Презентація "Технологія виготовлення вузлової ляльки"

Про матеріал

Презентація до уроку.

Презентація містить майстер-клас у фотографіях з поясненнями покрокового виготовлення народної вузлової ляльки. Може використовуватися на уроках трудового навчання у молодшій школі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія виготовлення вузлової ляльки

Номер слайду 2

Матеріали та інструменти Для виготовлення вузлової ляльки висотою 15 см нам будуть потрібні клаптики білої тканини (бязі) розміром 30х30 см, 30х16 см, 16х4 см, акрилові нитки для вишивання 3-4 кольорів (для намотування хреста), міцні білі нитки і ножиці.

Номер слайду 3

Технологія виготовлення вузлової ляльки Клаптик білої тканини розміром 30х16 см складаємо вдвоє, а потім ще раз, щоб отримати смужку шириною 4 см.

Номер слайду 4

Скручуємо смужку «рулетиком».

Номер слайду 5

Отриманий «рулетик» вкладаємо в клаптик бязі 30х30 см, щільно обгортаємо його тканиною і стягуємо ниткою. Акуратно розправляємо тканину в тому місці, де буде обличчя ляльки, зсуваючи всі складочки назад.

Номер слайду 6

Викладаємо хрест. Для намотування хреста на обличчі ляльки підбираємо нитки під колір тканини, з якої буде виготовлятися спідничка. Так як на спідничку ми приготували клаптик блакитної тканини, то нитки підбираємо відповідно в холодній гамі кольорів. Просто прокладаємо однією (центральною) ниткою вертикальний і горизонтальний виток на обличчі ляльки. Початок нитки, кінець і кожен виток фіксуємо обмотуванням навколо шиї.

Номер слайду 7

Наступними кольорами ниток повторюємо процес, викладаючи витки з обох боків від центральної нитки. Для центральної нитки обираємо фіолетовий колір. Послідовність кольорів може бути такою, як вам заманеться. Більше чотирьох кольорів нитки для головки ляльки такого розміру не потрібно, бо вони просто будуть сповзати з боків.

Номер слайду 8

Тильна сторона головки ляльки виглядає неакуратно, тому ховаємо її під хусткою. Хустинка для ляльки може бути виготовлена з білої тканини або з кольорової (в тон до спіднички) і може кріпитися до «тулуба» примотуванням або пов’язуватися на уже готову ляльку. Ми виготовили хустинку з білої бязі (20х20 см), склали трикутником, обмотали голівку ляльки і примотали до «тулуба» в процесі приєднання рук.

Номер слайду 9

Виготовлення рук. На найменшому клаптику білої тканини (16х4 см) підгортаємо краї приблизно на 1 см. І складаємо його так, щоб утворилася смужечка тканини розміром 7х 1 см.

Номер слайду 10

Готову смужку тканини скручуємо трубочкою і щільно обмотуємо кольоровою ниткою. Одночасно (не розриваючи нитки) примотуємо руки до «тулуба», фіксуючи хустку. Обмотуємо верхню частину «тулуба» кольоровими нитками, утворюючи на грудях ляльки косий хрест. Закріплюємо нитку зав’язуванням або ховаємо кінчик під намотані нитки.

Номер слайду 11

Оформлення і прикрашання ляльки Для декорування ляльки нам знадобляться: – клаптик кольорової тканини 32х14 см; – мереживо 32 см; – нитки для шиття в колір тканини і мережива; – намистинки; – голки для шиття і для бісеру; – ножиці.

Номер слайду 12

Виготовлення спіднички Оскільки ми вибрали тканину на спідничку крепсатин блакитного кольору, то потрібно обробити нижній і бокові зрізи спіднички (щоб не виторочувалися нитки). Нижній зріз обшиваємо білим мереживом, а бокові зрізи акуратно підгинаємо, закріплюючи дрібними стібками швів «вперед голку» або «назад голку». Якщо вибрати тканину, яка не обсипається (бавовняну, лляну), то обробка зрізів непотрібна, хіба що для оздоблення.

Номер слайду 13

Обгортаємо голову і руки ляльки спідничкою виворотнім боком назовні і міцно прив’язуємо до талії ляльки. Підрізаємо кінці білої тканини, що виступають з під спіднички

Номер слайду 14

Виготовлення намиста. Насиляємо разочок намиста на просту або нейлонову нитку бісерною голкою, з’єднуємо в коло і акуратно пришиваємо ззаду до хустки.

Номер слайду 15

Готова лялька При бажанні можна прикрасити голову ляльки віночком, косами, виготовленими з ниток чи іншим головним убором.

ppt
Додано
30 липня 2018
Переглядів
1613
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку