Презентація "Троянська війна у творах світової літератури"

Про матеріал
Презентація "Троянська війна у творах світової культури" створена як авторський проект ученицею 8 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Троянська війна у творах світової культури. Підготувала Ампілогова Даша 8-А

Номер слайду 2

У Грецькій міфології троянська війна є одним із значущих подій. Різні джерела античної історії пояснюють виникнення цієї війни по-різному.

Номер слайду 3

Міфічна причина полягає в тому, що це була воля Зевса, який бажав слави богам, або він хотів зберегти для нащадків пам'ять про красуню Єлену . Майже до кінця XIX століття існувала незаперечна думка, що це всього лише легенда. Ученим було складно точно судити про правдивість історичних джерел, чи дійсно була троянська війна, або це всього лише міф.

Номер слайду 4

І лише в кінці століття Генріх Шліман зробив спробу змінити загальне уявлення про Трою. Провівши ряд розкопок, керуючись нотатками Гомера про місцезнаходження міста, він довів, що відомий давньогрецький письменник не міг просто придумати Трою і Троянської війни. В 1882 році Генріх Шліман запросив Вільгельма Дерпфельда на розкопки Трої, які він продовжив і після його смерті. Лише йому вдалося дати перше ясне пояснення численних культурних шарів Трої. Загальні відомості про Троянській війні ми беремо з творів грецького письменника Гомера - «Іліади» та «Одіссеї» . У подальшому більш детального опису Троянської війни в літературі не зустрічається.

Номер слайду 5

150 років тому археолог-самоучка Генріх Шліман почав розкопки. У підсумку він відкрив стародавню Трою і знайшов скарб. Шукач скарбів став одним із засновників сучасної археології.

Номер слайду 6

Ще до Гомера люди передавали оповіді про Троянську війну з вуст в уста, але вони не були де-небудь записані і звичайно не збереглися. Гомер описав в своїх унікальних поемах всі події в подробицях і не тільки стосуються самої війни, але і повідав нам про устрій життя в стародавній Греції.

Номер слайду 7

Популярність сюжету про Троянській війні в літературі повернулася до кінця XX в. Тоді був написаний роман Розмарі Сатклиф (1920-1992) «Чорні кораблі біля стін Трої» (1992). Це роман для дітей, опублікований посмертно. Засноване здебільшого на «Іліаді», твір при цьому містить історію про Троянській війні від народження Паріса до будівництва коня. Критик відзначає «переконливе бачення і чутливість до мови, історії та героїзму», які показує Сатклиф в переказі гомерівського епосу.

Номер слайду 8

Серед творів XXI ст., примітним є роман американської письменниці «Чорні кораблі» (2008). Роман присвячений тлумаченню міфу про Енея. Роман був висунутий на премію Locus Award в номінації «Кращий дебютний роман» і включений в список «Кращі фантастичні книги 2008 року» за версією редакторів amazon.com. Події роману відбуваються після того, як впала легендарна Троя. Лише деякі її мешканці зуміли уникнути загибелі або ганебного полону і врятуватися на дев'яти кораблях. Сміливий мореплавець і мужній воїн Еней і його вірні сподвижники - керманич Ксандра і віщунка Чайка - ведуть уцілілих троянців в невідомість.

Номер слайду 9

Існують різні думки з приводу точності інформації, даної в історичних джерелах про Троянській війні. Але на основі досліджень, вчені схиляються до висновку, що Троя не міф, а реально колись існував місто. Ця тема на сьогодні дуже актуальна і викликає інтерес багатьох дослідників. В будь-якому часовому відрізку історії можна знайти присвячене їй твір. Основним джерелом з історії Трої є «Іліада» і «Одіссея» Гомера. Це як основа основ, тому як більш ранніх записаних на папері сказань немає.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
25 травня 2020
Переглядів
4860
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку