Презентація "Ти себе Українкою звала".

Про матеріал
ввести учнів у світ поезії відомої української поетеси Л. Українки, ознайомити з її життєвим і творчим шляхом; вдосконалювати навички правильного, виразного читання; засобами образного слова виховувати любов до України, до рідної мови, світу природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ти себе Українкою звала…до річниці від Дня народження Лесі Українки. Мета: ввести учнів у світ поезії відомої української поетеси Л. Українки, ознайомити з її життєвим і творчим шляхом; вдосконалювати навички правильного, виразного читання; засобами образного слова виховувати любов до України, до рідної мови, світу природи.

Номер слайду 2

Є люди, як свічки, - Згорають, відходять в небуття. Є люди, як зірки,- Горять і світять все життя. В. Сухомлинський. Хто хоче зрозуміти поета, мусить піти в його країну… Горить моє серце…

Номер слайду 3

Вона обрала собі горде ім’я – УКРАЇНКА. Прекрасна у своїй хвилюючій простоті, геніальна в мистецтві українського слова, дочка княжої Волині, яка у своїй безмежній любові до рідної землі нареклася її ім’ям – Українка. В ньому жила її душа і душа її народу, а поезія підтверджувала любов безмежну до землі, чиє ім’я носила… «Се талант сильний, наскрізь мужній, хоч не позбавлений жіночої грації й ніжності». І. Франко «Леся Українка не тільки один із найбільших, але й один з найоригінальніших поетів світу». М. Рильський

Номер слайду 4

Поетеса із мужнім, сильним та ніжним талантом…Чарівно – неповторні почуття охоплюють того, хто вперше входить у світ поезій Лесі Українки, і не полишатимуть його ніколи… Геній поетеси, її людська особистість уже давно вийшли за межі України і справедливо поціновані світом:«Леся Українка увібрала в себе геніальну ліричність поета, тверезий розум філософа, душевну красу і ніжність едельвейса». Ангел Тодоров (Болгарія) «Вона переливала свій гнів у крилаті слова». Персіваль Канді (США)«Чарівливо дзвенить це ім’я всюди, де води Прута, Дністра і Дніпра вживляють сині незабудки». Міклош Надь (Угорщина)

Номер слайду 5

Будинок в Новограді-Волинському, де 25 лютого 1871 народилася Лариса.

Номер слайду 6

Із славного роду Драгоманових і Косачів. Майбутня поетеса була другою дитиною (родина мала шестеро дітей) Петра Антоновича Косача й Ольги Петрівни Драгоманової, високоосвічених людей дворянського походження. Рід Косачів та Драгоманових своїм корінням сягає сивої давнини…

Номер слайду 7

В дітей мені хотілося перелити свою душу і думку… Олена Пчілка - належить до родоначальників української дитячої літератури. Її перу належать численні поезії, казки, оповідання. О. Пчілка

Номер слайду 8

Олена Пчілка – поетеса, мудра мати«Яка краса - відродження країни,Яка печаль – надій сумні руїни...» О. Пчілка« Діти - се наш дорогий скарб, Се наша надія, се молода Україна». О. Пчілка. О. Пчілка разом зі своїм чоловіком сама виховувала своїх дітей свідомими українцями, їхні діти гордилися своїм походженням, своєю історією та мовою, вважаючи її найкращою, бо рідна. І це в час заборони української мови і навіть самої назви Україна.

Номер слайду 9

Леся з братом Михайлом в дитинстві та в юності. В моєму серці його струни…Михайло - старший син О. Пчілки, улюблений брат Лесі Українки. Відомий вчений – фізик, математик і астроном, він увійшов в українську літературу під псевдонімом Михайло Обачний. До 13 років були нерозлучними, гралися, вчилися, читали — робили разом все. У сім’ї вони мали навіть спільне ім’я «Мишолосіє». З самого дитинства і все життя вони мали одне до одного не лише братерські почуття, а були найщирішими друзями. Мали спільні ігри, книжки, захоплення, уподобання, проте кожен з них вибрав свій шлях у житті і став непересічною особистістю.

Номер слайду 10

Така славная дитина ся Леся... Леся навчилася читати на четвертому році свого життя, а на п’ятому – писати. На Різдво 12 – річній Лесі улюблений братик Михась привіз подарунок – чотиритомник Шіллера в оригіналі. За короткий час Леся поглинула це громаддя германістики, а також «Різдвяні оповідання» Діккенса в перекладі французькою. Захоплювалася дівчинка й театром. Відпочиваючи в бабусі в Гадячому, охоче, з радістю готувала для сільських дітей мамину лялькову оперету «Кармелюк» - була в ній головним режисером, і костюмером, і актрисою. А взимку грали оперу М. Лисенка «Коза – дереза», Леся виступала в ній як режисер і концертмейстер. Музика в серці поетеси жила завжди. Маючи добрий слух, виявила великі здібності до музики. У 6 років Леся навчилася вишивати. І вже тоді невтомна дівчинка вишила батькові сорочку.

Номер слайду 11

До 10 років Леся росла і розвивалася, як і всі діти. Та скоро сталося велике горе, що потім невідступно, рік у рік, день у день, аж 32 роки, до останнього подиху, переслідувало й тихенько її мучило. Я була малою горда – щоб не плакать, я сміялась…

Номер слайду 12

Вона була як і всі діти, тільки талановита… Найбільшим дитячим захопленням Лесі була Поезія. У дитинстві вона заучувала напам’ять і декламувала кожний вірш, що потрапляв їй на очі. Свій перший вірш «Надія» Леся написала в 9 років. В 13 років у Львівському журналі «Зоря» вперше надруковані її вірші «Конвалія», і «Сафо». Це був початок…Довго щирими словами до людей промовлятиму я…

Номер слайду 13

У дитячому крузі…Таку назву має цикл віршів поетеси для дітей до якого ввійшли вірші:«Вишеньки».«Літо краснеє минуло».«Мамо, іде вже зима».«Веснянка».«На зеленому горбочку».

Номер слайду 14

Лесині казки. Казка «Лелія». Вікторина: Назвіть головних героїв казки?Хто такі ельфи?Хто така Лелія?Куди полетіли хлопчик Павлусь та Лелія?Про що розповіли квіти з панського саду?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Чи уважний ти читач?«Дурні бились, … «Хто дурнем вродився,… «Синочку, я й сама його … «Розум, молодче, … «Поки біди не знатимеш,…не маю;то й розуму не матимеш;а розумні поживились;той дурнем і згине;по дорозі не валяється.

Номер слайду 17

Мудрим ніхто не вродився, а навчився.

Номер слайду 18

Ні, я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає!Боротьба і праця - таким був зміст життя Лесі Українки. 1 серпня 1913року в грузинському місті Сурамі померла велика поетеса України – Леся Українка. Тіло Лесі Українки перевезли до Києва і поховали на Байковому кладовищі.

Номер слайду 19

Вічний живий голос…«Не знаю чи буде хто з молодшого покоління згадувати коли про мене. Але я б хотіла на те заслужити». Л. Українка.

Номер слайду 20

Видатні Українці. В 1971 році була заснована премія імені Лесі Українки за кращий твір для дітей. Премія присуджувалася щорічно «за глибокоідейні та високохудожні твори для дітей».

pptx
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
387
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку