Презентація "Твір-опис пам'ятки історії та культури в художньому стилі"

Про матеріал
Презентація стане в нагоді під час уроку розвитку мовлення у 8 класі, а саме допоможе учням пригадати будову твору-опису пам'ятки історії та культури, надасть основну інформацію про саму пам'ятку (Палац Потоцьких у Львові), приверне увагу до слів і термінів з галузі мистецтва архітектури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Твір-опис пам'ятки історії та культури в художньому стилі на основі власних спостережень 8 клас Підготувала вчитель української мови та літератури Яцишин Ірина

Номер слайду 2

Орієнтовний план твору І. Вступ. Розповідь про те, хто, де й коли створив пам'ятку, або стислий переказ легенди про неї. ІІ. Основна частина. Опис пам'ятки.    1. Призначення будівлі.    2. Центральний фасад.    3. Оформлення порталу (центрального входу).    4. Будівля в архітектурному ансамблі території. ІІІ. Кінцівка. Оцінка пам'ятки (чим запам'яталась, що в ній вразило) або роздум (чому її необхідно берегти).

Номер слайду 3

Палац Потоцьких у Львові пам'ятка архітектури, розташована на вулиці Коперника, 15.

Номер слайду 4

Історія споруди Будівництво розпочалось у 1880 р. Палац був збудований у стилі бароко за проектом французького архітектора Луї Альфонса Рене д’Оверню. Проект модифіковано львівськими архітекторами Юліушем Цибульським та Людвіком Балдвіном-Рамултом і реалізовано під їх керівництвом. Власники палацу – родина Альфреда Юзефа Потоцького, графа, політичного діяча, маршалка Галицького Сейму. Альфред Потоцький замовив побудову резиденції, але помер передчасно у Парижі 18 травня 1889 р. Будову палацу завершив його син Роман Потоцький та дружина Марія.

Номер слайду 5

Зовнішній вигляд палацу Будівля виконана в стилі французького класицизму, цегляна, обштукатурена, Н-подібна у плані, з розвинутим центральним ризалітом та боковими крилами. Триповерхова, з мансардами. Фасади декоровані фігурними обрамленнями вікон та рустикацією, ліпними консолями балконів та балюстрадами. Парадний вхід оформлений арочним портиком з ліпниною та іонічними колонами. З вулиці на подвір'я ведуть парадні монументальні ворота з двома флігелями для сторожі, прикрашені картушем. Для прийомів у палаці Потоцьких були передбачені місця для під'їзду екіпажів, зали для зустрічей.

Номер слайду 6

Зовнішній вигляд палацу З тильного фасаду в бік парку виходить тераса з балюстрадою. 

Номер слайду 7

Декор палацу За огорожею з орнаментальною металевою брамою бачимо величну і водночас витончену споруду. Імпозантний палац прикрашений рельєфами, ліпниною, настінним живописом і вітражами.

Номер слайду 8

Центральний ризаліт з портиком і головним входом

Номер слайду 9

Вікно-двері на другому поверсі. Посеред сандрика вікна – картуш з гербом Потоцьких

Номер слайду 10

Завершення фасаду з карнизом на модульйонах, аттиком з балюстрадами, люкарною

Номер слайду 11

Палац сьогодні Після Другої світової війни будівля палацу була у розпорядженні різних установ. А вже після реставрації 1975 року в ній відкрили Палац одруження. Зрештою, палац віддали Львівській картинній галереї. Тепер в його залах відвідувачі оглядають експозицію інтер’єрів та зразки європейського мистецтва XVIII ст. Також на території Палацу Потоцьких щорічно проходить книжковий Форум видавців.  Споруда є пам'яткою архітектури національного значення.

Номер слайду 12

Бажаю натхнення й успіху!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зубенко Наталія
    Дякую за чудову презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 лютого 2020
Переглядів
22734
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку