Урок -презентація "Узагальнення з теми "Однорідні члени речення"

Про матеріал
Тема "Однорідні члени речення. Розділові знаки при однорідних членах речення" Мета уроку: закріпити вживання розділових знаків у реченні з однорідними членами речення, правильно інтонувати речення, пояснити правила вживання розділових знаків у реченнях з узагальнювальними словами, розвивати пам'ять, увагу, збагачувати словниковий запас, виховувати патріотичні почуття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Однорідні члени речення. Розділові знаки між однорідними членами речення». Урок- узагальнення у 8 класі

Номер слайду 2

Мета уроку: закріпити вживання розділових знаків у реченні з однорідними членами речення,правильно інтонувати речення, пояснити правила вживання розділових знаків у реченнях з узагальнювальними словами, розвивати пам'ять, увагу, збагачувати словниковий запас, виховувати патріотичні почуття.

Номер слайду 3

«Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я…». Девіз уроку: Леся Українка

Номер слайду 4

Зупинка №1 Волинь – колиска Лесиної поезії

Номер слайду 5

Петро Косач – батько Лесі Українки. Ольга Косач – мати Лесі Українки. Псевдонім Олена Пчілка

Номер слайду 6

Як дитиною, бувало,Упаду собі на лихо,То хоч в серце біль доходив,Я собі вставала тихо.«Що, болить?» – мене питали,Але я не признавалась –Я була малою горда, –Щоб не плакать, я сміялась. А тепер, коли для мене. Жартом злим кінчиться драмаІ от-от зірватись маєГостра, злобна епіграма, –Безпощадній зброї сміху. Я боюся піддаватись,І, забувши давню гордість,Плачу я, щоб не сміятись. Дитинство ЛесіЗупинка №2

Номер слайду 7

Розставте розділові знаки, підкресліть однорідні члени речення: Від часу Шевченкового Україна не чула такого сильного гарячого та поетичного слова, як з уст сеї слабосилої хворої дівчини. У Лесі Українки чарівне слово. Вона підкорює наші серця напругою кожної строфи волелюбством і мужністю створених нею героїв. Шевченко і Леся Українка – поети величезного таланту і невичерпної творчої енергії,- вони люди з великим людським серцем і розумом з героїчною силою духу.

Номер слайду 8

« На шлях я вийшла ранньою весною». Третя зупинка :

Номер слайду 9

Складіть речення за схемами.___ , ___ і ___ ……… __.__.__ , __.__.__ , __.__.__.== і == ………… ~~~~~~~ та ~~~~~~ …….._____ ====== - - - - - , - - - - чи - - - -……..

Номер слайду 10

Наступна зупинка - Крим. Південний краю! Як тепер далеко. Лежиш від мене ти! за горами крутими,За долами розлогими, за морем,Що вже тепер туманами густими Укрилося, бурхливе. Та не страшно. Моїм думкам осінньої негоди. На Чорнім морі. Швидше тої чайки. Вони перелетять за темні води. Вони перелетять у ту країну,Де небо ще синіє, як весняне,Де виноград в долині зеленіє,Де грає сонця проміння кохане. Туди мої думки полинуть швидкоІ привітають ту ясну країну,Де прожила я не одную днину,А не була щаслива й на годину... Та я за те докірливого слова. Тобі не кину, стороно прекрасна!Не винна ти, що я не маю долі,Не винна ти, що я така нещасна

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Відтворити втрачені слова.І нехай в'януть білі й …….., ……. й блакитні троянди. А потім і ……… і ……… обірвались так …….. І ніщо так не вражаємого серця тонко…….., легко і …………..

Номер слайду 13

Перевір себе І нехай в'януть білі й рожеві, червоні й блакитні троянди. А потім і щастя і горе обірвались так раптом. І ніщо так не вражає мого серця тонко, легко і невідборонно.

Номер слайду 14

«Мов сопілка, співа пісок, зірвавшися зненацька з важкої нерухомості своєї» -   вслухаєшся у  спів піску  і знаєш, що це писане  під цим самим небом. Зупинка - ЄГИПЕТ

Номер слайду 15

Розставте розділові знаки. Накресліть схему речення. Визначте, яким членом речення виступає узагальнювальне слово. Все зникло, наче в казці місто гори поле гай. Усе одбивається в пісні, як в морі рожева зоря червоная кров і темна ненависть і ясна любов.І вам згадається усе садок високий ганок летючі зорі літня ніч. Завдання:

Номер слайду 16

Ну, як таки, щоб воля – та пропала,Се так колись і вітер пропаде!

Номер слайду 17

Завдання для команд. Поширте подані речення однорідними та неоднорідними означеннями. Сіється дощик. Чується подих ночі. Синіє смужка неба.

Номер слайду 18

КАВКАЗТут шукала Лесянадію на одужання

Номер слайду 19

Розставте пропущені розділові знаки. Стояла я і слухала весну. Вона мені багато говорила. Співала пісню дзвінку. То знов таємно - тихо шепотіла. Вона мені співала про любов. Про молодощі радощі надіїВона мені переспівала знов. Те що давно переспівали мрії.

Номер слайду 20

Перевірте себе: Стояла я і слухала весну. Вона мені багато говорила,Співала пісню дзвінку,То знов таємно- тихо шепотіла. Вона мені співала про любов,Про молодощі, радощі, надії,Вона мені переспівала знов. Те, що давно переспівали мрії.

Номер слайду 21

Ось ми на останній зупинці – Безсмертя. Могила Лесі Українки. Гетьте, думи, ви, хмари осінні!То ж тепера весна золота!Чи то так у жалю, в голосінніПроминуть молодії літа?Ні, я хочу крізь сльози сміятись,Серед лиха співати пісні,Без надії таки сподіватись,Жити хочу! Геть думи сумні!

Номер слайду 22

Світова велич Лесі Українки. Пам'ятники у КиєвіПам’ятник Лесі Українки у КлівлендіПам’ятник Лесі Українки у Торонто

Номер слайду 23

Ні! Я жива! Я буду вічно жити!Я в серці маю те, що не вмирає.

pptx
Додав(-ла)
Антоняк Ольга
Додано
2 березня 2020
Переглядів
4061
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку