Презентація "Толерантність – ціннісна й поведінкова складова особистості” "

Про матеріал
Толерантність — це здатність сприймати без агресії думки, які відрізняються від власних, а також — особливості поведінки та способу життя інших. Терпимість до чужого способу життя, поведінки, звичаїв, почуттів, ідей, вірувань є умовою стабільності та єдності суспільств
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Заняття з елементами тренінгу “Толерантність – ціннісна й поведінкова складова особистості”

Номер слайду 2

Мета заняття: Вчитися розуміти один одного, аналізувати думки, вчинки своїх товаришів; Перевірити, як ми ставимось до себе, до оточення; Вчитися жити в мирі та злагоді; Налагоджувати доброзичливі стосунки в колективі; Прищеплювати навички культури спілкування; Виховувати повагу один до одного, відповідальність за свої слова і вчинки.

Номер слайду 3

Будь активним. Якщо хтось говорить, слухай. Кожний говорить по черзі, а не всі водночас. Якщо хочеш висловитись, підніми руку. Не смійся, коли хтось говорить (за винятком, коли хтось жартує). Кожна думка має право на існування і висловлення.

Номер слайду 4

Вправа «Чарівна скринька»

Номер слайду 5

Вправа «Будь собою»

Номер слайду 6

Вправа «Самотній білий»

Номер слайду 7

Колектив

Номер слайду 8

Колектив допомога дружба взаєморозуміння конфлікти спільна мета спільна праця спілкування підтримка образи спільні ігри

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Лебідь, рак та щука (байка) У товаристві лад — усяк тому радіє; Дурне безладдя лихо діє, І діло, як на гріх, Не діло — тільки сміх. Колись-то Лебідь, Рак та Щука Приставить хуру узялись. От троє разом запряглись, Смикнули — катма ходу… Що за морока? Що робить? А й не велика, бачся, штука,— Так Лебідь рветься підлетіть, Рак упирається, а Щука тягне в воду. Хто винен з них, хто ні — судить не нам, Та тільки хура й досі там.

Номер слайду 11

Ріпка (українська народна казка) В одному чудесному селі жив колись давно-предавно чоловік, котрий мав жінку, внучку Марушку, собаку Жучку, кота Мурчика.  Коли наступила тепла весна, все навкруги зазеленіло, дід взяв лопату і пішов на грядки, скопав і посадив зернятко ріпки. Росла ріпка, росла, а дід за нею доглядав.  А коли прийшла золота осінь пішов дід ріпку рвати. Обійшов кругом неї, а вона така велика- превелика виросла, взяв дід за чуб ріпку тягне-тягне, а витягти не може. Пішов дід кликати бабу.  – Йди, поможи мені ріпку витягти!  Прийшла баба на город, взявся дід за ріпку, а баба за діда. Тягнуть-тягнуть, а витягти не можуть. Пішла баба кликати на допомогу внучку Марушку.  – А йди, онучко, не сиди, ріпку вирвати поможи!  Прийшла Марушка на допомогу. Взявся дід за ріпку. Баба за діда, внучка за бабу, тягнуть- тягнуть, а витягти ріпку не можуть. Пішла внучка кликати собачку Жучку.  – А йди, Жучко, та поможи нам витягти ріпку?  Прибігла собачка ріпку виривати. От взялися: дід за ріпку, баба за діда, внучка за бабу, Жучка за внучку. Тягнуть-тягнуть, а витягти не можуть. Побігла Жучка кликати кота Мурчика.  – А йди, Мурчику, та допоможи нам витягти ріпку!  Прибіг кіт, взявся за собачку, собачка за внучку, внучка за бабу, баба за діда, дід за ріпку. Тягнуть-тягнуть, а витягти не можуть. Пішов Мурчик кликати на допомогу мишку. Прибігла мишка, взялася за кота, кіт за собаку, собачка за внучку, внучка за бабу, баба за діда, дід за ріпку. Тягнуть-тягнуть, та як попадають, і ріпка зверху. А мишка плиг під ріпку і заховалася. От таку велику ріпку виростив дід у себе на городі.  І я там була, ту ріпку бачила, а хто не вірить, хай перевірить. 

Номер слайду 12

Маленька рибка і біб (українська народна казка) Над берегом річки ріс біб, а в річці плавала маленька рибка. Побачила рибка боба, згадала, що слід привітатися та й сказала: — Як ся маєш, старечий (бідняцький) хлібе? Біб розсердився і не залишився в боргу, а відповів уїдливо: — А як ти ся маєш, Розплюйхлібе? Образилась маленька рибка і зі слізьми попливла до мами, пожалітися на дошкульні слова боба. Вислухала її мама і вирішила повчити доньку ввічливості. Попливли вони двоє до берега річки, і звернулась старша рибка до боба — Як ся маєш, Ситий Столе? Тоді Біб усміхнувся і шанобливо відповів: — Здоровенька була, Панський Столе! Обернулася старша рибка до здивованої доньки і сказала: — Як ти привіталася, так тобі і відповіли. Який «добридень», таке й «доброго здоров’я».

Номер слайду 13

Риси колективу: 1. Взаєморозуміння 2. Взаємодопомога 3. Уміння спілкуватися

Номер слайду 14

Дружба та братство… …і один за всіх. В нашій дружбі… …дорожче багатства. Дружний табун… …той сам собі заклятий ворог. Всі за одного.., …мало меду наносить. Одна бджола… …не буде сутужно. Хто не шукає дружби з ближнім.., …наша сила. Берись дружно… …і вовків не боїться.

Номер слайду 15

Друг – це той, з ким мені добре. Мій друг дружить тільки зі мною. Мій друг не може гратися з іншими,бо я ображуся. Друг має бути сміливим і захищати мене. Друг завжди робить те, що я хочу. Друг завжди поруч зі мною. Друзі ніколи не сваряться. Друг завжди допоможе в біді. Я не дружу з тими, хто негарний. Друг – це той, хто не вчить поганого.

Номер слайду 16

Психологічний тест

Номер слайду 17

1. Ви знаєте багато цікавих історій про одного зі своїх приятелів. Що ви зробите: а) розповісте їх іншим людям; б) розповісте, не назвавши імен; в) залишите історії при собі. 2. Ваш друг часто бере щось у вас, але ніколи не повертає взяту річ. Зараз він хотів би взяти коштовну відеокамеру. Що ви будете робити: а) скажете, що зараз камери у вас немає; б) дасте її; в) відмовите, пояснивши причину. 3. Друг випадково розбив ваш годинник. Ваші дії: а) відмовитесь від нового годинника, але влаштуєте маленький скандал. б) вимагатимете гроші; в) скажете, що і без того збиралися купити новий; 4. Ваш друг підтримує відносини з людиною, яку ви не любите. У такому випадку: а) скажете другові, що він повинен вибрати між вами й іншим. б) припините стосунки з другом; : в) нічого не скажете і будете продовжувати дружні відносини; 5. Почуваєте, що у вашого друга незабаром будуть великі неприємності. Тоді ви: а) порвете стосунки з ним, щоб не постраждати самому; б) продовжите дружбу. в) відверто поговорите з ним;

Номер слайду 18

6. Вважаєте, що дійсний друг повинен: а) ділитися з вами всім; б) залишати свої думки і проблеми при собі. в) говорити тільки те, що хоче; 7. Вам відомо, що другові потрібні гроші, і у вас їх досить, щоб, йому їх дати. Ви говорите: а) «переб'єшся! Мені вони й самому стануть у нагоді». б) «візьми їх, доставиш мені задоволення»; в) «згадай, скільки разів ти мені допомагав. Моя послуга ніщо в порівнянні з цим»; 8. Що ви зробите, якщо вам потрібно позичити гроші в друга: а) натякнете здалеку; б) попросите в борг; в) нічого йому не скажете. 9. Ваш друг купив одяг, що, як вам здається, йому не пасує, тоді ви: а) скажете, що він виглядає смішно; б) скажете, що ця річ не для нього, і поясните, чому; в) нічого не скажете. 10. Ви вважаєте, що ваш друг: а) менш розумний, ніж ви; б) більш розумний, ніж ви; в) ви обидва на одному інтелектуальному рівні

Номер слайду 19

Підрахунок балів: а – 1 бал б - 2 бали в – 3 бали РЕЗУЛЬТАТИ: 21—З0 балів: ви справжній друг. 15—20 балів: у вас є друзі, але, як більшість з нас, ви іноді не виказуєте в стосунках належного розуміння. Коли не знаєте, як реагувати, спробуйте поставити себе на місце іншої людини. 10—14 балів: ви схильні більше звертати увагу на себе, ніж на інших. Ця ваша риса — бар'єр перед справжньою дружбою. Щоб стати гарним другом, потрібно виявляти більше інтересу до інших людей.

Номер слайду 20

Ситуації з друзями

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Вправа «Будинок»

Номер слайду 23

Вправа “Долоні”

Номер слайду 24

доброзичливість порядність почуття гумору миролюбність чесність співчуття повага тактовність справедливість щирість чуйність терплячість енергійність активність оригінальність об'єктивність доброта розсудливість

Номер слайду 25

Номер слайду 26

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Інкл
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
990
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку