Презентація "Типи поселень"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про типи поселень в Україні, ребуси про українські міста, а також цікаві факти про незвичайні населені пункти
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Типи поселень

Номер слайду 2

Які у вас виникають асоціації зі словами «місто» і «село»?У яких містах і селах вам доводилося бувати?Чим відрізняється місто від села?

Номер слайду 3

За свідченями істориків та археологів, поселення на території України існували з найдавніших часів, тобто територія нашої країни не була безлюдною. Станом на 1 січня 2020 в Україні нараховувалося: 455 міст,З них 3 міста > 1 000 000 жителів (Київ, Харків,Одеса)Більшість міст України належать до малих - 374 -81 % 886 селищ міського типу - 27 163 сіл,

Номер слайду 4

Типи населених пунктів Отже, як бачимо, поселення українців можна поділити на 2 групи

Номер слайду 5

На вашу думку, де проживає більше людей – у містах чи селах?

Номер слайду 6

За даними статистики, нині 54 % населення світу проживає в міських поселеннях, а 46 % – у сільських.

Номер слайду 7

А чи добре знаєте ви найбільші українські міста? Зараз перевіримо, відгадавши ребуси!!!

Номер слайду 8

На вашу думку, чому одні населені пункти називаються містами, а інші – селами? Від чого це залежить?

Номер слайду 9

Критерії виділення типів поселень(із 1921 року)Міські>85% населення працюють у промисловості та сфері послуг. Сільські>85% населення працюють у сільському господарстві

Номер слайду 10

Міські поселення в УкраїніВ Україні існує 1345 міських поселень. Найбільша частка міських жителів спостерігається у промислових областях: Донецькій (90,6 %), Луганській (86,8 %) Найменша – у західних областях: Закарпатській (36,8 %), Чернівецькій (42,3 %)ЧОМУ ТАК ?????

Номер слайду 11

Класифікація міст За кількістю людей (людністю)

Номер слайду 12

7 найстаріших міст України, яким понад тисячу років. Кілія. Цей невеличкий районний центр з населенням 20 тисяч чоловік, який знаходиться в Одеській області, на березі річки Дунай – найстаріше місто України. Точна дата заснування Кілії невідома, різні джерела вказують на час між VII і II століттями до н. е.

Номер слайду 13

Білгород-Дністровський. Ще одне старовинне українське місто, в якому і в наш час живуть люди. У VI столітті до нашої ери, древні греки заснували тут поселення під назвою Тіра. Кілька разів в різні епохи його руйнували варвари, але спочатку римляни, а потім візантійці, знову відновлювали місто. Зараз на місці стародавньої Тіри знаходиться сучасний Білгород-Дністровський, який отримав свою назву в серпні 1944 року.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Київ. Заснований між другою половиною V століття і першою половиною VI. Офіційна дата - 482 рік н. е.

Номер слайду 16

Коростеньь. Перші згадки про це древнє українське місто, вчені зустріли в «Повісті временних літ» Нестора Літописця, в 945 році. Тоді він називався Іскоростень, і саме його жителі (древляни) повстали проти князя Ігоря

Номер слайду 17

Ужгород Офіційним роком заснування вважається 893 рік

Номер слайду 18

Чернігів Ще одне древнє українське місто, перша згадка про який зустрічається в літописі «Повість временних літ». Як дата фігурує 907 рік, хоча археологічні розкопки свідчать про ще більш ранні поселення людей в цій місцевості.

Номер слайду 19

Датою заснування Хотина вважається 1002 рік. Ще за часів Київської Русі, на берегах Дністра тут вже кипіло життя і творилася історія. Не тільки в Україні, але і в Європі, відома велична Хотинська фортеця, яка входить в список семи чудес нашої країни.

Номер слайду 20

На вашу думку, наскільки древнім є наше місто?

Номер слайду 21

Перша згадка про наше місто зустрічається в літописах у 1096 році, але тоді воно було не Білопіллям, а фортецею Вир (ця річка і досі протікає через місто). Отже, нашому місту більше ніж 900 років!!!

Номер слайду 22

Найдавніші історичні згадки про село 1365–1722 рр. Зимні Води -Львівщина .

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Село́ характеризується тим, що більшість його жителів зайнята сільським господарством. Дрібні До 200 чол. Малі200 – 500 чол. Середні До 1000 чол. Великібільше 1000 чол.

Номер слайду 25

Типи сільських поселень. Вододільний Долинно- Гірсько- Хутірський яружний долинний

Номер слайду 26

У нашій країні існує 27 163 сіл.  на Поліссі переважають малі села з населенням 200–500 осіб. Здебільшого це одновуличні села. (вододільне)У лісостеповій та степовій смугах сформувалися великі села з населенням 500–1500 осіб. (долинно-яружне)У Карпатах люди живуть у міжгірських улоговинах, долинах річок, як правило, не вище 800 м над рівнем моря. Такий тип поселень називають гірсько-долинним.

Номер слайду 27

А чи знали ви???Найпоширеніша назва населеного пункту в Україні – Іванівка (таких 121). На другому місці Олександрівка (107) і на третьому – Михайлівка (106).

Номер слайду 28

А чи знали ви???Найчастіше назва населеного пункту в Україні починається з букви “К” – більше 10%! Найрідше з букви “Ї” – таких всього 5: Їжівці, Їжаківка, Їздецьке, Ївженки, Їжицьки. Населених пунктів, що починається з літери “Є” – 53.

Номер слайду 29

Село Іза (Закарпатська область) – центр лозоплетіння

Номер слайду 30

А це – село Трикрати в Миколаївській області

Номер слайду 31

Село Дземброня (Івано-Франківська обл.) – місце, де народжуються хмари

Номер слайду 32

Колочава (Закарпатська обл.), музей просто неба «Старе село»

Номер слайду 33

Із давніх-давен села жили своїм життям… Ярмарок у селіМайдан у селі

Номер слайду 34

Млин у селі

Номер слайду 35

Сучасне село

Номер слайду 36

Проблеми українського села. Останнім часом, на жаль, села в Україні почали вимирати. Занепад сільського господарства – безробіття, злидніВідсутність соціальних послуг (освіта, медицина, культура) – молодь виїжджає з сіл, села обезлюднюються.

Номер слайду 37

Останнім часом в Україні збільшується кількість міст і міського населення. Цей процес має назву урбанізація. Урбанізація (від лат. urbanus — міський) —процес зростання міст і міського населення

Номер слайду 38

Гра «Займи позицію»За урбанізацію Проти урбанізації

Номер слайду 39

Позитивні наслідки урбанізаціїКомфортабельність умов життя; Ширший вибір товарів і послуг;Можливість доброї освіти і професійної реалізації особи;Доступ до культурних цінностей.

Номер слайду 40

Негативні наслідки урбанізаціїВисока щільність населення;Конкуренція на ринку праціРіст злочинності;Забруднення довкілля.

pptx
Додано
16 квітня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку