Презентація "Трагічна доля Франца Кафки - батька модернізму"

Про матеріал
Презентацію "Трагічна доля Франца Кафки - батька модернізму" доцільно використати перед вивченням новели Ф.Кафки "Перевтілення" для кращого її розуміння учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Драматизм життя батька модернізму Франца Кафки «Я пишу інакше, ніж говорю, говорю інакше, ніж думаю, думаю інакше, ніж повинен думати, і так до найтемніших глибин».     

Номер слайду 2

Франц Кафка очима митців

Номер слайду 3

Народився 3 липня 1883 року в єврейській німецькомовній родиніФранц Кафка, 1 рік. Сестри Батьки Генріх та Юлія Кафки“Я живу в сім'ї, серед чудових і сповнених любові людей, живу чужіший, ніж чужак”. Сім’я

Номер слайду 4

Страхи Франца Кафки. Усіх страхів він не позбувся все своє життя. І це мало великий вплив на формування характеру творчості митця. Хлопця постійно з самого дитинства переслідував страх: перед батьком, перед грубою нянькою-чешкою, перед сусідськими хлопцями. Незабаром до цього додався ще страх перед школою та вчителями. Кожне нове оточення додавало нової паніки і переживань“Страх – основа мого існування…” Ф. Кафка. Його лякали туші вбитих тварин, сам їх вигляд валив Кафку в чергову депресію. Через те він був вегетеріанцем.

Номер слайду 5

«Твоя недовіра до інших менша, ніж моя недовіра до самого себе, а її виховав у мені Ти». Важкі стосунки з батьком«Ти рано заборонив мені слово, Твоя погроза «Не заперечувати!» і піднята при цьому рука супроводжували мене з незапам’ятних часів…»«Мене ти наділив манерою розмовляти затинаючись, але і це було для Тебе занадто, врешті-решт я замовк, спочатку, можливо, від упертості, а потім тому, що при Тобі я не міг ані думати, ані говорити».«Я завжди тебе любив, хоч напоказ поводився з тобою не так, як поводиться решта батьків, але це лише тому, що я не вмію прикидатись, як прикидається решта».

Номер слайду 6

Яким був Франц Кафка?Стрункий чорнявий чоловік із правильними рисами обличчя, він виглядав молодо і доглянуто. Уже в юності він мав зріст 1,82 м і відзначався зниженою ­вагою, тому соромився свої постави. При всій своїй невибагливості письменник незмінно шив костюми лише у найкращих кравців. Займався плаванням, греблею, їздою верхи і на велосипеді, багато ходив пішки, не палив і загартовувався, слідкував за здоров’ям, був прихильником правильного харчування, не вживав м’ясо, шоколад, каву та алкоголь.

Номер слайду 7

Освіта і робота. У 1901-1905 роках у Празі вивчає юриспруденцію та історію в університеті. З 1906 по 1907 стажується, а потім служить у страховому товаристві. Роботу свою ненавидів. Винайшов і впровадив жорстку каску для робітників. За що був удостоєний пам'ятної нагороди від міста. Він мав ступінь доктора юридичних наук, але уникав кар'єри.

Номер слайду 8

Феліція Бауер. Юлія ВохрицекЄлена Єсенська. Дора Діамант. Особисте життя. Відносини Кафки з жінками були більш ніж дивними. Через складні сімейні стосунки, він не міг побудувати свою власну сім’ю. Закохувався він вельми часто, але довго перебувати або, навіть, просто спілкуватися зі своїми обраницями не міг.

Номер слайду 9

Творчість Франца Кафки. Найбільш відомі твори: "Перевтілення" (1914), "Процес" (1918-1925), "Замок" (1926), "Америка" (1927."Ми повинні читати лише ті книги, що кусають та жалять нас. Якщо прочитана нами книга не приголомшує нас, як удар по черепу, навіщо взагалі її читати?" Франц Кафка«Все моє єство націлене на літературу. Якщо я від літератури коли-небудь відмовлюся, то просто перестану жити»

Номер слайду 10

Своєрідність художнього бачення Ф. Кафкишокуюче поєднання жахливої фантасмагорії із тверезою буденністю;неможливість і небажання заглянути в душу учасників дивних подій - головне у творі;песимістичний характер творчості, в основі якої лежала фантастична подія, що носила реальний характер;показ безнадійності людського існування, відчуження особистості у сучасному світі;соціальний і водночас глибоко особистісний характер конфліктів у творах;самотність і страждання героїв.

Номер слайду 11

Вислови Франца Кафки. Спілкування з людьми спонукає до самоспостереження. Щастя виключає старість. Хто зберігає здатність бачити прекрасне, той не старіє. Віра – це сокира гільйотини, так само важка, так само легка. Є два людські гріхи, з яких витікає решта,— нетерпіння й лінощі душі. Щасливим я був би тільки тоді, коли б зміг привести світ до чистоти, правди, сталості. Зрозумій, що для щастя доволі клаптя землі, на якому вміщаються твої ноги. Все, зокрема й брехня, служить істині. Тіні не гасять сонця.

Номер слайду 12

Кафка – митець-пророк. Творчість Кафки розкриває духовну сутність ХХ століття:світові війнітоталітарні режимимісце людини у бюрократичниму суспільстві

Номер слайду 13

«Усе життя я ­ помирав, а тепер помру насправді…»Кафка вважав, що не доживе до 40 років через слабке здоров’я.  Помирав Кафка у страшних муках. Останніми його словами були: «Лікарю, дайте мені смерть, інакше ви вбивця». Франц помер від туберкульозу 3 червня 1924 р. у санато­рії доктора Гоффмана в Кірлінзі під Клостернейбургом, не доживши місяць до 41-річчя. Поховали письменника у Празі, де за кілька років поряд із ним спочили і його батьки.

Номер слайду 14

Роль Макса Брода у вічності творчості Кафки в літературіЗа життя він опублікував лише одну шосту усього, що написав. Своїм душоприказником Франц обрав Макса Брода. Він наказував другові спалити без прочитання всі свої рукописи, які тільки можна буде знайти, а також записники і папери. Брод його заповіт не виконав: він не знищив рукописи, а – навпаки – розпочав їх упорядкування і пропагування.“У мене немає інтересу до літератури, література – це я сам…”

Номер слайду 15

Презентацію підготувала Гуліда Оксана Михайлівна, вчитель зарубіжної літератури. Дубенської СЗОШ І-ІІІст. №5

pptx
Додав(-ла)
Гуліда Оксана
Додано
22 жовтня 2019
Переглядів
1679
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку