Презентація «Тоталітарні режими: державний контроль над публічним життям і суспільною свідомістю»

Про матеріал
Презентація до уроку на тему «Тоталітарні режими: державний контроль над публічним життям і суспільною свідомістю»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Український політолог Ігорь Лосев «Тоталітаризм народжується не з диктатур чи тиранії, а з «демократії без берегів»?» Які відомі Вам історичні події чи факти доводять чи, навпаки, спростовують такий погляд на природу зародження тоталітаризму?

Номер слайду 6

Тема практичного заняття:«Тоталітарні режими: державний контроль над публічним життям і суспільною свідомістю».

Номер слайду 7

Завдання №1 Складіть словник теми:- тоталітаризм- фашизм- нацизм- більшовизм

Номер слайду 8

словник теми:1. Тоталітаризм – відкрито антидемократичний режим, що базується на однопартійній системі, всезагальним проникненням держави в економіку, культуру, суспільне й особисте життя. 2. Нацизм – це реакційна течія, в основі якої лежить ідея національної винятковості, національної переваги «арійської раси» і знищення або поневолення «неповноцінних» рас, яка спирається на пряме насильство в суспільстві.3. Фашизм – це реакційна політична течія, форма тоталітаризму, терористична диктатура, що відкрито знищує демократичні права і свободи та спирається на пряме насильство.4. Більшовизм -  — ідеологія та політична практика в СРСР основою якої стало поєднання консервативних національно-державницьких ідей із радикальними «лівими» при безумовному запереченні лібералізму.

Номер слайду 9

{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Країна. Хронологічні межі її існування. Партія / Лідер(його посада)/Політична системаІдеологія.(стислий опис)Організація пропаганди. Ставлення до релігіїЕкономічнийкурскраїни. Зовнішня політикаІталія. НімеччинаІспанія. СРСРЗавдання 2.  Користуючись інтернет-ресурсами заповнити таблицю «Тоталітарні режими»

Номер слайду 10

{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Країна. Хронологічні межі її існування. Партія / Лідер(його посада)/Політична системаІдеологія.(стислий опис)Організація пропаганди. Ставлення до релігіїЕкономічнийкурскраїни. Зовнішня політикаІталія. Бені́то Амілька́ре Андре́а Муссолі́ні, Національна фашистська партіякорпоративізм — вчення про єднання різних соціальних груп в рамках держави,Фашисти підтримували монархію і Католицьку церкву (у 1929 Муссоліні підписав Латеранські угоди)Жорсткий державний контролю над промисловістю. Великі кошти йшли на суспільні витрати. Середземне море mare nostrum («нашим морем»). Німеччина. Націонал-соціалістична робітнича партія Німеччини, НСРПНспрямована на подолання соціальних відмінностей. За національну церкву, проти християнства, проти іудеїв. Різке зниження безробіття, будівництво автобанів, приватна власність, жорсткий контроль уряду. Встановити повну гегемонію Німеччини на міжнародній арені.Іспанія. Франсіско Франко - Каудільйо. Традинаціоналізм, дотримання старих порядків в ІспаніїПідтримував католицьку церкву та євреїв. Розвиток корпоратизму. Політика ізоляціїСРСРСта́лін Йо́сип Віссаріо́нович (ім'я при народженні: Іосеб Бесаріоніс дзе Джугашвілі,Вождь народів радянського союзу.Ідеологічного  фанатизму, політичної нетерпимості, схильності до насильства. Суцільна колективізація, форсована індустріалізація. Втручання у внутрішні справи інших країн в інтересах СРСР,

Номер слайду 11

Завдання 3. Ознайомтеся з наведеними нижче уривками з історичних джерел. Які ознаки тоталітаризму висвітлені в них?

Номер слайду 12

«Назвати основні ознаки сталінського тоталітаризму... — означає перерахувати звичайні характеристики військової організації. Радянська Росія перетворилася на державу-гарнізон, у якій кожен насправді перебував в армії». Р. В. Деніелз, англійський історик (Daniels R. V. Is Russia refomable?: Change a resistance from Stalin to Gorbachev. — Boulder; London, Westview Press, 1988. — P. 20-21)

Номер слайду 13

«Уряд має законодавчо оформити такі положення: 1) єдиною політичною партією в Німеччині є Націонал-соціалістична німецька робітнича партія; 2) той, хто підтримуватиме іншу партію чи організує іншу партію, буде покараний за вироком суду тяжкими роботами до трьох років чи ув’язнений на строк від шести місяців до трьох років. Берлін, 14 липня 1933 р. Канцлер Адольф Гітлер» (John М. Thompson, Kathleen Hedberg. People and Civilizations. A World History. — Ginn and Company, 1977. — P. 681)

Номер слайду 14

Ознаки: Однопартійна диктатура (придушення політичних опонентів,заборона всіх партій) Культ особи « вождя» Цілковитий контроль над економікою Політичний контроль (вибори,цензура…) Вторгнення у приватне життя людини. Репресії та переслідування

Номер слайду 15

Завдання 4. Робота із фотографією.• Розгляньте фото. Що зафіксувала фотокамера?• Що для Вас особисто символізують люди в протигазах?• Чи можливо проявити індивідуальність в умовах, коли особистість змушена розчинятись у натовпі?

Номер слайду 16

Оборона піонерів. Фото В. Булли. 1937 р.

Номер слайду 17

Завдання 5. Робота із агітаційними плакатами.• Порівняйте політичні плакати із зображеннями Б. Муссоліні, Й. Сталіна та А. Гітлера.• Якими на цих плакатах постають італійський, радянський та німецький диктатори?• Які емоції в громадян мали формувати такі пропагандистські матеріали? Заради чого, власне, їх створювали?

Номер слайду 18

На вашу думку, провідники фашизму, нацизму  - хто вони? (генії, злочинці, політики?)

Номер слайду 19

Ознайомтеся з наведеними нижче уривками з історичних джерел. Від яких, на Вашу думку, моральних якостей має бути зроблене «щеплення», щоб особистість перетворилася на homo totalitaricus — особливий тип людей, сформований тоталітарним режимом?

Номер слайду 20

«Щоб брати участь в управлінні тоталітарною державою, недостатньо бути готовим прийняти на віру добрі наміри для негідних вчинків: людина повинна бути здатною з власної волі порушити будь-яку моральну норму, яку вона колись знала, якщо це необхідно для досягнення поставленої мети». Фрідріх Гаєк, австрійський економіст (Хайек Ф. А. Дорога к рабству // Новый мир. — 1991. — №8. — С. 194-195)«Раніше ми зазвичай казали: це правильно чи неправильно. Тепер ми повинні ставити запитання: що сказав фюрер? Ми гордо зобов’язані визнавати вищим проявом нашого народного духу закони, освячені Адольфом Гітлером». Ганс Франк, нацистський міністр юстиції (John М. Thompson, Kathleen Hedberg. People and Civilizations. A World History. — Ginn and Company, 1977. - P. 682)«Я докладаю нелюдських зусиль, щоб просвітити цих людей... Вони мають зрозуміти, що стануть зрілими, лише підкоряючись. Коли вони навчаться коритися, вони повірять у те, що я кажу, і тоді підуть маршем, стрункими колонами під мою команду». Беніто Муссоліні (Смит Д. Муссолини. — М.: Интер. Дайджест, 1995. — С. 76)«Хвала Сталіну! Сталін сяє, як сонце. Сонце сяє лише вдень, а Сталін сяє вночі та вдень!» (Гасло з радянського плакату)

Номер слайду 21

Плюси і мінуси тоталітарного режиму. Правила дискусії: Обдумайте свою промову ретельно. Говоріть просто, ясно, логічно. Сперечайтеся чесно. Не повторюйтесь й не повторюйте слів інших. Кращі докази – це точні факти. Поважайте своїх опонентів. Не викрикуйте.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Використовуйте всі шанси, надані життям, і досягайте успіху.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Обозна Марія Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кіпещук Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Линчак Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
4 березня 2020
Переглядів
39282
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку