Презентація "Україна очима Р.М.Рільке"

Про матеріал

Презентація містить опис прекрасних пейзажів місцевості України.Описуються враження Р.М.Рільке про красу української землі,природи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна очима Р.м. Рільке

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Протягом 1899-1900 років видатний австрійський поет Райнер Марія Рільке двічі побував в Україні. Спілкування з українською інтелігенцією, безкраї простори і православ’я справили на поета надзвичайно великий вплив. Як писав він у листі до Леоніда Пастернака, «в очікуванні майбутньої подорожі я почуваю себе так, немов дитина перед різдвяними святами».

Номер слайду 4

З віком хочу йти, Вчувати вітер віщого листа, Якого склали Бог, і я, і ти. Чужа рука вгорі його горта…

Номер слайду 5

Великим переживанням Рільке стала краса української природи, безмежжя рівнини й степу. На цій землі поет знаходить зразок жаданого єднання людей, природи, землі і Бога. Україна стала для нього духовною Батьківщиною.

Номер слайду 6

Поета вразив Київ. Він милувався золотими верхами Софіївського собору та Києво – Печерської лаври. Спускався у печери як з прочанами, так і сам, довго ходив зі свічкою. У “ місті близькому до Бога ” - Києві – Рільке хотів оселитися назавжди.

Номер слайду 7

”Сьогодні кілька разів мандрував підземними ходами. Це найсвятіший монастир. В моїх руках палаюча свіча. Я пройшов усі ці підземелля раз на самоті,раз з людьми. ”

Номер слайду 8

Рільке подорожував Дніпром до Кременчука, зупинився у Каневі, знайомився з українцями, піднімався на Черневу Гору вклонитися Кобзареві, якого вважав не тільки великим поетом, а і талановитим художником.

Номер слайду 9

Поїздом їде до Полтави. Звідти-до навколишніх сіл щоб “ природу і людей зблизька побачити ”.

Номер слайду 10

«Це було закличне звучання далини й самотності, яке залунало в мені одного разу під Полтавою, увечері, коли хатини були такі німі й самотні перед ніччю, що насувалася»

Номер слайду 11

Повернувшись до дому, поет записав до щоденника: “Згадую полтавські степи, надвечірні зорі ,хатки,й охоплює душу сум, що мене там немає. ”

Номер слайду 12

Згаси мій зір — я все ж тебе знайду Замкни мій слух — я все ж тебе почую, Я і без ніг до тебе домандрую, Без уст тобі обітницю складу. 

Номер слайду 13

Номер слайду 14

pptx
Пов’язані теми
Зарубіжна література, Презентації
Інкл
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
152
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку