Презентація «Творчий підхід учителя до проведення уроків з дітьми з особливими освітніми потребами»

Про матеріал
Особливості організації роботи в інклюзивному класі (укр. мова, укр.літ.,зар. літ., класний керівник)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іваненко Оксана Анатоліївна, вчитель української мови і літератури та зарубіжної літератури Степангородського НВК “ЗОШ І – ІІІ ступенів - ДНЗ”, учитель І кваліфікаційної категорії.

Номер слайду 2

Протягом 2018-2019 навчального року працюю в інклюзивному класі.

Номер слайду 3

Тема доповіді «Творчий підхід учителя до проведення уроків з дітьми з особливими освітніми потребами. Творчі вправи, які можна використовувати при роботі з дитиною з ООП».

Номер слайду 4

Інклюзивна освіта дає шанс на щасливе майбутнє дітям з особливими освітніми потребами. Важлива роль у цьому процесі належить учителю, який організовує та забезпечує оптимальні умова навчання, сприятливу атмосферу в учнівському колективі.

Номер слайду 5

Ідея інклюзії вимагає від педагога не лише «включити» учня з ООП у навчально-виховний процес, а й самому «включитися» в процес взаємодії з іншими, у процес командної співпраці.

Номер слайду 6

Основні принципи, яких я дотримуюся під час роботи в інклюзивному класі, як учитель-предметник і класний керівник:

Номер слайду 7

Готуючись до уроку в інклюзивному класі, постійно пам’ятаю слова В. Сухомлинського, які вже стали девізом моєї роботи: «Знедолена природою дитина не повинна знати, що у неї слабкий розум, слабкі сили. Виховання такої дитини має бути у сто разів ніжнішим, чуйнішим, дбайливішим».

Номер слайду 8

Типова освітня програма Інклюзивне навчання учня 5 – А класу на 2018-2019 навчальний рік організовано за Програмою спеціальних закладів загальної середньої освіти з навчанням українською мовою для дітей з порушенням опорно-рухового апарату.

Номер слайду 9

Готуючи урок в інклюзивному класі обовязково передбачаю такі етапи як: – психологічну підготовку;

Номер слайду 10

– фізкультхвилинку (для всього класу);

Номер слайду 11

– валеохвилинку для учня з ООП.

Номер слайду 12

Урок у цьому класі – це своєрідний марафон. Працювати тут нелегко. Адже учнівський колектив складається із 27 школярів. Серед них учень з ООП, третя частина дітей мають достатній і високий рівень навчальних досягнень, одна з них - переможець районного етапу конкурсу знавців української мови ім. П. Яцика.

Номер слайду 13

Готуючись до уроків, диференціюю завдання на ІІІ рівні. На уроці спочатку пояснюю навчальний матеріал для всього класу……

Номер слайду 14

На практиці в системі активного навчання для дитини з ООП намагаюсь використовувати різні моделі пізнавальних (дидактичних) ігор: імітаційні, рольові, сюжетні, ігри-змагання, лінгвістичні.

Номер слайду 15

Традиційні вправи з української та зарубіжної літератур для дитини з ООП проводжу у формі таких ігор: -кросворди; -загадки;

Номер слайду 16

тести; вікторини;

Номер слайду 17

- літературні диктанти «Так – ні!» -«Сортування»; -«Вірю – не вірю!» та інші.

Номер слайду 18

Мій учень дуже любить малювати, тому коли учні, наприклад, характеризують персонажа літературного твору словесно, Артемко створює його художній образ.

Номер слайду 19

На уроках української мови використовую наступні ігри: Мовний конкурс; «Коректор»; «Зайвина»; «Спіймай помилку»; «Магніт» та інші.

Номер слайду 20

Миті співпраці на уроках

Номер слайду 21

Миті співпраці на уроках

Номер слайду 22

Система використання таких ігор підвищує ефективність навчання, і, в той же час, дитинка менше втомлюється.

Номер слайду 23

На уроках часто використовую інтерактивні технології: «Коло ідей»; «Асоціативний кущ»; «Гронування» та інші.

Номер слайду 24

Адже інтерактивні вправи допомагають учню з «особливими» потребами навчатися бути демократичним, критично мислити, співпрацювати, приймати рішення, спілкуватися з іншими.

Номер слайду 25

РОБОТА ЗА НАСЛІДУВАННЯМ. 1 СПІЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ УЧНЯ З УЧИТЕЛЕМ. 2 РОБОТА ЗА ЗРАЗКОМ 3 РОБОТА ЗА СЛОВЕСНОЮ ІНСТРУКЦІЄЮ. 4 РУХЛИВІ ІГРИ. 5 Методи, які застосовую на уроках:

Номер слайду 26

Звертаю увагу на диференційований підхід до підбору навчальних методів, форм навчання, тому що, на мою думку, зміна однієї діяльності іншим видом підвищує ефективність навчання, сприяє закріпленню гарного настрою в учня.

Номер слайду 27

Під час написання контрольних переказів, диктантів, творів, для дитини ООП обсяг скорочую. Домашні завдання в класі теж диференціюю.

Номер слайду 28

На мою думку, особливу роль у навчальному процесі відіграє оцінювання дитини. На цьому етапі намагаюся похвалити учня, аби ще більше заохотити його до роботи. Оцінки, можливо, іноді дещо завищені, але я не вбачаю в цьому великої проблеми.

Номер слайду 29

Як класний керівник, залучаю хлопчика до всіх видів позаурочної, позакласної роботи. Наприклад, у школі проходив конкурс «Різдвяні канікули», учень теж долучився.

Номер слайду 30

В рамках Шевченківського тижня в класі проводила конкурс на кращого читця поезій Кобзаря.

Номер слайду 31

Робочі моменти в інклюзивному класі

Номер слайду 32

Що довше працюю в інклюзивному класі, то більше переконуюся в тому, що чим більше проявляю гуманного відношення до «особливого» учня, процес навчання будую, зосереджуючи увагу на успіхах дитини, помічаю та позитивно оцінюю будь-які мінімальні досягнення в навчанні, хвалю і спираюся на позитивні якості особистості, то взаєморозуміння і співпраця між мною та «особливим» учнем приносить вагомий результат.

Номер слайду 33

Рецепт учительського щастя Візьміть чашу терпіння, налийте туди повне серце любові, Вкиньте дві пригорщі щедрості, Хлюпніть туди ж гумору, Посипте добром, Додайте якомога більше віри І все це добре перемішайте. Потім намажте на шматок відпущеного вам життя І пропонуйте всім, кого зустрінете на своєму шляху.

Номер слайду 34

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Михолат Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Українська мова, 5 клас, Інші матеріали
Інкл
Додано
30 березня 2020
Переглядів
1725
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку