Презентація "Тиск твердих тіл"

Про матеріал
Презентація "Тиск" до уроку фізики у 7 класі містить новий матеріал та тестові завдання для закріплення вивченого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

У чому причина?

Номер слайду 2

Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску. Урок 437клас

Номер слайду 3

Наслідки дії сили. Результат дії сили залежить від:- величини сили (чим більша сила діє на тіло, тим більшою буде деформація);- площі тієї поверхні, перпендикулярно до якої ця сила діє.

Номер слайду 4

Наслідки дії сили. На лижах або без лиж людина діє на сніг з тією самою силою, що дорівнює її вазі. Проте дія цієї сили в обох випадках не однакова, бо різна площа поверхні, на яку тисне людина на лижах і без них.

Номер слайду 5

Наслідки дії сили. Від чого залежить результат дії сили?

Номер слайду 6

Тиск. Тиск p — це фізична величина, яка характеризує результат дії сили і дорівнює відношенню сили, яка діє перпендикулярно до поверхні, до площі цієї поверхні: F — сила тиску — сила, що діє на поверхню площею S перпендикулярно до цієї поверхні.

Номер слайду 7

Одиниці тиску. Одиницею тиску в СІ є паскаль — названо на честь французького вченого Блеза Паскаля[p] = Па1 Па — це тиск, який створює сила в 1 Н, що діє перпендикулярно до поверхні площею 1 м2:

Номер слайду 8

Одиниці тиску𝟒,𝟓к. Нм𝟐=𝟒,𝟓∙𝟏𝟎𝟎𝟎 Нм𝟐=𝟒𝟓𝟎𝟎 Нм𝟐=𝟒𝟓𝟎𝟎 Па 𝟎,𝟐 Нсм𝟐=𝟎,𝟐∙Н𝟎,𝟎𝟎𝟎𝟏м𝟐=𝟐𝟎𝟎𝟎 Нм𝟐=𝟐𝟎𝟎𝟎 Па 5м. Нсм𝟐=𝟓∙𝟎,𝟎𝟎𝟏 Н𝟎,𝟎𝟎𝟎𝟏м𝟐=𝟓𝟎 Нм𝟐=𝟓𝟎 Па 

Номер слайду 9

Кратні одиниці тиску1 г. Па = 100 Па1 к. Па = 1000 Па1 МПа = 1000 000 Па

Номер слайду 10

Порівняння тисків, що створюються різними тілами

Номер слайду 11

Як можна збільшити або зменшити тиск?Тиск прямо пропорційний силі, яка діє на певну площу поверхні: зі збільшенням сили тиск збільшується, а зі зменшенням сили тиск зменшується;Якщо сила, що діє на поверхні, однакова, то тиск тим більший, чим менша площа поверхні, і навпаки.

Номер слайду 12

При збільшенні площі тиск зменшується, а при зменшенні — збільшується.

Номер слайду 13

Коли тиск потрібно зменшувати: Коли тиск потрібно збільшувати:1. Щоб ґрунт міг витримати тиск будови, збільшують площу нижньої частини фундаменту1. Всі різальні інструменти — ножі, ножиці, різці — обладнані різальною частиною із дуже малою площею для створення значного тиску2. Шини й гусениці машин, призначених для руху по м’якому ґрунту, ширше, ніж у тих самих машин, що працюють на твердому ґрунті2. Різальні й колючі пристосування в живій природі: зуби, пазурі, дзьоби, жала, ікла, шипи й ін.3. Для руху по пухкому снігу використовують лижі, що значно збільшують площу опори людини3. Лопати, металообробні інструменти (свердла, зубила, напилки й ін.)

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

60 кг

Номер слайду 17

Чи однаковий тиск чинять на стіл цеглини, розташовані так, як показано на рисунку? Тиск у всіх трьох випадках однаковий.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 18

Виразіть у гекто­ і кілопаскалях тиск:130 000 Па = 8500 Па = 445 000 Па = 37000 Па =1300 г. Па = 130 к. Па85 г. Па = 8,5 к. Па4450 г. Па = 445 к. Па370 г. Па = 37 к. Па style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 19

Поміркуй 1. Чому гострий ніж ріже краще, ніж тупий?

Номер слайду 20

2. Навіщо в лопати верхній край, на який надавлюють ногою, зігнуто?

Номер слайду 21

3. Чому підбори туфель дівчини чинять на землю набагато більший тиск, ніж ноги слона?

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Дайте відповіді:1. Від чого залежить результат дії сили? 2. Дайте означення тиску.3. Назвіть одиницю тиску в СІ. 4. Дайте означення одиниці тиску.5. Як можна збільшити тиск? зменшити тиск? Наведіть приклади.

Номер слайду 24

Експериментальне завдання «Догори ногами». З’ясуйте, у скільки разів зміниться тиск, створюваний вашим письмовим столом на підлогу, якщо його перевернути ніжками догори. Відповідь на це запитання слід знайти, не перевертаючи і не зважуючи стіл

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Вивчити § 22, Вправа № 22 (3, 4, 5)

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
2054
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку