Презентація "Теорема Піфагора"

Про матеріал

Продовжувати знайомити учнів з доведеннями теорем, зокрема з теоремою Піфагора, вчити застосовувати її при розв'язуванні задач; розвивати логічне мислення, пам'ять, увагу; виховувати бажання пізнавати нове.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Епіграф уроку Не роби ніколи того, що не знаєш. Але вчись усьому, що потрібно знати, і тоді будеш вести спокійне життя. Піфагор

Номер слайду 2

Ім’я якого відомого математика складається з трьох складів? Причому перший склад - число, другий – нота, а третій – одне з імен давньоєгипетського бога Сонця.

Номер слайду 3

Тема уроку: «Теорема Піфагора» Піфагор Давньогрецький філософ, математик, релігійний та політичний діяч.

Номер слайду 4

Піфагор Самоський Піфагор, чиїм іменем названа теорема, - давньогрецький математик, який жив у VI ст. до н.е. Зі своїми учнями він досліджував властивості чисел, геометричних фігур, небесних світил. Теорема, яку тепер називають теоремою Піфагора була відома ще за 1000 років до Піфагора вченим Вавилону, Єгипту, Китаю. Піфагору належить заслуга доведення цієї теореми і застосування її при розв’язуванні задач.

Номер слайду 5

У прямокутному трикутнику сума квадратів катетів дорівнює квадрату гіпотенузи Теорема Піфагора а c b а2+b2=с2

Номер слайду 6

а b b a с

Номер слайду 7

Теорема Піфагора Сума квадратів, побудованих на катетах прямокутного трикутника, дорівнює площі квадрата, побудованого на гіпотенузі а c b а2+b2=с2

Номер слайду 8

 Стародавні люди не володіли алгебраїчним апаратом, тому теорему Піфагора формулювали так: площа квадрата, побудованого на гіпотенузі прямокутного трикутника, дорівнює сумі площ квадратів, побудованих на його катетах.

Номер слайду 9

Таке доведення дійшло до нас з персидських рукописів, де замість доведення написано Дивись !

Номер слайду 10

а а а а а а а а b b b b b b b с с с с с с а2+b2=с2

Номер слайду 11

Єгипетський трикутник 32+42=52

Номер слайду 12

Розв'яжи! а = 3 м b = 4 м с = ? м а = 8 см с = 17с м b = ? см b = 6 дм с = 10 дм а = ? дм

Номер слайду 13

Знайди невідоме

Номер слайду 14

Встановіть послідовність слів у Теоремі Піфагора -дорівнює - сума - квадрату - катетів - гіпотенузи - квадратів

Номер слайду 15

Трикутник зі сторонами 6 см, 7 см і 9 см прямокутний? Обираємо більшу сторону і певреіряємо, чи виконується теорема Піфагора, так – прямокутний, ні –не прямокутний. Чи є трикутник зі сторонами 5 см, 12 см і 13 см прямокутним?

Номер слайду 16

Задача Дано: Рівнобедрений трикутник АВС, АВ=ВС=50 см, АС=28 см ВК – медіана. Знайти довжину ВК С В А К

Номер слайду 17

В практичній діяльності. Яку довжину повинна мати драбина, щоб її можна було приставити до вікна, яке знаходиться на висоті 6м, якщо відстань від нижнього кінця драбини до стіни 2,5м?

Номер слайду 18

Цікаві факти Числам піфагорійці надавали містичних властивостей. Піфагор вважав, що число: 5 символізує колір; 6 – холод; 7 – розум, здоров’я та світло; 8 – кохання та дружбу; 9 – постійність. Особливо ненависними піфагорійцям були числа 13 та 17.

Номер слайду 19

Домашнє завдання № 835(2) №836 (1)

Номер слайду 20

Попереду у вас ще багато різних теорем – життєвих та геометричних, але сьогодні ви стали дорослими на цілу теорему – цікаву, могутню, вічну.

ppt
Додано
28 липня 2018
Переглядів
1982
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку