Презентація "Тема жіночої долі у творчості Т.Г.Шевченка"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему: "Тема жіночої долі у творчості Т.Шевченка ("Катерина", "Наймичка"). Тема матері й сина. Еволюція жіночого образу у творах Т.Шевченка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема жіночої долі у творчості Т. Шевченка (“Катерина”, “Наймичка”). “Вічна” тема матері і сина. Еволюція жіночого образу у творах Тараса Шевченка. Презентація до уроку. Підготувала Павлюк Н. В., вчитель української мови і літератури Теслугівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Номер слайду 2

Нічого кращого немає, Як тая мати молодая З своїм дитяточком малим. … І перед нею помолюся, Як перед образом святим Т. Шевченко

Номер слайду 3

Мета: розкрити ставлення Т. Шевченка до жінки-матері;дослідити еволюцію жіночого образу в поемах «Катерина» і «Наймичка»;домогтися усвідомлення учнями змісту поем, у яких порушено проблеми покриток і материнства;розкрити сюжет і образи поеми через соціальний конфлікт;показати трагізм долі покритки у ХІХ ст.;засобами виразного читання та інсценізації створити потужне емоційно-естетичне враження;домогтися осмислити такі поняття, як дівоча честь, відповідальність за материнство і батьківство;застерегти учнів від повторення аналогічних помилок;розвивати навички аналізу художнього твору, критичність суджень;виховувати об’єктивність у ставленні до інших людей, шляхетність;прищеплювати любов до матері, повагу до жінки, шанобливе ставлення до коханої.

Номер слайду 4

Цілі:учні знатимуть:- зміст, ідею, проблематику поем Т. Г. Шевченка;типи втілення жіночої долі;- про становище жінки в кріпацькій Україні часів Т. Шевченка;учні вмітимуть:- розкривати тему та ідею художнього твору;виразно і вдумливо читати художній твір;- порівнювати різні типи втілення теми жіночої долі у творчості поета;- висловлювати свої міркування стосовно проблем, порушених автором у своїх поемах.

Номер слайду 5

Картина Рафаеля “Сікстинська Мадонна”

Номер слайду 6

Репродукція картини Т. Шевченка “Катерина”

Номер слайду 7

Репродукція картини Т. Шевченка “Наймичка”

Номер слайду 8

- Наше завдання – протягом уроку дати відповідь на проблемні питання: Яку загальнолюдську проблематику порушує автор у поемах «Катерина» і «Наймичка»? Протягом уроку заповнимо інформаційне гроно. Чи можна назвати «Катерину» і «Наймичку» Шевченка повчальними творами? Чи засуджуєте ви жінку, яка покинула свою дитину? Чи мала вона на це право?

Номер слайду 9

Робота в групах Група ІІ Дати порівняльну характеристику головним дійовим особам. Група ІУзагальнити факти життя головних героїв у творах без емоцій, суб’єктивних оцінок.

Номер слайду 10

Робота в групах Група ІІІПроблемне питання: яке рішення могла б прийняти Катерина, коли залишилася з позашлюбною дитиною?

Номер слайду 11

У чому виражена проблематика твору?Загальнолюдська проблематика

Номер слайду 12

Картка оцінювання. Клас_______________ Дата _______________Урок_____________________________________________Прізвище, ім’я учня_______________________________Оцінювання здійснюється за 12-бальною шкалою.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Оцінка власної діяльностіОцінка групи. Оцінка вчителя діяльності учня. Найактивніший учень на мою думку на уроці

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Підготувати напам’ять виразне читання уривка з поезії “У нашім раї на землі…»; зробити ідейно-художній аналіз поезії «Сон» («На панщині пшеницю жала…»)Прочитати поему «Марія» і підготуватися до характеристики головної героїні поеми.

Номер слайду 14

СЛОВНИКПокритка – зведениця; нешлюбна мати; мати-одиначка, жінка, котра народила дитину, не перебуваючи у шлюбі. Байстрюк – дитина, котра народилася поза шлюбом. Москалі – солдати Російської імперії. Еволюція – термін, який позначає сукупність усіх змін протягом поколінь. Процес зміни, розвитку, перетворення когось, чогось. Удосконалення.

pptx
Додано
4 січня
Переглядів
1439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку