Традиції святкування Різдвяних свят

Про матеріал
Дана презентація містить матеріали про українські звичаї та традиції, зокрема розглянуто основні свята зимового циклу та їх атрибути.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Традиції святкування Різдвяних свят. Підготувала вчителька християнської етики Суходільської гімназії Читавка Олександра Миколаївна

Номер слайду 2

Різдво. Різдво! Величне свято серця –Во ім’я істини і вічності життя. Пречиста Діва Богоматір’ю вже зветься.І німбом святості осяяне Дитя. Різдво є одним з головних християнськи свят, яке вирізняють унікальні звичаї і традиції, а також власні символи. Різдво – це свято, що знаменує народження Ісуса Христа у Вефлеємі. За християнським переконанням, Ісус був посланий Богом на землю задля спокутування гріхів і спасіння людства.

Номер слайду 3

Святий вечір. На столі — свята вечеря. Вся родина — за столом. Відчиняє ангел двері Позолоченим крилом. Благу вість нам сповіщає Про народження Христа. В хаті свято розцвітає, Гріє душу доброта. Пахне сіном і кутею. Сяє зірка. Сніг скрипить. І колядка над землею З білим ангелом летить. Святий Вечір – це вечір напередодні Різдва Христового, коли сім’я збирається разом та накриває стіл 12 пісними стравами – за кількістю апостолів у Христа. Головною стравою є кутя. Як тільки на небосхилі з’являлася перша зірка, вся родина сідає за святковий стіл. Вечеря починається молитвою і запалюванням різдвяної свічки. Таке родинне зібрання є символом домашнього вогнища, благополуччя, згуртованості.

Номер слайду 4

Дідух – головний атрибут Різдва. На почесному місці в домі повинен стояти Дідух – житній, пшеничний або вівсяний сніп, який символізує урожай, добробут, багатство, дух предків і оберіг роду. Вважається, що присутність Дідуха в домі приносить гарний настрій, затишок, святкову атмосферу.

Номер слайду 5

Колядки. Важлива і незмінна традиція на Різдво – це колядування. Колядки – це величальні обрядові пісні зимового циклу, які походять з глибокої давнини. Українські колядки заведено співати у святвечір після сходження першої зірки та у наступні різдвяні дні. Колядки традиційно містять побажання здоров’я. багатства, доброго врожаю в наступному році.

Номер слайду 6

Ялинка. Різдвяна ялинка – традиційний символ святкування Різдва у вигляді вічнозеленого хвойного дерева. Вона є символом життя, яку стереже Архангел з вогняним мечем, забороняючи грішникам творити на землі зло. Ялинку з давніх часів прикрашали зіркою, яка символізує Вефлеємську, що ознаменувала народження Ісуса Христа

Номер слайду 7

Святого Василія1 січня – Свято Обрізання Господнього, а ще у цей день відзначають празник Святого Василія. Цей день починають зранку із посівання. Посівання на Новий рік - давній обряд, який проводили наші предки, щоб бути з хорошим урожаєм в році. Лише хлопці ходять по будинках, посівають приміщення зерном, бажаючи господарю і його родині достатку, здоров’я, миру і благополуччя впродовж Нового року.

Номер слайду 8

Водохрещя. Хрещення Господнє — останнє зі свят різдвяного циклу. Цього дня віряни святкують здійснення Таїнства Хрещення, яке Ісус Христос здійснив у віці 30 років на річці Йордан. Тому вода на свято вважається священною, вона здатна очищати тіло та душу від хвороб чи гріхів. А ще українці полюбляють купатися цього дня в ополонці.

Номер слайду 9

Вертеп. Вертеп – це пересувний мініатюрний ляльковий театр, в якому показували цілі вистави на тему Різдва. Щодо традицій святкування Різдва в Україні є живий вертеп, в якому ролі різних персонажів виконують живі люди.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Етика, 5 клас, Презентації
До підручника
Основи християнської етики 5 клас (Жуковський В.Л., Лахман Н.М.)
Додано
12 березня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку