Матеріали для вивчення процесів травлення в шлунку та кишечнику.Шлунок — розширений відділ травного тракту, об'ємом до 3 л. Численні залози слизової оболонки шлунка виділяють у його порожнину шлунковий сік. Шлунковий сік — безбарвна рідина, у якій містяться ферменти, слиз і невелика кількість соляної кислоти. Слиз уберігає стінки шлунка від механічних ушкоджень. Соляна кислота вбиває бактерії, активує ферменти та здійснює денатурацію і набухання білків, а їх розщеплення відбувається під дією ферментів. Із шлунка їжа потрапляє у кишечник. ТОНКИЙ КИШЕЧНИК — відділ травного каналу, який поєднує шлунок з товстим кишечником. Це найважливіший відділ травного каналу, довжина якого близько 6 метрів і діаметр 3-4 см. В тонкому кишечнику розрізняють три відділи: дванадцятипалу, порожнисту та клубову кишки.ТОВСТИИ КИШЕЧНИК - відділ, яким завершусться травний канал. Цей орган наявний лише у ссавців. Загальна довжина органа дорівнює 1,5-2 метри, діаметр близько 6 см і в ньому розрізняють такі відділи: сліпа кишка з апендиксом, ободова, сигмоподібна та пряма, що завершується відхідником (анусом).
Шлунковий сік людини містить воду, слиз, соляну кислоту (0,4-0,5%), травні ферменти, гормон, що регулює секреторну і моторну (рухову) функції шлунка, вітамін групи В (В 12), який запобігає виникненню недокрів'я. Слиз, який виробляється клітинами слизової оболонки шлунка, допомагає харчовій грудці просуватися до тонкого кишечнику, захищає стінку шлунка від механічних і хімічних пошкоджень, самоперетравлювання під дією шлункових ферментів. Соляна кислота створює в шлунку кисле середовище (р. Н 5-7), має здатність згубно впливати на бактерії, що потрапляють у шлунок, виконуючи тим самим захисну функцію, розм'якшувати волокнисту їжу, зумовлювати набухання білків, активізувати травний фермент пепсин.
Ферменти шлунка. Білкові ферменти: 1) пепсин, який виробляється шлунковими залозами у неактивній формі (пепсиноген) і активізується соляною кислотою;має здатність розщеплювати білки до альбумоз і пептонів; 2) хімозин (ренін), або сичужний фермент, який сприяє зсіданню молока в шлунку; 3 ) ліпаза, який розщеплює жири на гліцерин і жирні кислоти. Проте ліпаза шлункового соку діє лише на емульговані жири, наприклад, на жир молока. Ферментів, які розщеплюють вуглеводи, у шлунковому соку немає. Розщеплення вуглеводів тут продовжується в харчовій грудці за рахунок ферментів слини (амілази і мальтази). Кількість і склад шлункового соку непостійні, залежать від характеру прийнятої їжі. Під впливом соляної кислоти або продуктів перетравлення в слизовій оболонці шлунка утворюється особливий гормон—гастрин, який всмоктується в кров і посилює секрецію шлункових залоз.
Печінка. У дітей печінка невелика. У дорослої людини її вага становить 2,8% ваги усього тіла. Печійка новонародженої дитини важить 150 г (4,3% від ваги тіла), до двох років подвоюється, до трьох років потроюється. В період дозрівання печінка росте особливо інтенсивно і до 25 років досягає норми дорослої людини — до 1500 г. На нижній поверхні печінки є заглибина, в якій лежить жовчний міхур. У складі жовчі близько 90% води і 10% неорганічних та органічних речовин (жовчні кислоти, холестерин, лецетин, муцин і жовчний пігмент — білірубін). Останній утворюється з гемоглобіну, який звільняється після руйнування еритроцитів. З неорганічних речовин у жовчі є солі калію, магнію, кальцію. Регуляція виділення жовчі здійснюється через блукаючі і симпатичні нерви.
Всмоктування. Слизова оболонка тонкої кишки утворює численні складки і незліченні ворсинки (у дванадцятипалої кишки до 40 на 1 мм2 поверхні!). Завдяки складкам і ворсинкам різко збільшується площа поверхні слизової оболонки кишки, тому тут відбувається майже повна обробка їжі. Всмоктування — складний фізіологічний процес, який відбувається головним чином внаслідок активної роботи кишкового епітелію. В цьому процесі діють в основному два механізми: фільтрація і дифузія. Доведено, що епітелій кишкової ворсинки має однобічну проникність, тобто пропускає багато речовин тільки в один бік — з кишечнику в кров. Другою особливістю ворсинок є проникність їх для деяких, а не для всіх речовин.
Виконання тестових завдань1. Укажіть фермент, який забезпечує розщеплення білків у кишечнику: А лізоцим;Б ліпаза;В амілаза;Г пептидаза.2. Назвіть орган травної системи, у якому починають розщеплюватися вуглеводи: А ротова порожнина;Б стравохід;В шлунок;Г дванадцятипала кишка.3. Назвіть фермент, який забезпечує знезараження в ротовій порожнині: А мальтоза;Б пепсин;В лізоцим;Г амілаза.4. Укажіть орган травної системи людини, запалення якого має назву «панкреатит»: А печінка;Б підшлункова залоза;В шлунок;Г товстий кишечник.5. Укажіть фермент, який забезпечує розщеплення білків у кишечнику: А лізоцим;Б ліпаза;В амілаза;Г пептидаза.6. Назвіть орган травної системи, у якому починають розщеплюватися вуглеводи: А ротова порожнина;Б стравохід;В шлунок;Г дванадцятипала кишка.7. Назвіть орган травної системи, до якого потрапляє їжа зі шлунка: А стравохід;Б дванадцятипала кишка;В товста кишка;Г пряма кишка.8. Назвіть залозу, яка виробляє фермент пепсин: А слинна;Б слізна;В молочна;Г підшлункова.9. Оберіть правильний перелік органів травної системи: А ротова порожнина, гортань, кишечник;Б ротова порожнина, шлунок, кишечник;В ротова порожнина, гортань, шлунок;Г усі відповіді правильні.
Завдання на відповідність1. Установіть відповідність між процесами, які відбуваються в травному тракті, та умовами, необхідними для їх здійснення:{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Процеси в травному трактіУмови, за яких вони здійснюються. А слиновиділення1 виділення підшлункового соку. Б початок розщеплення білків2 виділення шлункового соку. В розщеплення жирів3 діяльність кишкової палички. Г засвоєння вітаміну В124 виділення жовчі 5 споглядання свіжоприготованої страви
Завдання на відповідність2. Установіть відповідність між органами травної системи та їхніми функціями:{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Орган. Функція. А товстий кишечник1 зволоження їжіБ тонкий кишечник2 початок розщеплення білків. В шлунок3 всмоктування поживних речовин у кров. Г ротова порожнина4 всмоктування води 5 виділення сірки
ВИСНОВКИ БУДОВА ТА ФУНКЦІЇ ТРАВНОЇ СИСТЕМИ{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Відділ. Основні процеси травлення. Ротовапорожнина1. Фізична обробка їжі (зуби, язик)2. Хімічне розщеплення вуглеводів (амілази слини)3. Переміщення їжі (язик, муцин слини)4. Знезараження їжі (лізоцим слини)5. Всмоктування компонентів їжі (язик, слизова оболонка)Шлунок1. Фізична обробка їжі (денатурація та набрякання їжі)2. Хімічне розщеплення білків (пепсин)3. Переміщення їжі (м'язова оболонка, м'язи-затискачі)4. Знезараження їжі (НСІ шлункового соку, лімфовузлики)5. Всмоктування компонентів їжі (слизова оболонка)Тонка кишка1. Фізична обробка їжі (емульгація їжі за допомогою жовчі)2. Хімічна обробка їжі (трипсин, ліпази, амілази)3. Переміщення їжі (перистальтичні, маятникоподібні рухи)4. Знезараження їжі (жовч, лімфатичні вузлики)5. Всмоктування компонентів їжі (ворсинки)Товста кишка1. Фізична обробка їжі (формування калових мас)2. Хімічна обробка їжі (симбіотичне травлення)3. Переміщення їжі (перистальтичні рухи, сфінктери)4. Знезараження їжі (кишковий сік, лімфовузли)5. Зворотнє всмоктування води (слизова оболонка)
{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}Відділ. Особливості будови відділів. Функції системи. Ротовапорожнина. Обмежують ротову порожнину губи, щоки, піднебіння, дно. Язик. Зуби (різці, ікла, малі кутні, великі кутні). Слинні дрібні (губні, щічні, піднебінні) та великі (привушні, підщелепні, під'язикові) залози.1. Секреторна2. Рухова3. Всмоктувальна4. Захисна5. Видільна6. Регуляторна. Глотка. Носова, ротова й гортанна частини. Стінки зі слизової, м'язової та сполучнотканинної оболонок. Біля входу - кільце Пирогова-Вальдейєра. Стравохід. М'язова оболонка з двох шарів - поздовжнього та колового, підслизова утворює складки. Шлунок€ вхідна частина, склепіння шлунку, тіло шлунку, вихідна частина. М'язова оболонка з трьох шарів м'язів: поздовжній, коловий і косий. Підслизова основа утворює складки, внутрішня слизова оболонка містить шлункові залози. Тонкакишка. Три відділи: 12-пала, порожня та клубова кишки. Протоки печінки та підшлункової залози. М'язова оболонка з двох шарів м'язів, слизова містить кишкові залози й ворсинки. Товстакишка. Три відділи: сліпа з апендиксом, ободова і пряма. М'язова з двох шарів м'язів. Наявні мутуалістичні мікроорганізми.
Використані джерела літератури:http://moyaosvita.com.ua/biologija/travlennya-v-shlunku-i-kishechniku/( слайд 6)http://cf.ppt-online.org/(слайд4)https://medlec.org/lek3-12333.html(слайд7)http://8next.com/uploads/fotos/7bio/bl_0161_1.png ( підшлункова залоза)http://8next.com/uploads/fotos/7bio/bl_01161_3.png (ворсинки тонкого кишечника)http://intranet.tdmu.edu.ua/data/kafedra/internal/patologanatom/classes_stud/uk/med/9 (товстий кишечник)http://narodna-osvita.com.ua/3167-travlennya.html(слайд 1,23,24)