Презентація "Турнір правознавців: Знай та поважай свої права"

Про матеріал
Презентація-гра "Турнір правознавців: Знай та поважай свої права". Можна використовувати для учнів 9-11 класів як під час уроків, тематичних тижів, так і для позакласних заходів. Гра складається із 6 різнорівневих турів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Турнір правознавців. Турнір правознавців«Знай та поважай свої права»

Номер слайду 2

І тур – «Правознавча розминка»Ціна правильної відповіді 0,5 бала

Номер слайду 3

Назвіть державні символи України. 2. Назвіть національні символи України. 3. Суверенітет держави – це... 4. Народовладдя — ... 5. Хто така Феміда?  6. Система загальнообов’язкових соціальних норм, які встановлюються і охороняються державою. 7. Герб України -…. 8. Система загальнообов’язкових правил поведінки, що встановлює й охороняє держава -….. 9. Гімн України - … 10. Основний документ, який засвідчує приналежність особи до держави - …

Номер слайду 4

11. Коли підписано Акт проголошення незалежності України 12. Рішення суду у кримінальній справі 13. Особа, яка надає допомогу і виступає захисником у суді 14. Документ про загальну середню освіту 15. Коли була прийнята Конституція незалежної України 16. Той, хто бачив як відбувалось вчинення злочину 17. Він може бути цивільним, адміністративним, кримінальним

Номер слайду 5

1. Заохочення2. Правопорядок3. Дозвіл4. Монархія5. Право Наведіть антоніми до поданих слів

Номер слайду 6

ІІ тур – «Юридична анаграма»Ціна правильної відповіді 1 бал

Номер слайду 7

БАРСЕКПЛУІ – одна із форм державного правління при якому основним джерелом влади є народ, а керівні органи є виборними НВОРАМДГСЯТО – правовий зв'язок людини з певною державою внаслідок якого виникають взаємні права та обов'язки

Номер слайду 8

ИРОВИБВ – спосіб формування керівних органів, що полягає у голосуванні визначених осіб ВОРПА – система загальнообов'язкових, формально визначених правил поведінки, що встановлюються або санкціонуються державою з метою впорядкування правовідносин

Номер слайду 9

КОНЗА – адекватне вираження права в його офіційному визнанні, загальнообов'язковості, визначеності та конкретностіДОКТІЯМЕРА - форма організація суспільства при якій здійснюється можливість народу впливати на ситуацію в державі

Номер слайду 10

ІІІ тур – «Чорний ящик»Ціна правильної відповіді 1,5 бали

Номер слайду 11

У цьому ящику - річ , яка може знадобитись і працівникові охорони законності, і злочинцеві. Цю річ можна придбати у торговельній мережі. Фабрика, яка виготовляє цю річ виробляє ще й предмети домашнього вжитку, взуття, іграшки. Що це за річ?   

Номер слайду 12

Цей предмет має правильну форму. За нього часто вмирають люди. Спочатку відігравав роль «символу влади». В середні віки використовувались для різноманітного призначення та часто виступали в якості символів для численних знатних родів, різноманітних міст, релігійних утворень тощо. Являється одним із символів держави. Що в чорному ящику? 

Номер слайду 13

Вона убиває щорічно 5,5 млн. осіб. Тобто 1 з 10 смертей у світі спричинена саме нею. Ця убивця з’явилася ще за 2000 років до нашої ери. Розрахунки Всесвітнього банку свідчать про те, що економічні збитки України від цієї убивці складають близько 2 мільярдів доларів щорічно. Якщо в громадському місці людину побачать із нею, то тільки оштрафують. Що в чорному ящику? 

Номер слайду 14

У перекладі з латинської назва цього документа означає «устрій», «встановлення». На території сучасної Україні перший акт, що містив у назві це слово був підписаний Іваном Виговським у 1658 році. Ці документи поширилися як важливий інститут демократії наприкінці ХVІІІ ст. Один із них, що діє до сьогодні, з’явився у США у 1787 році. Щороку у незалежній Україні відзначають «день народження» цього документу. Що в чорному ящику?

Номер слайду 15

І V тур – «Слідство ведуть знавці»Ціна правильної відповіді 2 бали

Номер слайду 16

Розшифрувати ім'я мудрого судді й прізвись­ко відомого злочинця, користуючись ключем.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}абвгдежзиклмнопрстуфхцчшщюя1234567891. 6 5 4 5 4 5 5 2. 1 5 1 1 5

Номер слайду 17

V тур – «Правове доміно»Ціна правильної відповіді 1 бал

Номер слайду 18

1. Закон суровий, але він закон2. Закон любити – в мирі жити3. Право тобі дане, але зумій захистити його1. Де закон - там і захист.2. Де немає закону, там немає свободи.3. Презумпція невинності не виключає винності.

Номер слайду 19

VІ тур – «Подорож у минуле»Ціна правильної відповіді 2 бали

Номер слайду 20

1. Талант людина отримує від Бога. А що свідомо дають їй батьки?2. Із чим уособлював себе французький король Людовік IV?3. В Англії до середини ХІХ ст. існувало правило, відповідно до якого предмет, що спричинив смерть, належало конфіскувати. А на чию користь?4. Що робили із лікарем у Стародавньому Римі, якщо пацієнт помирав під час операції?

Номер слайду 21

5. Відомо, що народний трибун Римській республіці зобов’язаний був постійно захищати інтереси простих людей. А чи відомо вам, чого трибун не повинен був робити, коли приходив додому?6. У ІІ тис до н.е. право на розлучення у Давньому Китаї та деяких інших країнах Сходу мали лише чоловіки. Дружині можна було вибачати бездітність протягом 8 років, нездатність народити сина - 11 років. А от за "це" її виганяли одразу і без жалю. За що виганяли китайських жінок?

Номер слайду 22

7. Думка про те, що за злочини можуть відповідати не тільки люди, а й тварини, була поширена і в стародавні часи, і в середні віки, і навіть в новий час. Так, 1474 році у Базелі був засуджений до страти шляхом спалення півень, 1710 року у Франції відбувся судовий процес над пацюками і мишами. За що засудили тварин? 8. Найбільш відомий злочинець США 30-х років ХХ століття, "король мафії" Аль-Капоне, не брав безпосередньої участі у скоєнні злочинів-це за його наказом робили дрібні виконавці. Тодішнє кримінальне законодавство США не давало змоги притягнути його до відповідальності, незважаючи на десятки вбивств, пограбувань, інших злочинів, що вчинили його підлеглі. Проте "короля мафії" вдалося заарештувати. Як ви думаєте, за що?

Номер слайду 23

Право знати – себе поважати!Дякую за гру!

pptx
Додано
28 липня 2019
Переглядів
2308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку