Презентація "Твір-опис пам’ятки історії та культури на основі особистих спостережень і вражень у публіцистичному стилі. Опис пам’ятника Святославу Ігоровичу"

Про матеріал
Інформація про клас: 8 клас Тема уроку: Твір-опис пам’ятки історії та культури на основі особистих спостережень і вражень у публіцистичному стилі. Мета: розглянути особливості побудови твору-опису пам’ятки історії та культури; формувати творчі вміння учнів осмислювати скульптурний твір, вміння описувати пам’ятку історії та культури; розвивати естетичні смаки учнів, спостережливість, увагу, логічне, образне мислення, відчуття прекрасного, збагачувати словниковий запас; удосконалювати культуру усного та писемного мовлення; поповнити знання учнів відомостями з історії, архітектури, літератури; поглибити знання про культові споруди архітектури. виховувати патріотичні почуття учнів, цікавість і бережливе ставлення до пам’яток історії та культури, любов до рідного міста. Державні вимоги до рівня навчальних досягнень учнів (за програмою): Знати: • визначні пам’ятки української архітектури нашого міста; • особливості опису пам’яток історії, особливості публіцистичного стилю; • навчимося розрізняти поняття «духовна культура» та «матеріальна культура»; • поповнимо лексичний запас архітектурною термінологією. Уміти: • працювати у складі групи; • описувати пам’ятку історії та культури. Цінувати: • архітектурні скарби нашого міста. Ключові компетентності: визначає причиново-наслідкові зв’язки між фактами і явищами; зв’язки з історією, краєзнавством; порівнює події минулого і сьогодення; усвідомлює важливість дослідження, вивчення й збереження пам’яток історії та культури з метою збереження історичної пам’яті народу й виховання в молоді патріотизму Предметні компетентності (за програмою). знає про події часів Київської Русі; твір-опис; проводить паралелі між історією і пам’яткою; пояснює появу пам’ятника; характеризує образ Святослава Ігоровича. Міжпредметні компетентності: література, історія, мистецтвознавство, театральне мистецтво, архітектурознавство. Наскрізні змістові лінії: Мистецький контекст (МК): фільми про Святослава Ігоровича. Тип уроку: інтегрований урок Етапи уроку: І. Організаційний момент. ІІ. Повідомлення теми та мети уроку. ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. ІV. Актуалізація опорних знань. V. Опрацювання навчального матеріалу. VI. Підведення підсумків уроку. VІІ. Завдання додому та інструктаж про його виконання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Навчальна мета Формувати вміння учнів складати твір-опис пам’яток історії та культури на основі особистих спостережень і вражень в публіцистичному стилі, враховуючи схему: перше враження, детальний опис, висновок.

Номер слайду 3

Розвиваюча мета Розвивати уміння самостійно складати план до твору опису й створювати за ним власне висловлювання; розвивати пізнавальну діяльність учнів зв’язне мовлення, поповнюючи словниковий запас дітей, вміння використовувати в мовленні різноманітні засоби; розвивати логічне мислення. Поповнити знання учнів відомостями з історії, архітектури, фольклору, літератури. Поглибити знання про культові споруди архітектури.

Номер слайду 4

Виховна мета Виховувати розуміння та значення історичної пам’яті в житті кожної людини, естетичний смак і високі моральні якості підлітків; любов і повагу до рідної землі. Обладнання: ілюстративний матеріал (фоторепродукція пам’ятника Святославу Ігоровичу).

Номер слайду 5

Екскурсія по Запоріжжю Міста мов люди. У кожного своє неповторне обличчя, свій характер, своя доля. Ми всі виросли з відчуттям того, що Запоріжжя є столицею Запорозького козацтва. Знайомі з дитинства пам’ятники й обеліски, високі кургани й пагорби, архітектурні пам’ятки. Перегорнімо сторінки літопису міста, пройдемо вулицями й площами. На кожному кроці відчувається подих історії.

Номер слайду 6

Справжнє обличчя міста нам відкривають скульптори, підкресливши сиву давнину. Проходять роки, але не заростає тропа до Кобзаря, що вдумливо вдивляється у звершення свої нащадків. Оберегом народної пам’яті й людської слави є пам’ятник Святославу Ігоровичу

Номер слайду 7

Епіграф уроку Він переміг Хозарський каганат, Мечем здолав державу іудеїв, Для них він назавжди лишився кат, Для нас він князь, який боровся за ідею.

Номер слайду 8

«Візьмемо своєї землі…» Запорізька Січ

Номер слайду 9

У музеї багато постійно працюючих експозицій: "Природа Запорізького краю" "Археологія" "Козацтво" "Етнографія" "Велика Вітчизняна" "Нестор Махно та його час". "Олександрівськ - Запоріжжя на поштовій листівці". "Олександрівськ: місто і городяни в кінці ХІХ - початку ХХ ст. Виставка-експозиція відкрилася 31 березня 2011 року. На представлена ​​історія Олександрівська (Запоріжжя) - на в експозиції зібрані речі побуту та культури. Багато експонатів - з приватних колекцій мешканців міста. Запорізький обласний краєзнавчий музей

Номер слайду 10

“Запорозький богатир”

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Пам’ятник Святославу Ігоровичу В місті Запоріжжі За легендою саме на цьому місці у 972 році У сутичці з печенігами загинув Славетний князь київський

Номер слайду 15

Номер слайду 16

На уроці ми навчимося розрізняти поняття “духовна культура” та “матеріальна культура”, поповнимо лексичний запас новими словами – це архітектурна термінологія. Результатами нашої роботи буде твір-опис одного з пам’ятників культури та історії, зокрема пам’ятника Святославу Ігоровичу.

Номер слайду 17

Мовознавство Пам’ятати – зберігати у пам’яті Пам’ять – здатність зберігати й відтворювати у свідомості давні враження. Згадка про кого-небудь, що-небудь. Пам’ятник – архітектурна або скульптурна споруда в пам’ять чи на честь кого-небудь, чого-небудь. Пам’ятка - це предмет культури, що зберігся здавнини. (Літопис, правило). Літературні й історичні пам’ятки.

Номер слайду 18

Пам’ятка історії та культури Це предмет культури, що зберігся з давнини; Це і стародавній літопис; Це і видатний літературний твір; Це і важливий документ; Це і народна дума й пісня; Це і унікальна давня споруда

Номер слайду 19

Скульптори Нерухомі пам’ятки - пам’ятки архітектури та монументального мистецтва, які розташовані просто неба. Дослідженнями займається пам’яткознавство. Рухомі – це твори живопису, скульптури, ужиткові речі, ювелірні вироби, рукописи, книжки, документи. Вивчаються історією та археологією, мистецтвознавством, музеєзнавством.

Номер слайду 20

Він переміг Хозарський каганат, Мечем здолав державу іудеїв, Для них він назавжди лишився кат, Для нас він князь, який боровся за ідею.

Номер слайду 21

Історичне повідомлення Святослав Ігорович (Хоробрий, Завойовник; близько 932-972 р.) – син князя Ігоря та княгині Ольги. Великий князь київський з 964р. Був полководцем. Батько великого князя київського Володимира Святославовича (Великого). Ще дитиною він узяв участь у своєму першому бою, коли княгиня Ольга разом з дружиною відправилася на війну з древлянами, щоб помститися за вбитого чоловіка, князя Ігоря. Якщо Ольга стала християнкою, то Святослав залишився язичником.

Номер слайду 22

Навесні, в 956 р. Святослав відправив хозарському хану своє знамените історичне послання: “Іду на ви” (“Я йду на вас”). Він вступв у володіння Хозарського каганату. Переміг племена ясів та косогів, закріпив владу Київської Русі на Таманському і Керченському півостровах (Тмутороканське князівство). Зникла Хозарська держава – для Київської Русі були розчищені торгові шляхи на Схід. Прагнув відкрити дорогу на Кавказ і міцною ногою стати в Криму. Вирішив почати війну проти Візантійської імперії.

Номер слайду 23

Літописці розповідають про славний похід князя на Царгород. Хитрі греки хотіли підкупити Святослава дорогими дарунками, які він роздавав своїм прибічникам, а собі взяв тільки меч. Імператор так сказав: “Це хоробрий вождь, якщо він усе роздав, а меч собі залишив, годі з ним воювати!”. Коли Київ обложили печеніги, а Святослав перебував в черговому поході. Коли повертався з Болгарії до Києва, трапилося нещастя. Печеніги зрадливо напали на військо князя біля Дніпрових порогів і вмрізали всю його малу дружину. Самого Святослава вбили, а з його черепа вождь зробив собі чашу, окував її золотом і пив з неї вино. На ній було написано: “Чужого шукаючи – своє втратив!”

Номер слайду 24

Зовнішність Святослава Візантійський історик Лев Диякон: “Середнього зросту, з широкими грудьми, очі блакитні, густі брови, безбородий, але з довгими вусами, на голеній голові тільки одне пасмо волосся, що свідчило про його знатне походження. В одному вусі він носив сережку з двома перлнами”

Номер слайду 25

Очевидець писав: “Князь прибув на човні, сидячи в якій гріб нарівні з простими воїнами. Відрізнити його греки могли лише тому, що надіта на ньому сорочка була чистішою, ніж у інших дружинників і по сережці з двома перлинами й рубіном, просунуті в його вухо. Був середнього зросту, ні надто високий, ні занадто малий, з густими бровами, з блакитними очима, з плоским носом і з густими довгими, що висить на верхній губі вусами. Голова в нього була зовсім гола, тільки на одному її боці висіло пасмо волосся, що означає древність роду. Шия товста, плечі широкі й весь стан досить стрункий. Він здавався похмурим і диким”.

Номер слайду 26

Скульптура 15 жовтня 2005 року в день 235-річчя заснування міста та 62-річниці визволення від фашистських загарбників на набережній в Вознесенівському парку встановлено пятиметровий бронзовий памятник Святославу Ігоровичу поруч з каскадами фонтанів “Райдуга”. Встановили на місці загибелі князя Святослава в 972 році.

Номер слайду 27

Скульптор Автор – скульптор, народний художник Росії В’ячеслав Кликов зробив надпис: “Князь Святослав – видатний полководець Київської Русі. Звільнив державу Київську Русь від вікового утиску хазарів. У 971 році примусив Візантію укласти договір з Київською Руссю. Загинув на Дніпровських порогах” (російською та українською мовами)

Номер слайду 28

Словник архітектурних термінів Архітектура Ансамбль Пам’ятник (монумент) Меморіал Скульптура Обеліск Стела Статуя (кругла статуя) Рельєф Барельєф Горельєф Бюст П’єдестал (постамент) Пілон Лабрадорит

Номер слайду 29

План твору-опису пам’ятки історії І. ВСТУП. (Загальне враження від пам’ятника: розповідь про пам’ятку – хто є автором, де встановлено; стисла інформація про те, на честь кого встановлено). ІІ. ВИКЛАД. ОПИС ПАМЯТКИ. 1. Опис скульптури (що захоплює під час її розглядування). 2. Опис постаменту. 3. Загальне сприйняття в архітектурному ансамблі території (як вписується у місцевість). ІІІ. КІНЦІВКА. (Значення для історії та культури народу)

Номер слайду 30

Робота з фоторепродукцією 1. Назвати визначну пам’ятку історії, яку ви бачите на слайді? (Визначною памяткою історії є пам’ятник Святославу Ігоровичу в Запоріжжі.) 2. Хто є автором? (Автором є російський скульптор В’ячеслав Кликов.) 3. Коли та де був всановлений пам’ятник?(15 жовтня 2005 року в день 235-річчя заснування міста та 62-річнці визволення від фашистських загарбників на набережній у Вознесенівському парку встановлено пам’ятник Св’ятославу Ігоровичу.)

Номер слайду 31

4. Назвати важливе досягнення князя? (Одне з найважливіших досягнень князя Святослава є перемога над хазарами.) 5. Чому саме на цьому місці він був встановлений? (Деякі вчені вважають, що це є місцем загибелі князя Святослава Ігоровича у 972 році.)

Номер слайду 32

Мовний матеріал П’єдестал – гранітний, з неотесаного каменю Розмір - великий Висота – п’ятиметровий Статуя - бронзова Постать – могутня з широкими грудьми Силует - чіткий Зріст - середній

Номер слайду 33

Рука – правою рукою тримає меч Одяг – металева кольчуга, яку підперезували шкіряним з металевими бляхами поясом; на ногах порти та чоботи Погляд – виразний, стривожений, похмурий Обличчя – молоде,виразне;високе чоло;очі неспокійні, горді; густі брови; безбородий, але з довгими вусами; на оголеній головітільки одне пасмо волосся, що свідчить про його знатне походження; в одному вусі носив сережку з двома перлинами

Номер слайду 34

Опис пам’ятника 1. Який розмір має пам’ятник? 2. На чому встановлено бронзову статую? 3. Який вигляд має статуя? 4. Що тримає князь в правій руці? 5. Яку постать має Святослав? 6. Назвати одяг князя? 7. Який погляд відобразив скульптор ? 8. Описати обличчя Святослава? 9. Яке значення має пам’ятник в історії?

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Марченко Наталія Миколаївна
    Жанно Сергіївно, дуже гарна презентація. Я нею скористалася . Дякую за матеріал. Бажаю творчого натхнення.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
25 лютого 2020
Переглядів
5438
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку