Презентація творчість Марії Приймаченко

Про матеріал
Розповідь про творчість народної художниці України Марії Приймаченко, яка своєю творчістю відкрила оригінальну сторінку самобутнього мистецтва світової культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Марія Приймаченко 1909-1997 Представниця наївного мистецтва

Номер слайду 2

Одна з найвідоміших українських художниць, лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка (1966).

Номер слайду 3

Народилася і прожила все життя в селі Болотня на Київщині у родині визнаної майстрині-вишивальниці Параски Василівни та теслі Оксентія Григоровича.

Номер слайду 4

1936 року на І Республіканській виставці народної творчості картини Примаченко займали цілий зал. За участь Примаченко нагородили дипломом першого ступеня. Відтоді її твори з незмінним успіхом експонуються у Парижі, Варшаві, Софії, Монреалі, Празі. 1937 року твори художниці виставлялися в Парижі.

Номер слайду 5

У 1937 році на міжнародній виставці у Парижі отримала золоту медаль. У 1966 році за серію картин «Людям на радість» отримала Державну премію УРСР ім. Т. Г. Шевченка. У 1970 році отримала звання заслуженого діяча мистецтв УРСР. З 1988 року — народний художник України.

Номер слайду 6

За 89 років життя художниця створила понад 650 робіт. На своїх картинах зображувала чарівних неіснуючих тварин, квіти та сюжети з селянського побуту.

Номер слайду 7

Джерела її натхнення в настінних хатніх розписах, в орнаментальному та пісенному багатстві, в українських казках та прислів'ях

Номер слайду 8

Не маючи в арсеналі «професійних хитрощів», писала на звичайному ватмані пензлями фабричного виготовлення гуашшю і аквареллю

Номер слайду 9

У фантастичних композиціях Примаченко провідною є народна фантастика. Добрі птахи і звірі написані яскравими, сяючими фарбами, злі — темними, приглушеними,

Номер слайду 10

Ілюструвала українські дитячі книжки. Обкладинка книги «Товче баба мак»Обкладинка книги «Журавель»Обкладинка книги «Чорногуз приймає душ»Обкладинка книги «Ой коники сиваші»Обкладинка книги «Заєць спати захотів»

Номер слайду 11

Творчості Марії Примаченко в останні десятиліття присвячені статті, альбоми, науково-популярні фільми, теле- і радіопередачі.

Номер слайду 12

У 2009 році у Києві на Вознесенському узвозі на території Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури був встановлений пам'ятник Марії Примаченко. Автор — скульптор Федір Богинський

Номер слайду 13

Марка України (1999). «Дикий чаплун», 1977 Марка України (1999). «Гороховий звір», 1971 Марка України, 2009 Срібна ювілейна монета НБУ Марія Примаченко до 100-ліття художниці(2008)

pptx
Додано
22 січня 2023
Переглядів
3744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку