Презентація Терентій Пузир як втілення некерованого прагнення накопичення матеріальних статків. Мамона («багатство, земні блага») як тема, ідея і головний персонаж комедії. Мораль

Про матеріал
Матеріал покликаний продовжити знайомство з творчістю І. Карпенка-Карого, розкрити тему та ідею твору «Хазаїн», охарактеризувати образ Пузиря; удосконалити навики характеристики літературного героя, вміння аргументовано відстоювати власну позицію. А також сприяти вихованню моральних цінностей, засудженню некерованого прагнення накопичення матеріальних статків. Наскрізна лінія «Підприємливість і фінансова грамотність»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Терентій Пузир як втілення некерованого прагнення накопичення матеріальних статків. Мамона («багатство, земні блага») як тема, ідея і головний персонаж комедії. Морально-етичні конфлікти в родині Пузиря

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Тема: показ пристрасті до збагачення, «без жодної іншої мети. Стяжання для стягання!» (автор визначив тему сам)Основна ідея — моральне звиродніння стяжателя, для якого зиск понад все, і який не зупиняється перед жодними аферами, лише б помножити свої статки. Головні герої – Терентій Пузир, права рука хазяїна Феноген і економ Ліхтаренко, поміщик Золотницький, учитель Калинович, Соня

Номер слайду 4

“Хазяїн” сюжет Сюжет побудований на основі життєвих конфліктів, породжених законами життя. Багатий землевласник прагне досягти максимальних прибутків шляхом експлуатації робітників, розорення бідняцьких господарств. Заради наживи він іде навіть на шахрайство. Мільйонер Пузир домовляється з Маюфесом про участь у шахрайстві і дає вказівки своїм управителям посилити експлуатацію строкових робітників, позбавити їх землі. Ці плани Пузиря становлять зав’язку комедії. Під час здійснення хижацьких планів виникають  різні ускладнення, конфлікти. Стався бунт робітників і селян, розкрито шахрайство, Пузир тяжко захворів. Загострення цих конфліктів становить кульмінацію комедії. Фінал п’єси водночас гротескний і трагічний — «пузир» лопнув — Терентій Пузир помирає від розриву нирки. (Це розв’язка).

Номер слайду 5

“Хазяїн” проблематика. Проблема добра і зла (Пузир, Феноген, Ліхтаренко; загибель Зозулі). Проблема збагачення заради збагачення (Пузир — історії з халатом та кожухом, авантюра з переховуванням статків банкрота Петра Михайлова, епізод з гусьми — «грабіжниками» Пузиревого добра). Проблема взаємин батьків і дітей ( Пузир — Соня). Проблема взаємин «пузирів» та ітелігенції (Пузир — Золотницький, Пузир — Калинович, Пузир — Соня). Проблема моралі, духовності (Пузир: пам’ятник Котляревському і орден Станіслава — що вагоміше і що вигідніше? Зневага до бідного інтелігента Калиновича — і дозвіл на одруження Калиновича з Сонею (виявляється, що брат Калиновича — прокурор і може врятувати Пузиря від тюрми і ганьби!)

Номер слайду 6

Головний конфлікт комедії “Хазяїн”Основний конфлікт – суперечність між безмежною жадобою наживи мільйонера-землевласника і тим, що «не може разом все ковтнути». Також у творі присутні такі конфлікти: Пузир і закон; Пузир і робітники;  сімейний конфлікт.

Номер слайду 7

Драматичний конфлікт. Усі сюжетні лінії і колізії тісно переплітаються і становлять основу драматичного конфлікту, в основу якого лежить суперечність між безмежною жадобою наживи мільйонера-землевласника і тим, що , за влучним висловом одного з персонажів, «не може разом все ковтнути».- Які основні конфлікти, на вашу думку , присутні в творі «Хазяїн»? Конфлікти: Пузир і закон; Пузир і робітники; сімейний конфлікт. 

Номер слайду 8

Словникова робота. Мамона — „багатство, земні блага”. У п'єсі „Хазяїн” — це тема, ідея і головний персонаж комедії.- Що таке мамона?В Біблії є вислів про те, що двом богам служити водночас неможливо. Одному панові доведеться служити старанно, а іншому упівсили. Не можна служити Богу і Мамоні. Що ж означають ці слова? Мамона – це хто?

Номер слайду 9

Це цікаво!Мамона – демон чи Бог?У перекладі з давньогрецької мови "мамона" – це багатство, або розкіш. Стародавні римляни поклонялися аналогу Мамони – Меркурію, який вважався покровителем торгівлі. Відповідно до Біблійних писань, Мамон – демон. Вважається, що якщо Мамона царює в житті людини, то там немає місця Богу. Однак подібне твердження спірне. Християнство має двояке ставлення до розкоші і багатства. Більшість представників християнських конфесій явно засуджує тих, хто заробляє гроші. Хоча практично у всіх релігійних організаціях стоять спеціальні скриньки для збору пожертв з парафіян. Християнство просто породнилось з убогістю і бідністю. Навіть невеликий дохід у людини викликає осуд з боку тих служителів, і часто можна чути, що людина одержима духом мамони.  Однак є й такі особи, які поклоняються Мамоні як божеству. Зустрівши згадку про Мамону в Біблії, люди починають спекулювати релігією в надії приховати своє прагнення до збагачення. Бог Мамона, на їхню думку, допомагає позбутися злиднів, що також є крайністю.багатийбідний

Номер слайду 10

Складання інформаційного грона Жадібний – «Я сорок літ недоїдав, недопивав, недосипав, кровію моєю окипіла кожна копійка»Жорстокий – виганяє чабана Клима і помічника економа Зозулю, розуміючи, що вони не винні. Деспотичний – хоче свою доньку віддати за нелюба. Честолюбний – радіє ордену, хоче, щоб його пізнавали здалеку і шанували в будь-якому одязі. Безкультурний і неосвічений – «Котляревський мені без надобності», на «степах у Гоголя» він не бував, нічого про них не знає. Грубий – про Калиновича – «унадився, як свиня в моркву». Байдужий до громадських справ – не їздить на загальні збори, не переймається голодом селян, не дбає про культурне життя. Несправедливий – навмисне платив робітникам під кінець строку дуже мало, адже тоді половина строкових не витримувала і втікала, а жалування залишалось у кишені хазяїна.

Номер слайду 11

«Кодекс честі» сучасної людини. Ми з вами – сучасні люди. І ми теж маємо справу з грошима: заробляємо їх, щось купуємо, позичаємо. Щоб не перетворитися на калиток та пузирів, для яких гроші – мета життя, щастя чи навіть покликання, пропоную укласти «Кодекс честі» сучасної людини. Пузир Мискупість щедрістьжорстокість доброталицемірство чесність, відвертість егоїзм допомога іншим, турбота про іншихбезкультурність вихованість, освіченість, толерантність духовна обмеженість духовне багатство

Номер слайду 12

Психологічне дослідження-тестування «Скільки в кожного нас від Пузиря?»Ситуація 1. Уявіть, що ви фермер. Жнива. Ви відправляєте найнятих комбайнерів далеко й надовго в поле. При цьому ви:а) даєте їм консерви й «Мівіну», щоб вони там пообідали;б) відряджаєте з ними кухаря, даєте харчі, матеріали для побудови польового табору й організації гарячого харчування та відпочинку робітників (у такому випадку ваш прибуток зменшується вдвічі);в) вважаєте, що це турбота самих робітників.

Номер слайду 13

Ситуація 2. Ви підприємець у сільському господарстві. Завтра ярмарок, на якому можна укласти дуже вигідні угоди. Але ввечері раптом ви захворіли, у вас висока температура. Ви:а) ковтаєте купу пігулок і їдете на ярмарок, отримуєте значний прибуток, але хвороба дає ускладнення;б) звертаєтеся до лікаря й лікуєтеся, але угода зривається;в) підключаєте помічників, членів родини, які все-таки укладають угоду, але не таку вигідну, вивтрачаєте половину прибутку.

Номер слайду 14

Ситуація 3. Ви збираєте молоко від населення і здаєте на молокозавод. При цьому Ви:а) їздите по найглухіших селах, у яких можна придбати молоко за безцінь;б) даєте скрізь однакову ціну залежно від якості молока, адже утримувати корову – це велика праця;в) домовляєтесь з приймальником молоказаводу, щоб він записував вищу якість продукту, ніж є насправді. Це б дало удвічі більший прибуток, а на подяку пішло б 1/5 прибутку. 

Номер слайду 15

. 1нтерактивна вправа «Мікрофон» Створюючи образ Пузиря, І. Карпенко-Карий мав на меті створити український варіант антигероя, відомого в усьому світ і передусім завдяки славетній комедії Мольєра «Міщанин-шляхтич».- Висловіть свою думку :«Чи можна вважати Пузиря «новим українцем» свого часу?» «Пузир - справжній господар чи ні?»

Номер слайду 16

Не все на світі можна купити за гроші. Потрібно пам’ятати, що справжнім багатієм є не той, хто має вдосталь грошей, а той, хто має здоров’я, дружню родину, друзів, свободу, має можливість подорожувати, навчатися, жити чесно й просто, зростати духовно.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гунько Тетяна Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
637
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку