Презентація"Традиційні типи хатніх вузликових народних ляльок"

Про матеріал
  • Ознайомити учнів із історією виникнення української народної ляльки,показати роль оберегів у житті українців, залучати дітей до народних традицій і художньої культури в процесі творчої діяльності;

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок трудового навчання 5 клас. Традиційні типи хатніх вузликових народних ляльок. Підготувала вчитель трудового навчання Липівської ЗОШ I-III ступенів Метліна Оксана Вікторівна

Номер слайду 2

Тема. Традиційні типи хатніх вузликових народних ляльок.

Номер слайду 3

Лялька-мотанка. Мотанка – це й іграшка, й оберіг. У дохристиянські часи мотанки робили з найпростішого матеріалу – сіна, клаптиків тканини, ниток, стрічок. Люди знали, лялька не може бути на когось подібно. Мати, створюючи донці іграшку, ніколи б не наважилась намалювати очі, ніс або губи. Замість людських рис у неї на обличчі хрест – символ Сонця.

Номер слайду 4

Лялька-мотанка - це витвір мистецтва. Назва такої ляльки походить від технологічних особливостей її виготовлення. Всі деталі  міцно примотуються ниткою, вузлики не зав’язують. Лялька-мотанка втілює ідею оберегу-захисту від злих сил. Народна лялька зроблена власноруч сповнена позитивної енергії, любові та тепла..

Номер слайду 5

Лялька -мотанка. Лялька буває різної форми – великою й маленькою. Вважають, що лялька є посередником між живими й тими, кого на цьому світі вже чи ще немає. Обличчя як такого у ляльки немає, воно досить символічне. Вважається, що лялька-мотанка повинна бути безлика, а та, яка служить берегинею – ще й з хрестом замість обличчя. Не можна малювати обличчя ляльці, вона не повинна ні на кого бути подібна, щоб не завдати шкоду.

Номер слайду 6

Лялька -мотанка. Чи має бути лялька красивою? Ні. Скоріше внутрішньо змістовною, образною, такою, яка б з’єднувала рід та природу, історію та сучасність. Українці вірили, що зробивши ляльку, можна просити у Вищих Сил дощу, гарної днини чи добрих новин. Коли нездужала дитина, батьки спеціально робили ляльку і клали її під подушку або прикріплювали до хворого місця, сподіваючись, що мотанка перебере на себе недугу.

Номер слайду 7

Вузликова – лялька. Таку назву лялька отримала тому, що під час її виготовлення елементи та деталі не тільки міцно примотуються ниткою але нитку ще зав’язують на вузлик.

Номер слайду 8

Існувало три типи ляльок-мотанок: немовля , баба-берегиня, наречена.

Номер слайду 9

Лялька-немовля. При народженні дитини українці виготовляли ляльку-немовляти. Лялька виконана у вигляді немовляти в пелюшках. Її клали в ліжко поруч з дитиною для охорони його сну і здоров'я.

Номер слайду 10

Баба-берегиня. Баба-берегиня допомагала оберігати достаток сім'ї. В середину ляльки вкладали монети, зерно, вовну для збереження домашнього тепла і отримання хорошої вовни від овець і грошового достатку.

Номер слайду 11

Мати з дитиною Лялька з діточками нагадує іконописний образ Богородиці. Її дарують новоствореним сім'ям. Ганчіркову ляльку – берегиню, вироблену власними руками, мати дарувала донечці перед весіллям, благословляючи таким чином на щасливе заміжжя. Гості теж дарували ляльок з побажанням, щоб в них народилося багато діточок.

Номер слайду 12

Лялька-наречена. Лялька-наречена захищала дівчат від порчі і підтримувала їх. Цю ляльку гарно одягали і прикрашали, так як вона символізувала придане нареченої і привертала багатого нареченого.

Номер слайду 13

Лялька – Багаторучиця. Свою назву лялька отримала за наявність великої кількості рук (п`ять пар рук). Таку ляльку полюбляли господині, її підвішували над прялкою чи піччю для того, щоб господиня встигала робити всю хатню роботу. А лялька допомагала їй у цій справі.

Номер слайду 14

Берегиня. Берегиня.Її зображують із руками, піднятими вгору в молитовному жесті або з опущеними вниз. Коли руки підняті вгору – Богиня закликає небо допомогти засіяти ниву, зачати нове життя на землі. Коли руки опущені вниз – Богиня благословляє землю на народження, принесення плодів, дарів. На спідниці ляльки – берегині вишитий мотив безконечника.

Номер слайду 15

Нерозлучники. Обрядова вузлова лялька  В деяких регіонах України таку ляльку дарували молодим під час весілля з побажаннями любові та злагоди, а ще звичайно, щоб молоді завжди були в парі і міцно тримались один одного все своє життя. В тому місті, де з’єднуються дві ручки, примотаний зроблений з ниток кутасик (переважно червоного кольору), який символізує кохання молодят та їхню майбутню дитину.

Номер слайду 16

Весільна. Коли ж дівчина виходила заміж, то в родині чоловіка дозволялось, до поки в молодят немає діток, гратись лялькою, і чим більше, тим швидше, і тим здоровіші будуть діти. А коли вже народжувалась дітвора, то , звісно, лялька віддавалась їй.

Номер слайду 17

Лялечка-круп'яничка. Лялечка-круп'яничка (зерновушка) всередині наповнюється крупою (зерном). Вважалося, що вона приносить в дім достаток, благополуччя, допомагає досягти успіхів у роботі. Раніше робити ці амулети починали восени і використовували зерно з зібраного врожаю. Заборонено застосовувати подрiблену крупу або пластівці, обов'язково лише ціле зерно: пшеницю, перловку, гречку, пшоно, горох… Використані матеріали: льон, бавовна, гречка, пшоно. Висота цих лялечок - 10 см.

Номер слайду 18

Лялька - мотанка. Українська народна лялька є втіленням добра і лагідності. Це оберіг людської душі і долі, символ предків. Це символ Великої Матері, яка створила все суще і береже до цих пір народжені нею душі.

Номер слайду 19

Виготовлення ляльки Щоб почати робити ляльку, перш за все потрібне бажання. Надзвичайно важливо, щоб рукотворні вироби несли позитив.

Номер слайду 20

Учасники майстер-класу “ Лялька-мотанка” на VII обласному фестивалі гумору “ Веселі копачі”

Номер слайду 21

Технологія виготовлення ляльки-мотанки. Ангел. У кожної людини є свій ангел-охоронець. Коли дитина усміхається уві сні, то вважається, що на неї дивиться ангел.

Номер слайду 22

Послідовність виконання ляльки-мотанки. Необхідні матеріали:— вовняна тканина білого чи синього кольорів (приблизно 20×20 см);— стрічки або шнури;— фурнітура (зірочки або намистинки);— вата;— нитки будь-якого кольору;— ножиці.

Номер слайду 23

1. Починаємо з того, що по краях клаптика тканини, яку відрізали для іграшки, робимо торочки. Висмикуємо зайві нитки, щоб надати тканині охайного вигляду.(мал.1)2. Далі дуже щільно скручуємо у формі валика, або спіральки шматок вати і придаємо їй округлу форму. Це буде основа голови.(мал.2)мал.1мал.2

Номер слайду 24

3. Посеред квадратного шматка тканини кладемо скручену вату, закриваємо тканиною і зав'язуємо ниткою (як зображено на світлинах).(мал.3)4. Посеред квадратного шматка тканини кладемо скручену вату, закриваємо тканиною і зав'язуємо ниткою (як зображено на світлинах).(мал.4)мал.3мал.4

Номер слайду 25

5. Потім шукаємо два кінці крилець, розправляємо їх так, як показано нижче. Піднімаємо крильця і визначаємо, де в янгола буде поясочок. Закріплюємо його ниточкою.(мал.5), (мал.6)мал.5мал.6

Номер слайду 26

6. Далі стрічечку накладаємо на поясочок і кілька разів обкручуємо. Від того, як ми щільно закрутимо пояс на талії, залежатиме вся іграшка. Закручуємо стрічку кілька разів за плечиками янгола, на шийці і робимо зі стрічки хрестик на грудях (дивіться на світлинах). Кінці стрічки зав'язуємо ззаду і обрізаємо зайву довжину.(мал.7), (мал.8)мал.7мал.8

Номер слайду 27

7. На голову обручем прив’язуємо теж срібну стрічку.(мал.9), (мал.10). мал.9мал.10

Номер слайду 28

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Процишина Вікторія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коломієць Олена
    Грамотно, історично вірно,яскраво,цікаво. Чудово !
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
5589
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку