Презентація. Толерантність

Про матеріал
Презентація до уроку з етики. Тема уроку "Толерантність у взаємодії з іншими". Відповідно до підручника: Етика. 5 клас. Іртищева
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТОЛЕРАНТНІСТЬ У ВЗАЄМОДІЇ З ІНШИМИЧи можу я...?Я можу... Я міг би... Мені слід...

Номер слайду 2

ПЛАН:1. «Ми» та «не ми»2. Що таке толерантність?3. Етнічні, релігійні та інші спільноти, їх звичаї, традиції, церемонії

Номер слайду 3

«МИ» ТА «НЕ МИ»123«ми» — це учні та ученицівчительки та вчителі автори та авторки цього підручника4 Хлопчики та дівчата нашого класу«Я», «ти», «ми» — відомі займенники, що застосовуються для позначення осіб в однині та множині. Спробуємо встановити, який смисл вкладаємо в коротке та ємнісне слово «МИ»

Номер слайду 4

Можливо, «ми» — це ті, що поруч сидять за партами, ті, що навчаються в одному класі , а також ті, що навчаються в одному закладі освіти, тренуються в одній футбольній команді чи займаються в театральному гуртку. Вочевидь, «не ми» — це ті, що навчаються в іншому класі? Але ж учні і 4, і 5, і 6, та інших класів вашого закладу освіти — це також «ми», учнівство однієї школи, гімназії, ліцею!!! Різні за віком, за уподобаннями, за кольором волосся і очей, за звичками і характерами, всі ми — один чудовий колектив. Але в кожного з нас є своє розуміння слова «ми»

Номер слайду 5

Тим часом «ми»Так-так, і це також «ми». Також різні і чудові. Ми спілкуємося між собою, незважаючи на те, що можемо мати різні переконання, смаки, зовнішній вигляд. Чи «вони», тобто інші люди є інакшими? «Вони» можуть розмовляти іншою мовою, любити інші страви, носити інший одяг, зачіски, слухати іншу музику. І це не означає, що ці, хто не такі, як ми, є гіршими чи кращими. Ми просто РІЗНІ. Наше суспільство складається з численних груп, які різняться своїми цінностями, нормами та правилами поведінки. сім’яродинасусідимешканці однієї вулиці одного мікрорайону села громадиобласті населення державиконтинентупланети

Номер слайду 6

Благополуччя суспільства залежить від спроможності людей співіснувати одне з одним: від того, чи поважають і підтримують вони одне одного, чи об’єднують свої зусилля в ім’я загального добра, для постійного поліпшення свого матеріального й духовного життя. Досягнення згоди в суспільстві — справа непроста. У світі неможливо відгородитися в рамках однієї культури, неможливо вижити без контактів на «всесвітньому» рівні. Тому треба вчитися взаємодіяти з «інакшими» людьми і поважати право цих інакших бути такими, якими вони є, а не ігнорувати їх.

Номер слайду 7

ЩО ТАКЕ ТОЛЕРАНТНІСТЬТолерантність — це здатність взаємодіяти з людьми іншої культури, іншого способу життя; без агресії сприймати думки, які відрізняються від власних, а також поважати особливості поведінки та способу життя інших.

Номер слайду 8

Це знадобиться!Кожна людина, щоб стати повноцінним громадянином і цивілізованою особистістю, повинна усвідомити кілька простих правил:1. Всі люди різні — не кращі й не гірші, а просто різні.2. Потрібно сприймати людей такими, якими вони є, не намагаючись змінити в них те, що нам не подобається.3. Важливо цінувати кожну людину як особистість, поважати її думки, почуття, ідеї, вірування.

Номер слайду 9

Толерантністьстійкість витривалістьтерпимістьпроява повагивзаємоповагаспівтовариствопоняття «толерантність»

Номер слайду 10

Повага до чужого способу життя, поведінки, звичаїв, почуттів, ідей, вірувань є головною умовою стабільності в суспільстві. Світ наш складається з різних культурних, етнічних, релігійних спільнот. Представники кожної з них мають свої символи, традиції, уявлення. ЕТНІЧНІ, РЕЛІГІЙНІ ТА ІНШІ СПІЛЬНОТИ, ЇХ ЗВИЧАЇ, ТРАДИЦІЇ, ЦЕРЕМОНІЇЗнати і розуміти звичаї й традиції представників народів та різних віросповідань, які живуть поруч, важливо і необхідно. Адже, якщо очікуємо поваги до власних почуттів, уявлень і переконань, мусимо розуміти, що цього ж від нас сподіваються інші.

Номер слайду 11

Це цікаво!«Якби запропонувати всім народам на світі вибирати найкращі з усіх звичаї та звички, то кожен народ, уважно розглянувши їх, вибрав би свої власні» (Геродот).«Хто розумний, той радий, що на світі є день та ніч, літо і зима, молоді і старі, що є метелики і птахи, і різного кольору квіти і очі, що є дівчатка і хлопчики» (Януш Корчак). В Японії вітання, прохання, поздоровлення супроводжують поклонами, які називають «одзігі». їх вважають настільки важливими, що дітей змалку навчають правилам одзігі. Виконують уклін з трьох положень — стоячи, сидячи по-європейськи або по-японськи. Під час зустрічі молодші повинні першими ввічливо кланятися старшим. Залежно від ситуації розрізняють тривалість і глибину поклону. В Японії не менше шести видів одзігі. Класичний уклін виконують згинанням талії в корпусі з прямою спиною і руками, розташованими з боків (для чоловіків), і руками, складеними на колінах (для жінок). Під час поклону треба дивитися в обличчя співрозмовнику, але не прямо йому в очі. Поклони бувають офіційні, неофіційні і дуже офіційні. Неофіційні поклони прийнято здійснювати, злегка нахиляючи корпус і голову. При більш офіційних одзігі кут нахилу корпуса збільшується приблизно до тридцяти градусів, а при дуже офіційних — до 45-90. Зазвичай поклони з вибаченнями довші і глибші, ніж інші види одзігі. Частота, глибина і тривалість поклонів відповідають тяжкості скоєного і щирості вибачень. При цьому під час спілкування з іноземцями японці часто тиснуть руки, іноді поклони поєднують із рукостисканням.

Номер слайду 12

1. Вправа «Асоціації». Добери характеристики людини, що асоціюються з поняттям толерантності і починаються з букви вертикального рядка. Т — терпимістьо — ...л — ...е — ...р — ...а — ...н — ...т — ...н — ...і — ...с — ...т — ...ь. Домашнє завдання. Опрацювати § 10

pptx
Пов’язані теми
Етика, 5 клас, Презентації
До підручника
Етика 5 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
22 лютого
Переглядів
146
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку