Методична розробка уроку на тему: "Піраміда"

Про матеріал

Пірамідами називають гробниці древнєєгипетських фараонів Древнього та Середнього царств, втілюючі ідею про надлюдську велич правителя. Найбільша піраміда Хеопса в Гізі (висота146,6м, 28 в. до н.е.).продавнішіпіраміди фараона Джосера в Саккара і фараона Снофру в Медумі (ІІІ тис.до н.е.)

Зміст архіву
Перегляд файлу

Тема: Піраміда.

Девіз уроку:

                                          “Знання можуть бути купою каміння,

                   що задавила особистість.

                                                 І знання можуть бути вершиною піраміди,

                        на якій стоїть особистість.”

М.Розов

Мета уроку:             

  • навчальна:

познайомити учнів з поняттям  “піраміда ”, її елементами; забезпечити під час уроку засвоєння понять, теорій; навчати учнів використовувати знання для вирішення практичних завдань, розширити знання відомостями з історії, використанням властивостей пірамід в архітектурі, медицині,

сільському господарстві.

  • розвиваюча:

розвивати математичну культуру учнів, розширити і поглибити рамки навчальної програми шляхом міжпредметних зв’язків; привчити учнів користуватися додатковими джерелами інформації, робити висновки і узагальнення.

  • виховна:

виховувати інтерес до геометрії та історії математики; виховувати охайність, культуру математичного запису,увагу, зосередженість.

Методична мета: Використання інтерактивних та інформаційно- комунікативних технологій для розвитку пізнавальної активності учнів.

Тип уроку:

Урок вивчення учнями нового матеріалу та набування нових вмінь.

 

ХІД УРОКУ:

І.       Організаційний момент.

     ІІ.      Повідомлення теми і мети уроку.

     ІІІ.    Мотивація навчальної діяльності учнів.( Міжпредметні зв’язки.)

ІV.     Новий матеріал. Розвязування задач.

  1. Рефлексія.

VI.     Підсумок уроку.

VII.    Домашнє завдання.

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Девіз уроку: “Знання можуть бути купою каміння, що задавила особистість. І знання можуть бути вершиною піраміди, на якій стоїть особистість.” М.Розов

Номер слайду 5

Мета уроку: Познайомити учнів з поняттям “ піраміда ”, її елементами. Розширити знання відомостями з історії, використанням властивостей пірамід в архітектурі, медицині, сільському господарстві

Номер слайду 6

Ну що там храм прадавній Артеміди, Колос Родоський, це якісь дива! Дивіться: це фігура – піраміда, Краса її завжди, завжди жива. Нахилені до купи грані Вершину творять горду і стрімку. Усе довершене у ній прегарній, Хіба забути нам таку?

Номер слайду 7

Історія пірамід Пірамідами називають гробниці древнєєгипетських фараонів Древнього та Середнього царств, втілюючі ідею про надлюдську велич правителя. Найбільша піраміда Хеопса в Гізі (висота146,6м, 28 в. до н.е.).продавніші піраміди фараона Джосера в Саккара і фараона Снофру в Медумі (ІІІ тис.до н.е.)

Номер слайду 8

Піраміда в Гізі – одна із самих відомих споруд на Землі. Це одне із семи древніх чудес світу, яке дійшло до наших днів. Її вік сягає 4 600 – 4 800 років. Вражають розміри: Висота – 146 м, Довжина сторони основи – 230 м, Загальна площа – більше 5 га. Вона складена із 2,5 мільйонів кам'яних блоків, які з високою точністю підігнані один до одного.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

На цій піраміді ще й досі збереглися сліди від насипів, по яким тягли блоки.

Номер слайду 11

Тайна пірамід і досі не розгадана. Науковці, які намагались з’ясувати, яким чином древні будівники змогли побудувати ці грандіозні споруди (і не просто побудувати, а придати їм геометрично правильну форму), просто заходили у глухий кут.

Номер слайду 12

Піраміда широко використо-вується в архітектурі

Номер слайду 13

Піраміди в архитектурі Піраміда в Каракасі Піраміда у Франції Піраміда рівноваги Піраміда- крамниця Парк часу в Свердловську

Номер слайду 14

Піраміди у фізиці Історична цінність пірамід – наявність великої кількості енергії, створеної завдяки правильності форми пірамід. Створювані поля у середині пірамід дозволяють нейтралізувати негативну енергію і перетворити її в позитивну. Єдина система пірамід на планеті координує процес перетворення енергії у просторі і у часі.

Номер слайду 15

Піраміди виконують також роль стабілізатора параметрів у русі планети. Важною умовою при енергоінформаційному обміні Космос-Земля-Космос є утримання планети на постійній орбіті з постійним кутом нахилу земної осі до Сонця і, звичайно ж, стала швидкість обертання навколо Сонця і своєї осі. Щоб зберегти ці параметри, треба постійно вводити стабілізаційну програму в ядро і плазму Землі.

Номер слайду 16

Найбільш приголомшеними знахідками минулого століття стали дані НАСА. У 1976 р. американський космічний апарат “Вікінг”, облітаючи Марс, зафіксував і передав на землю дані про споруди на поверхні червоної планети в області Кідонії. Ця сенсація була офіційно підтверджена лише у листопаді 1994 р. Тоді Національне управління з аеронавтики та вивчення космічного простору США заявило: “Сфінкс і піраміди на Марсі існують”. У Кідонії було помічено 25 пірамід, з них 5 великих, 20 малих. Сторони основи великих пірамід Марса досягають 1,5 км при висоті в 1 км. Малі піраміди в декілька разів більші великих пірамід Гіз, а весь комплекс розташований на площі 25 км.

Номер слайду 17

Луна задає науковцям не менше загадок, ніж Марс. Фотографії, зроблені американською станцією “Луна-Орбіта-2” у 1966 р. з висоти 48 км, зафіксували у районі Моря Дощів 8 об’єктів правильної пірамідної чи конічної форми. Досліджуючи фото цих пірамід, інженер А.Абрамов виявив, що план розміщення місячних об’єктів 4, 5 і 6 схожий на план розміщення пірамід Хеопса, Хефрена і Мікерина у Гізі. Центри цих вістрів є дзеркальним відображенням вершин трьох єгипетських пірамід.

Номер слайду 18

ЕКОЛОГІЧНА ПІРАМІДА

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Піраміда в літературі Брюсов В.Я.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Піраміда в інших галузях На ланах медицині- Знаменита Піраміда Ю-Шеньсе Людська піраміда - так виглядає піраміда суспільства

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Підручники XIXст. Тілесний кут, який перерізаний площиною

Номер слайду 28

Основні поняття Піраміда – многогранник, який складається з плоского многокутника – основи піраміди, точки, яка не лежить у площині основи, - вершини піраміди, і всіх відрізків, що сполучають вершину піраміди з точками основи. Відрізки, що сполучають вершину піраміди з вершинами основи, називаються бічними ребрами. Поверхня піраміди складається з основи і бічних граней. Кожна бічна грань – трикутник. Висотою піраміди називається перпендикуляр, опущений з вершини піраміди на площину основи. А В С D O P PABCD – піраміда PA, PB, PC, PD – бічні ребра ABCD – основа піраміди PAD, PAB, PBC, PCD – бічні грані PO – висота

Номер слайду 29

Піраміда Довільна Правильна Зрізана

Номер слайду 30

Піраміда називається правильною, якщо її основою є правильний многокутник, а основа висоти збігається з центром цього многокутника. Площа бічної поверхні правильної піраміди

Номер слайду 31

Площина, яка паралельна основі піраміди й перетинає її, відтинає подібну піраміду

Номер слайду 32

Піраміди в геометрії Правильні многогранники. Переріз пірамід. Тетраедр – трикутна піраміда, всі ребра якої рівні. У правильного тетраедра грані – правильні трикутники. У кожній вершині сходяться по три ребра. Переріз грані площиною є пряма. Для побудови перерізу досить мати в кожній грані дві точки контуру перерізу. Октаедр – це многогранник, який складається з двох пірамід з однією основою. У октаедра грані – правильні трикутники. У кожній вершині сходяться по чотири ребра.

Номер слайду 33

Основні формули стосовно піраміди Назва формули Формула Позначення Площа повної поверхні Sп = S+Sб S – площа основи; Sб – площа бічної поверхні Площа бічної поверхні Sб = Ѕ·P·l Sб = S/ cos α Р – периметр основи; l – апофема; α – двогранний кут при основі Об’єм довільної зрізаної піраміди V = ⅓·H·(S1+S2+√S1·S2) S1,S2 – площі основ; Об’єм правильної зрізаної піраміди P1, P2 – периметри основ Об’єм піраміди V = ⅓·S·H

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Серед наведених нижче тверджень укажіть правильні: існує піраміда, яка має 125 ребер; існує піраміда, яка має 125 граней; піраміда може мати два бічні ребра перпендикулярні до основи; сума всіх плоских кутів n-кутної піраміди дорівнює 360°(n-1); якщо одна з бічних граней піраміди перпендикулярна до основи,то висота піраміди збігається з висотою однієї грані.

Номер слайду 36

Твій настрій після уроку:

Номер слайду 37

Д/З: допоможіть цареві: Пише цар і не вгаває: “ Чарівну я шапку маю. Що туди не покладеш - Втроє більш назад візьмеш. Шапка ця чотирикутна, А боки її – трикутні. 30 сантиметрів має Висоту, і не спадає. Ще додам (може, й не в лад): Є основою квадрат, Сторона (лічи вже ти) – Половина висоти. А який об'єм займає Я бажання знати маю. Шапку цю носив мій дід, Тож обчисліть все як слід.” Треба зробити рисунок та, використовуючи формули ,знайти об'єм шапки(піраміди)

zip
Пов’язані теми
Математика, Розробки уроків
Додано
5 грудня 2018
Переглядів
1385
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку