередодні відзначення 175 річниці від дня народження поета. Відновлення Тарасової світлиці передбачалося постановою Ради Міністрів УРСР від 1987 року щодо благоустрою пам'ятних місць, пов'язаних із життям Шевченка. Відновлення світлиці відбувалося під керівництвом доктора архітектури Ю. Хохла.

Номер слайду 7

Відкриття оновленої Тарасової світлиці відбулося 3 серпня 1991 року. Нову хату було встановлено біля могили Івана Ядловського через неможливість її встановлення на попередньому місці.

Номер слайду 8

Дякую. За увагу

pptx
Додано
19 березня 2018
Переглядів
1322
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку