Презентація "Творчість Ду Фу"

Про матеріал
Ду Фу «Пісня про хліб і шовк», «Веснянй краєвид», «Подорожуючи, вночі описую почуття». Зв»язок поезії Ду Фу з історичною реальністю, вплив конфуціанства на його світогляд. Національні образи та символи в ліриці митця. Образ ліричного героя, сприйняття ним життя і природи, його почуття, мрії, ідеали, думи про батьківщину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ду Фу (712-770) Отримав класичну китайську освіту Був переконаним конфуціанцем Вчився мислити самостійно 35 років мандрував країною Не склав імперський іспит на державного службовця Зустрічався з Лі Бо, яким захоплювався Жив бідно, від голоду помер його маленький син Був радником імператора, прагнучи “творити добро, виправляючи зло” Все життя прагнув повернутися додому на північ Мандрував і жив у джонці, в якій і помер

Номер слайду 2

Вірші Лі Бо і Ду Фу живуть, і сяйво їх поширюється на десять тисяч джанів. Хань Юнь

Номер слайду 3

Майже 35 років він мандрував Китаєм, прагнучи краще пізнати і зрозуміти свою країну, її народ

Номер слайду 4

З ранку самого я стукав в двері багатьох осель. Кожен вечір Слідом за пилюгою кінських копит іду. Тільки недопитки п’ю, тільки холодні недоїдки їм.

Номер слайду 5

Хатина Ду Фу

Номер слайду 6

ПІСНЯ ПРО ХЛІБ І ШОВК У Піднебесній, по Китаю всьому, Є тисяч десять міст, мабуть; Але чи є хоча б одне, в якому Не славилася б воїнів могуть? А що, якби серпи, мотики й рала Повикувати нам з блискучих лат, Аби вони покірно оборали Цунь поля запустілого улад? Гіркі ридання вже не поливали б Ту землю, де гула страшна війна. Чоловіки б із піснею орали, Жінки б наткали з шовку полотна Із творчої спадщини велику цінність мають вірші, створені ним у період військового перевороту

Номер слайду 7

Пісня про хліб і шовк

Номер слайду 8

ВЕСНЯНИЙ КРАЄВИД Країна в руїнах, та гори і ріки живуть, У місті весна зеленіє співочо –строкато; Засмучено мислю (аж квіти в сльозах) про Вітчизни майбуть; І птахи журавлі... З родиною жаль розлучатись. Три місяці поспіль палає запекла війна; Листи з Батьківщини для мене дорожчі від золота. Волосся коротша, на скроні лягла сивина; Рідке воной куце, і шпильками – не заколоти. ( Переклад Я. Шекери)

Номер слайду 9

Думки під час нічної подорожі Дрібну травицю берега овіяв вітерець, Висока щогла чаплею Над крихітним човном; Дрімають зорі в далечі Над степом осяйним, І на Янцзи промінчики ллє місяць — срібний гном. Хіба мета в житті моя — То слава віршів цих? Коли посаду втратив я, Пішов блукальцем жить; І нині в мандрах вештаюсь, мов чайка та сумна, Що мчить поміж планетою І піднебесним склом.

Номер слайду 10

Визначте особливості лірики Ду Фу

Номер слайду 11

Творче завдання Складіть сенкан “Ду Фу”

Номер слайду 12

Домашнє завдання Для всіх. Знати особливості розвитку китайської лірики епохи Тан; розповідати про Ду Фу, виразно читати й аналізувати його поезії. Індивідуальне. Підготувати повідомлення про Омара Хайяма.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Момот Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Прилепова Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
19 березня 2022
Переглядів
6039
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку