Презентація "Травлення в шлунку та кишечнику"

Про матеріал

Матеріали для вивчення процесів травлення в шлунку та кишечнику.Шлунок — розширений відділ травного тракту, об'ємом до 3 л. Численні залози слизової оболонки шлунка виділяють у його порожнину шлунковий сік. Шлунковий сік — безбарвна рідина, у якій містяться ферменти, слиз і невелика кількість соляної кислоти. Слиз уберігає стінки шлунка від механічних ушкоджень. Соляна кислота вбиває бактерії, активує ферменти та здійснює денатурацію і набухання білків, а їх розщеплення відбувається під дією ферментів. Із шлунка їжа потрапляє у кишечник. ТОНКИЙ КИШЕЧНИК — відділ травного каналу, який поєднує шлунок з товстим кишечником. Це найважливіший відділ травного каналу, довжина якого близько 6 метрів і діаметр 3-4 см. В тонкому кишечнику розрізняють три відділи: дванадцятипалу, порожнисту та клубову кишки.ТОВСТИИ КИШЕЧНИК - відділ, яким завершусться травний канал. Цей орган наявний лише у ссавців. Загальна довжина органа дорівнює 1,5-2 метри, діаметр близько 6 см і в ньому розрізняють такі відділи: сліпа кишка з апендиксом, ободова, сигмоподібна та пряма, що завершується відхідником (анусом).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Процес травлення в шлунку і кишечнику. Матеріали до уроків у 8 класіБіологічний словник: підшлункова залоза, печінка, жовчний міхур, жовч, всмоктування.

Номер слайду 2

Мета урокурозглянути особливості процесу травлення в шлунку, а також характер дії ферментів шлунка; розглянути особливості процесу травлення в кишечнику, а також характер дії ферментів кишечнику.

Номер слайду 3

Підпишіть частини зуба:

Номер слайду 4

ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Номер слайду 5

Заповнити табличку:{775 DCB02-9 BB8-47 FD-8907-85 C794 F793 BA}Відділ травноїсистеми. Ферменти, щосекретуються. Особливості будови. Процеси, щовідбуваються

Номер слайду 6

Шлунок. Шлунок — найрозширеніша частина травного каналу. Він має вигляд вигнутого мішка. Шлунок служить резервуаром для накопичення і перетравлення їжі. Зовні він нагадує велику грушу, місткість його – до 2-3 л. Форма і розміри шлунка залежать від кількість з’їденої їжі.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Залози шлунка. Розрізняють три типи шлункових залоз: головні — виробляють ферменти шлункового соку, обкладові — соляну кислоту, додаткові — слиз ( муцин); б) підслизова основа, яка дає можливість слизовій оболонці збиратися у складки.

Номер слайду 9

Шлунковий сік людини містить воду, слиз, соляну кислоту (0,4-0,5%), травні ферменти, гормон, що регулює секреторну і моторну (рухову) функції шлунка, вітамін групи В (В 12), який запобігає виникненню недокрів'я. Слиз, який виробляється клітинами слизової оболонки шлунка, допомагає харчовій грудці просуватися до тонкого кишечнику, захищає стінку шлунка від механічних і хімічних пошкоджень, самоперетравлювання під дією шлункових ферментів. Соляна кислота створює в шлунку кисле середовище (р. Н 5-7), має здатність згубно впливати на бактерії, що потрапляють у шлунок, виконуючи тим самим захисну функцію, розм'якшувати волокнисту їжу, зумовлювати набухання білків, активізувати травний фермент пепсин.

Номер слайду 10

Ферменти шлунка. Білкові ферменти: 1) пепсин, який виробляється шлунковими залозами у неактивній формі (пепсиноген) і активізується соляною кислотою;має здатність розщеплювати білки до альбумоз і пептонів; 2) хімозин (ренін), або сичужний фермент, який сприяє зсіданню молока в шлунку; 3 ) ліпаза, який розщеплює жири на гліцерин і жирні кислоти. Проте ліпаза шлункового соку діє лише на емульговані жири, наприклад, на жир молока. Ферментів, які розщеплюють вуглеводи, у шлунковому соку немає. Розщеплення вуглеводів тут продовжується в харчовій грудці за рахунок ферментів слини (амілази і мальтази). Кількість і склад шлункового соку непостійні, залежать від характеру прийнятої їжі. Під впливом соляної кислоти або продуктів перетравлення в слизовій оболонці шлунка утворюється особливий гормон—гастрин, який всмоктується в кров і посилює секрецію шлункових залоз.

Номер слайду 11

Тонкий кишечник. Завдовжки 5-6 м. Поділяється на такі відділи: дванадцятипала, порожниста, клубова кишки. До 12-палої кишки відкриваються протоки підшлункової залози та жовчного міхура.

Номер слайду 12

Печінка. У дітей печінка невелика. У дорослої людини її вага становить 2,8% ваги усього тіла. Печійка новонародженої дитини важить 150 г (4,3% від ваги тіла), до двох років подвоюється, до трьох років потроюється. В період дозрівання печінка росте особливо інтенсивно і до 25 років досягає норми дорослої людини — до 1500 г. На нижній поверхні печінки є заглибина, в якій лежить жовчний міхур. У складі жовчі близько 90% води і 10% неорганічних та органіч­них речовин (жовчні кислоти, холестерин, лецетин, муцин і жовчний пігмент — білірубін). Останній утворюється з гемоглобіну, який звільняється після руйнування еритроцитів. З неорганічних речовин у жовчі є солі калію, магнію, кальцію. Регуляція виділення жовчі здійснюється через блукаючі і симпатичні нерви.

Номер слайду 13

Функції печінки

Номер слайду 14

Підшлункова залоза. Розміщена під шлунком, між селезінкою і 12палою кишкою. Довжина 12-15 см. Виділяє панкреатичний сік, що має лужну реакцію та виділяється тільки під час процесу травлення.

Номер слайду 15

Склад панкреатичного соку

Номер слайду 16

Всмоктування. Слизова оболонка тонкої кишки утворює численні складки і незліченні ворсинки (у дванадцятипалої кишки до 40 на 1 мм2 поверхні!). Завдяки складкам і ворсинкам різко збільшується площа поверхні слизової оболонки кишки, тому тут відбувається майже повна обробка їжі. Всмоктування — складний фізіологічний процес, який відбуваєть­ся головним чином внаслідок активної роботи кишкового епітелію. В цьому процесі діють в основному два механізми: фільтрація і дифузія. Доведено, що епітелій кишкової ворсинки має однобічну проникність, тобто пропускає багато речовин тільки в один бік — з кишечнику в кров. Другою особливістю ворсинок є проникність їх для деяких, а не для всіх речовин.

Номер слайду 17

Продукти розщеплення вуглеводів (глюкоза), білків (амінокислоти), розчини мінеральних солей безпосередньо всмоктуються в кров. У клітинах організму ці речовини перетворюються в білки і вуглеводи, властиві людині. Жирні кислоти і гліцерин всмоктуються в лімфатичні капіляри.

Номер слайду 18

Товстий кишечник. Має такі відділи: сліпу кишку (з апендиксом), ободову, сигмоподібну,пряму кишки, довжиною 1,5-2 м.

Номер слайду 19

Функції товстого кишечника. Розщеплення клітковини( через наявність мікроорганізмів)Синтез вітамінів – К та групи ВВсмоктування води. Формування калових мас.

Номер слайду 20

Виконання тестових завдань1. Укажіть фермент, який забезпечує розщеплення білків у кишечнику: А лізоцим;Б ліпаза;В амілаза;Г пептидаза.2. Назвіть орган травної системи, у якому починають розщеплюватися вуглеводи: А ротова порожнина;Б стравохід;В шлунок;Г дванадцятипала кишка.3.  Назвіть фермент, який забезпечує знезараження в ротовій порожнині: А мальтоза;Б пепсин;В лізоцим;Г амілаза.4. Укажіть орган травної системи людини, запалення якого має назву «панкреатит»: А печінка;Б підшлункова залоза;В шлунок;Г товстий кишечник.5. Укажіть фермент, який забезпечує розщеплення білків у кишечнику: А лізоцим;Б ліпаза;В амілаза;Г пептидаза.6. Назвіть орган травної системи, у якому починають розщеплюватися вуглеводи: А ротова порожнина;Б стравохід;В шлунок;Г дванадцятипала кишка.7. Назвіть орган травної системи, до якого потрапляє їжа зі шлунка: А стравохід;Б дванадцятипала кишка;В товста кишка;Г пряма кишка.8. Назвіть залозу, яка виробляє фермент пепсин: А слинна;Б слізна;В молочна;Г підшлункова.9. Оберіть правильний перелік органів травної системи: А ротова порожнина, гортань, кишечник;Б ротова порожнина, шлунок, кишечник;В ротова порожнина, гортань, шлунок;Г усі відповіді правильні.

Номер слайду 21

Завдання на відповідність1. Установіть відповідність між процесами, які відбуваються в травному тракті, та умовами, необхідними для їх здійснення:{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Процеси в травному трактіУмови, за яких вони здійснюються. А слиновиділення1 виділення підшлункового соку. Б початок розщеплення білків2 виділення шлункового соку. В розщеплення жирів3 діяльність кишкової палички. Г засвоєння вітаміну В124 виділення жовчі 5 споглядання свіжоприготованої страви

Номер слайду 22

Завдання на відповідність2. Установіть відповідність між органами травної системи та їхніми функціями:{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Орган. Функція. А товстий кишечник1 зволоження їжіБ тонкий кишечник2 початок розщеплення білків. В шлунок3 всмоктування поживних речовин у кров. Г ротова порожнина4 всмоктування води 5 виділення сірки

Номер слайду 23

ВИСНОВКИ БУДОВА ТА ФУНКЦІЇ ТРАВНОЇ СИСТЕМИ{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Відділ. Основні процеси травлення. Ротовапорожнина1.    Фізична обробка їжі (зуби, язик)2.    Хімічне розщеплення вуглеводів (амілази слини)3.    Переміщення їжі (язик, муцин слини)4.    Знезараження їжі (лізоцим слини)5.    Всмоктування компонентів їжі (язик, слизова оболонка)Шлунок1.    Фізична обробка їжі (денатурація та набрякання їжі)2.    Хімічне розщеплення білків (пепсин)3.    Переміщення їжі (м'язова оболонка, м'язи-затискачі)4.    Знезараження їжі (НСІ шлункового соку, лімфовузлики)5.    Всмоктування компонентів їжі (слизова оболонка)Тонка кишка1.    Фізична обробка їжі (емульгація їжі за допомогою жовчі)2.    Хімічна обробка їжі (трипсин, ліпази, амілази)3.    Переміщення їжі (перистальтичні, маятникоподібні рухи)4.    Знезараження їжі (жовч, лімфатичні вузлики)5.    Всмоктування компонентів їжі (ворсинки)Товста кишка1.    Фізична обробка їжі (формування калових мас)2.    Хімічна обробка їжі (симбіотичне травлення)3.    Переміщення їжі (перистальтичні рухи, сфінктери)4.    Знезараження їжі (кишковий сік, лімфовузли)5.    Зворотнє всмоктування води (слизова оболонка)

Номер слайду 24

{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}Відділ. Особливості будови відділів. Функції системи. Ротовапорожнина. Обмежують ротову порожнину губи, щоки, піднебіння, дно. Язик. Зуби (різці, ікла, малі кутні, великі кутні). Слинні дрібні (губні, щічні, піднебінні) та великі (привушні, підщелепні, під'язикові) залози.1.    Секреторна2.    Рухова3.    Всмоктувальна4.    Захисна5.    Видільна6.    Регуляторна. Глотка. Носова, ротова й гортанна частини. Стінки зі слизової, м'язової та сполучнотканинної оболонок. Біля входу - кільце Пирогова-Вальдейєра. Стравохід. М'язова оболонка з двох шарів - поздовжнього та колового, підслизова утворює складки. Шлунок€ вхідна частина, склепіння шлунку, тіло шлунку, вихідна частина. М'язова оболонка з трьох шарів м'язів: поздовжній, коловий і косий. Підслизова основа утворює складки, внутрішня слизова оболонка містить шлункові залози. Тонкакишка. Три відділи: 12-пала, порожня та клубова кишки. Протоки печінки та підшлункової залози. М'язова оболонка з двох шарів м'язів, слизова містить кишкові залози й ворсинки. Товстакишка. Три відділи: сліпа з апендиксом, ободова і пряма. М'язова з двох шарів м'язів. Наявні мутуалістичні мікроорганізми.

Номер слайду 25

Використані джерела літератури:http://moyaosvita.com.ua/biologija/travlennya-v-shlunku-i-kishechniku/( слайд 6)http://cf.ppt-online.org/(слайд4)https://medlec.org/lek3-12333.html(слайд7)http://8next.com/uploads/fotos/7bio/bl_0161_1.png ( підшлункова залоза)http://8next.com/uploads/fotos/7bio/bl_01161_3.png (ворсинки тонкого кишечника)http://intranet.tdmu.edu.ua/data/kafedra/internal/patologanatom/classes_stud/uk/med/9 (товстий кишечник)http://narodna-osvita.com.ua/3167-travlennya.html(слайд 1,23,24)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лопатіна Наталія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 листопада 2018
Переглядів
24306
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку