Презентація: Туберкульоз та ВІЛ. Профілактика туберкульозу

Про матеріал
Презентація: Туберкульоз та ВІЛ. Профілактика туберкульозу. Цікавий матеріал для учнів 7 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТУБЕРКУЛЬОЗ ТА ВІЛТуберкульоз — інфекційне захворювання, що характеризу ється переважним ураженням легень і майже всіх інших органів людського організму. Збудник туберкульозу — паличка Коха, яку у 1882 році відкрив німецький науковець Роберт Кох. Палички Коха — надзвичайно стійкі мікроорганізми. Вони живуть: • у маслі та сирі, що зберігаються на холоді, — більше як рік; • у річковій воді — до п’яти місяців; • у ґрунті та на пасовищах, забруднених хворими на туберкульоз тваринами, — від кількох місяців до декількох років; • у сухому мокротинні, що залишається на особистих речах хворого, його ліжку, в кімнаті, — протягом шести місяців. Сонячне проміння знищує їх за декілька годин, кип’ятіння та ультрафіолетове опромінення — за декілька хвилин. Убивають палички Коха й сполуками хлору.

Номер слайду 2

Шляхи інфікування туберкульозом

Номер слайду 3

Ознаки захворювання на туберкульоз

Номер слайду 4

Діагностика туберкульозу. Важливо вчасно виявити людей, хворих на туберкульоз. Таке виявлення називають діагностикою. Діагностика і лікування в Україні безкоштовні. Початкові стадії туберкульозу можуть бути безсимптомними. Для вчасного виявлення захворювання дорослим і підліткам з 15 років роблять флюорографію – знімок легень, а дітям і підліткам – спеціальний тест – пробу Манту.

Номер слайду 5

Профілактика туберкульозу

Номер слайду 6

Профілактика туберкульозу

Номер слайду 7

ВІЛ і туберкульоз1. Епідемія ВІЛ/СНІДу повернула до життя давнього ворога — туберкульоз. • Коли носій палички Коха інфікується ВІЛ, його імунітет поступово руйнується, і туберкульоз у 20—50 разів частіше переходить в активну стадію. • Це збільшує кількість тих, хто є джерелом інфекції і спричиняє поширення туберкульозу. 2. Водночас туберкульоз є причиною смерті 60 % ВІЛ-інфікованих, бо в цьому разі: • його складніше діагностувати, адже такі люди переважно хворіють на позалегеневі форми туберкульозу, для виявлення яких потрібні спеціальні умови;

pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
12 квітня 2023
Переглядів
928
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку