Презентація "Трударя Франкового краю"

Про матеріал
У презентації "Трударі Франкового краю" зібрано матеріал про тих митців, які трудилися, писали, творили на рідній землі Івана Яковича Франка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Трударі Франкового краю

Номер слайду 2

Маркіян Шашкевич. Письменник, громадський і культурний діяч, провісник національного відродження на західноукраїнських землях. Народився в с. Підлиссі на Львівщині в родині священика. Навчався у львівській і бережанській гімназіях, з 1829 р. — у Львівській духовній семінарії, паралельно відвідував заняття в ун-ті. 1830 р. виключений з семінарії. Зміг поновитись тільки 1833 р. У тому ж році разом з І. Вагилевичем і Я. Головацьким організовує літературно-культурницький гурток "Руська трійця", що акцентував ідеї мистецько-культурного розвитку Галичини й України, пов’язуючи його з етнокультурним рухом, націлюючи покладатись на народну творчість. Місяченько круглоколий закрився хмарою; Чи так тобі зо мнов любо, як мені з тобою? Ой лісами, берегами білі сніги спали, Очі мої сивенькії сльозоньки залляли. Вихор дикий, студененький лопотить гілками, Тяжко, тяжко мому серцю з сумними гадками. Ой як тяжко, побратиме, тверд камінь глодати, Ой ще тяжче бездольному в світі пробувати. В гробі сумно, в гробі тихо, сумрак студененький, Ой як ляжу серед него, тогди я щасненький.

Номер слайду 3

Крук Ігор Івановичнародився 11 червня 1956 року на хуторі кошаковські Старий Добротвір Кам'янка-Бузького району Львівської області, в багатодітній сім’ї. Батько Крук Іван Михайлович мати Крук Ганна Федорівна. Закінчив добротвірську середню школу, Нововолинський електромеханічний технікум. Служба в армії. Працював у шатах Червоногруда. Остання робота Калійний завод міста Стебника рудник №2. Одружений. Дружина Ганна працює фельдшером-лаборантом. Ігор - батько трьох дітей та в даний час дідусь двох онуків На даний момент працює у Римі протягом 5 років (на 2007-й рік). НАРОД-ВЛАДАНарод і влада на словах – єдині, А у житті усе воно не так. Для себе рай вони давно уже створили, Народу рай же обіцяють в небесах. Як тільки став до влади, вмить багатий. І їхнім дітям мільйони падають з небес. Народу ж падають одні обіцянки цяцянки. Коли ж настане цій брехні кінець. Одне забули ви, вельмишановні, ті, які при владі, Що владу цю здобув для вас народ. І будьте так ласкаві, дотримайтеся слова. Лиш той буде хвален, у кого ввірував народ.

Номер слайду 4

Ігор Калинець(* 9 липня 1939, Ходорів, Львівська область) — поет і прозаїк, один із чільних представників так званої «пізньошістдесятницької» генерації і дисидентсько—самвидавного руху в Україні, політв'язень. Живе і працює у Львові. Автор сімнадцяти поетичних збірок, написаних у період між серединою шістдесятих та 1981 роком. Почесний доктор Львівського національного університету імені Івана Франка.

Номер слайду 5

Осип Маковей(народився 23 серпня 1867, в Яворові, нині Львівської області — помер 21 серпня 1925, в Заліщиках, нині Тернопільської області) — український поет, прозаїк, публіцист, критик, літературознавець, перекладач, редактор багатьох періодичних видань, педагог та громадсько-політичний діяч.

Номер слайду 6

Михайло Шалата. Народився Михайло Шалата 3 квітня 1937 року в селянській родині в с. Бертешів на Львівщині. Батько Йосип Шалата (1915-1998) і мати Ганна (1909-1987) перед війною заледве спромоглися на скромну хату на краю села під лісом, званим «Підгуща». Дитинство пройшло під час війни й партизанської боротьби УПА за свободу і незалежність України. Він був свідком кривавих московських облав на українських патріотів, арештів і вивезення односельців у Сибір. До школи пішов у сусіднє село Репехів відразу до другого класу. У 1947 році відкрили школу в Бертешові, тож другу половину третього й четвертий клас навчався Уперше «Отче наш» і «Ще не вмерла» Малим почув я, мамо, з Ваших уст, Коли портрет Мазепи люто дерли Й Тараса нишком розбивали бюст. Хрести ламали, храми руйнували, І кров’ю упивалися кати, І ставили нам ідолів-гевалів Там, де стояли храми і хрести…

pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
27 червня 2021
Переглядів
287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку