Презентація ( "Творчість Миколи Гоголя")

Про матеріал
Подано короткий виклад життєвого шляху і огляд творчості Ми коли Гоголя: біографічні дані, що вплинуло на розвиток таланту, перші літературні твори. "Тарас Бульба" - відома історична повість письменника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МИк. ОЛА ГОГОЛЬ(1809-1852 )

Номер слайду 2

Тема уроку: Творчість Миколи Гоголя, уродженця України, місце його творчості на порубіжжі культур двох народів. Вираження глибини національного духу у творах письменника: українська історія та фольклор як їх джерело. Повість «Тарас Бульба».

Номер слайду 3

Епіграф:«Все Гоголя про Гоголя питаю –Який він був? І в чому таїна,Що сам собі усе про нього втаюю, Вночі він ближче, гірше – завидна…»(І. Драч) «Якби наш край не мав такої скарбниці пісень, я б ніколи не зрозумів історії його, тому що не збагнув би минулого…»(М. Гоголь)

Номер слайду 4

Дитинство та родина письменника. Народився 1 квітня 1809 р. у с. Великі Сорочинці Полтавської області. Дитинство минуло у селі Василівці (нині с. Гоголеве). Батько: В. Гоголь-Яновський (нащадок полковника Остапа Гоголя). Мати: Марія Іванівна (вийшла у 14 років заміж за вдвічі старшого чоловіка; назвала сина на честь ікони Миколи Диканського). Бабуся: Тетяна Семенівна (привила любов до українського фольклору). Брати і сестри: 3 дитина із 12. Сімейний стан: ніколи не був одружений (отримав відмову від Анни Вієльгорської). Захоплення: рукоділля; постійно їв солодке; любив готувати; малювання; збирання фольклору.

Номер слайду 5

Освіта1818-1819 рр. – Полтавське повітове училище (після смерті брата Івана навчається вдома);1821-1828 рр. – Ніжинська гімназія вищих наук ( виступав на сцені як актор і режисер; вивчав давню українську історію; написав свої перші твори);1828 р. – переїжджає в Петербург.1929 р. – публікує свій 1ий твір – поему «Ганс кюхельгартен».1835 р. – працює на кафедрі історії у Санкт-Петербурзькому Імператорському університеті.

Номер слайду 6

Творчість 1829 р. – «Басаврюк, або Вечір проти Івана купала», «Сорочинський ярмарок» (твори насичені усною народною творчістю).1831 р. – опубліковано уривок незавершеного історичного роману «Гетьман».1835 р. – збірка «Миргород» ( вміщено повісті «Тарас Бульба», «Вій»).1836 р. – вихід п'єси «Ревізор» (висміювала тогочасні суспільні проблеми Російської імперії; соціальна комедія).1842 р. – 1ий том «Мертвих душ» (рукопис другого тому спалив перед смертю). Мова творів – російська (вважалася мовою «освіченого» літературного спілкування), але твори рясніли українськими словами та виразами; але рідною мовою вважав українську. Вважалося, що українською можна писати лише бурлескні та комедійні твори.

Номер слайду 7

Літературознавець Р. Чопик про Гоголя: «Можливо Гоголь хотів тієї слави, задля якої треба було відмовитися від своєї українськості і прийняти правила гри імперські, російські. І він так цього захотів…»М. Дашкевич назвав його «великим українським письменником». Яр Славутич (поет, перекладач): «Українець зробив величезний внесок у сусідню літературу, а подяки жодної…»Іван Малкович: «Гоголь для мене – видатний український письменник, який писав російською мовою і став класиком російської літератури». Панас Мирний: «Що не кажіть, а Гоголь душею і натурою наш…».

Номер слайду 8

Містика творів М. Гоголя. У 5 років сприйняв чорного кота за чорта (втопив його у криниці). В літературознавстві панує версія про зв‘язок Гоголя із нечистою силою. В «Сорочинському ярмарку» парубки граються в чорта. А «В ніч перед Різдвом» чорт появляється власною персоною. Поява демона у церкві у повісті «Вій». У «Ревізорі» стає сірим кардиналом.

Номер слайду 9

ПодорожіВідвідав Німеччину, Швейцарію, Францію, Італію (працює над поемою-романом «Мертві душі»).

Номер слайду 10

Останні роки життя За тиждень до Великого посту почав говіти. Перестав їсти, внутрішньо готуючись до смерті. Помер через виснаження і втрату сил 21 лютого. Похований у Москві на Новодівичому цвинтарі.

Номер слайду 11

«Тарас Бульба»«Одна із десяти найбільших книжок усіх часів» (Е. Хемінгуей).«Тарас Бульба» – історична повість (1835, 1842). Прототипом Тараса Бульби є Охрім Макуха (корінний отаман Запорізького війська); предок – Остап Гоголь. Змальовано життя українських козаків, їхню боротьбу за незалежність та свободу українського народу 16-17 ст. на прикладі долі Тараса Бульби та його синів. За словами автора, найважливішим джерелом для написання повісті була українська народна пісня.

Номер слайду 12

Переклади «Тараса Бульби» українською мовою. П. Головацький (1850 р.);М. Уманець;В. Щурат;М. Садовський (1918 р.; усунув пафосні фрази з прославлянням царя; 1998 р. – творча редакція І. Малковича та Є. Поповича);В. Супранівський;Лесь Гринюк;В. Шкляр.

Номер слайду 13

Гоголь про себе:«Скажу вам одне слово про те, яка в мене душа, хохлацька чи російська. Я сам не знаю, яка в мене душа. Знаю тільки, що ніяких переваг не дав би ні малоросіянину перед росіянином, ні росіянину перед малоросіянином. Обидві природи надто щедро обдаровані Богом, і … кожній притаманні такі риси, яких не має інша…»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мала Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
3206
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку