Презентація-тренінг на педраду: "Педагогіка партнерства як ключовий компонент взаємодії вчителя та учнів"

Про матеріал
Презентація-тренінг для вчителів на педраду має на меті ознайомити педагогів з основними принципами педагогіки партнерства;удосконалити вміння та навички взаємодії учасників освітнього процесу;формувати в педагогів власну стратегію  роботи з учасниками навчального процесу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Педагогіка партнерства як ключовий компонент взаємодії вчителя та учнів

Номер слайду 2

Мета:- ознайомити педагогів з основними принципами педагогіки партнерства; розвивати та удосконалювати вміння та навички взаємодії учасників освітнього процесу;формувати в педагогів власну стратегію  роботи з учасниками навчального процесу.

Номер слайду 3

Правила. Активна участь Конфіденційність «Я» - звернення (говорити від себе) «Піднята рука» (не перебивати, говорити по черзі) «2 хвилини» (на виступ та коментарі учасників) Взаємоповага Мобільний без звуку

Номер слайду 4

Вправа-знайомствоІнструкція: учасникам пропонується привітатись один з одним різними способами: правим ліктем; лівим плечем; двома долонями; правим коліном; лівою стопою; спинкою.

Номер слайду 5

 Вправа-очікування «Пісочний годинник» На великому аркуші паперу намальований пісочний годинник. Очікування учасників, які записані на стікерах, потрібно розмістити у верхній частині годинника.

Номер слайду 6

Тест Далай Лами. Не треба довго обдумувати відповіді, відповідайте за відчуттями.

Номер слайду 7

1. Уявіть, що перед вами стоять п’ять цих тварин. Прорангуйте їх в тому порядку, у якому вам подобається. Корова Тигр Вівця Кінь Порося

Номер слайду 8

Собака. Кіт. Миша. Кава або чай. Море2. Напишіть по одному слову, з якими у вас асоціюється кожне слово з цього списку:

Номер слайду 9

3. Подумайте про п’ять найбільш важливих людей для вас. Оберіть для кожного кольору одну людину. Для кожного кольору можна вибрати лише одну людину: Жовтий. Помаранчевий. Червоний. Білий. Зелений

Номер слайду 10

Результати тесту:⠀ відповіді на перше питання визначають ваші життєві пріоритети: Корова символізує кар’єру. Тигр – почуття власної гідностіВівця – це любов. Кінь – сім’я. Порося – гроші⠀

Номер слайду 11

Друге питання про Ваше життя, яким ви підсвідомо його бачите: Асоціація з собакою відображає вашу власну особу. Асоціація з котом символізує особистість вашого партнера. Миша описує ворогів. Асоціація з кавою чи чаєм – це ваше ставлення до задоволення. Опис моря характеризує ваше власне життя⠀

Номер слайду 12

Тлумачення кольорів, які ви обрали для 5 важливих у вашому житті осіб: Жовтий – людина, яку ви ніколи не забудете і яка сильно вплинула на ваше життя. Помаранчевий – людина, яка є для вас справжнім другом. Червоний – людина, яку ви щиро любите. Білий – ваша споріднена душа. Зелений – людина, спогади про яку будуть з вами усе життя

Номер слайду 13

Притча про ложки Одній людині пощастило - він зустрів Бога. Намагаючись дізнатися відповідь на важливе питання, чоловік запитав:- Господи, чи можна побачити рай і пекло? Господь узяв людину за руку і підвів до двох дверей. За одними дверима був величезний круглий стіл, посередині якого стояла величезна чаша, наповнена їжею, яка пахла дуже апетитно. Люди, що сиділи навколо столу, виглядали голодними і хворими. У всіх були ложки з довгими-довгими ручками, прикріпленими до їхніх рук. Вони могли дістати чашу, наповнену їжею, і набрати її, але так як ручки у ложок були дуже довгі, вони не могли піднести ложки до роту.

Номер слайду 14

Добра людина була вражена їх жахливим виглядом. - Тільки що, ти, бачив Пекло, - сказав Бог. Вони підійшли до других дверей. Відкривши їх, вони побачили такий же круглий величезний стіл, таку ж велику чашу, наповнену смачною їжею. І навіть у людей навколо столу були точно такі ж ложки. Але всі виглядали задоволеними, ситими і щасливими.- Я не розумію!, - сказав чоловік.- Це просто, - відповів Бог. - Ці навчилися годувати один одного. Ті ж думають тільки про себе. Пекло і рай влаштовані однаково. Різниця - всередині нас.

Номер слайду 15

Притча про ложки

Номер слайду 16

Педагогіка партнерства – система взаємовідносин всіх учасників освітнього процесу (учнів, батьків, вчителів), яка:– організовується на принципах добровільності й спільних інтересів;– ґрунтується на повазі й рівноправності всіх учасників, дотримуючись визначених норм (права та обов’язки) та враховуючи ціннісні орієнтири кожної із сторін;–  передбачає активне включення всіх учасників у реалізацію спільних завдань та готовність брати на себе відповідальність за їх результати.

Номер слайду 17

Педагогіка партнерства ґрунтується на таких принципах:• повага до особистості;• довіра у відносинах, стосунках;• доброзичливість і позитивне ставлення;• розподілене лідерство ( право вибору та відповідальність за нього);• принципи соціального партнерства (рівність сторін, добровільність прийняття зобов’язань, обов’язковість виконання домовленостей);• діалог – взаємодія – взаємоповага.

Номер слайду 18

Психологічну основу педагогіки партнерства складають суб’єкт-суб’єктні стосунки – співпраця двох суб’єктів. Цей тип взаємин є для навчально-виховного процесу оптимальним, бо, з одного боку, він зберігає за вчителем функцію управління, а з другого, – дає учневі можливість діяти самостійно. Тому завдання педагогів полягає у створенні атмосфери турботи і підтримки учнів, яка сприяла б розвитку їхніх можливостей, задовольняла їхні інтелектуальні, емоційні й соціальні потреби. 

Номер слайду 19

Педагогіка партнерства важлива і незамінна з огляду на те, що: По-перше, сприяє створенню атмосфери, в якій найкраще розкривається потенціал кожного учня, формується його ініціативність і креативність. А це – один із ключових активів сучасного світу. По-друге, партнерство задовольняє потребу в значимості і приналежності та зменшує рівень стресу, що, зрештою, допомагає інтелекту працювати ефективніше. По-третє, такий формат стосунків найкраще готує молодих людей до професійної діяльності і ролі активного громадянина у відкритому світі.

Номер слайду 20

Вправа «Малюнки»Учасники утворюють пари, розрахувавшись на «перший – другий». Перші номери виходять з кімнати. Другі номери залишаються, одержують аркуші паперу формату А4 і слухають інструкцію: «Протягом двох хвилин ви повинні намалювати будинок. Ви будете тримати в руці олівець. Ваш партнер через хвилину повернеться до класу і допоможе Вам, поклавши свою руку на вашу, у якій Ви тримаєте олівець. Розмовляти не дозволяється. За моєю командою ви починаєте втілювати задумане в життя».

Номер слайду 21

Далі тренер виходить з аудиторії і проводить нараду для других номерів: «Протягом двох хвилин ви повинні намалювати дерево. Ваш партнер буде тримати в руці олівець. Ви, коли зайдете до класу, покладете свою руку на руку з олівцем партнера. Розмовляти не дозволяється. За моєю командою ви починаєте втілювати задумане в життя». Хто залишиться без пари, стає експертом. Після цього пари малюють малюнки, а потім демонструють їх. Питання для обговорення. Чи комфортно Вам було малювати в парі?Що почували перші номери? А що – другі?Ті, хто відчував на собі тиск, а можливо агресію, як ви почували себе під час гри і після неї?Для чого ми проводили цю вправу?Отож партнерство потрібне завжди.

Номер слайду 22

Руханка «Гноми в будинку» Учасники діляться на три групи. Перша та друга групи будуть виконувати роль «будинка» (стати в пару, взявшись за руки та піднявши їх угору, створити «будинок»). «Гноми» – учасники третьої групи – стоять на вільних місцях. Ведучий промовляє: – На вулиці дощ! («Гноми» ховаються у «будинок» під руками учасників першої і другої груп). – На вулиці грім! (Учасники-«будинки» розбігаються та шукають нові пари. «Гноми» стоять на місці). – На вулиці сонце! (Це сигнал, щоб «гноми» шукали новий «будинок». «Будинки» залишаються на місцях). Організовуємо роботу команд так, щоб усі рухалися та декілька разів мінялися місцями.

Номер слайду 23

Вправа «Вавилонська вежа» Перед початком вправи вся група ділиться на підгрупи. Кожній підгрупі видається матеріал і озвучується інструкція: «Уявіть, що ви опинилися в стародавньому місті Вавилоні. Ви приїхали з різних країв землі, щоб вирішити одне важливе, але разом з тим і дуже складне завдання. Вам потрібно побудувати Вавилонську вежу – вежу, яка буде найвищою у світі. Ну і звичайно ж, як ви пам'ятаєте, в процесі будівництва ви не можете розмовляти один з одним. Переможе та команда, яка побудує з наявних матеріалів (сухі спагетті 30 шт., пластилін) найвищу вежу, причому, ця вежа в завершеному вигляді повинна простояти не менше п’яти хвилини». (Час на роботу 10-15 хв.)

Номер слайду 24

Вправа «Вавилонська вежа» Після оплесків на честь команди, що перемогла ведучому потрібно провести обговорення командної роботи. Важливо торкнутися наступних питань: Наскільки комфортно і впевнено почували себе учасники під час будівництва, які почуття у них виникали? Чи вдалося на підготовчому етапі прийти до загальної стратегії вирішення завдання, розподілити обов'язки, спланувати роботу? Чи вийшло реалізувати обрану стратегію? Як були розподілені ролі в команді? Які висновки можна зробити із зробленого, чи можна щось перенести в свою практичну діяльність, в реальна взаємодія всередині команди?

Номер слайду 25

ВПРАВА «ЗНАМЕНИТОСТІ» Учасники розподіляються по парах. Кожному учаснику на спину прикріплюється листок паперу з ім’ям знаменитості (співака, політика…). Після цього пара отримує таку інструкцію: «У вас на спині прикріплений аркуш паперу з ім’ям знаменитості. Потрібно, не знімаючи і не читаючи, що у вас написано, вгадати, про кого йде мова. Ви не можете самі подивитися написане ім’я, але це може зробити ваш партнер. Ваше завдання — дізнатися у нього це ім’я, задаючи йому питання, на які можна відповісти «так» або «ні», наприклад: «Це жінка?», «Це політик?». Не можна ставити ніяких інших питань, крім питань, на які можна відповісти «так» і «ні».(Приклади: Володимир Кличко, Володимир Івасюк, Софія Ротару, Богдан Хмельницький, Ярослав Мудрий, Котигорошко, Мавка, Сергій Притула, Богдан Ступка… )

Номер слайду 26

Рефлексія Пропонуємо учасникам проаналізувати очікування, дати відповіді на запитання (Що дала вам спільна робота? З якими почуттями ви залишаєте заняття?) та перенести їх у нижню частину пісочного годинника.

Номер слайду 27

ДЯКУЮ за УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
18 травня 2023
Переглядів
948
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку