Доповідь на тему: «Позакласна робота як стимулювальний засіб поглиблення знань учнів»

Про матеріал
В доповіді вказано головні завдання позакласної роботи, наведено принципи, яких потрібно дотримуватися для того, щоб заняття було успішним. Також мова йде про функції, які виконує позакласна робота.
Перегляд файлу

 

ДНЗ «Борщівський професійний ліцей»

 

 

Доповідь

на тему:

«Позакласна робота як стимулювальний засіб поглиблення знань учнів»

 

C:\Users\Dell\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_0502.jpg

 

Підготувала:

викладач зарубіжної літератури

Маланюк Н.Б.


Позакласна робота із зарубіжної літератури – це система навчально-виховних заходів з певною навчально-виховною метою, завданнями і науково-методичним забезпеченням, які проводяться в позаурочний час.

Вона покликана формувати зацікавленого у творах світової класики читача, а також розвивати учня як цілісну творчу особистість, виявляючи при цьому талановитих, обдарованих учнів, формувати у них світогляд і систему культурних цінностей.

Головними завданнями в позакласній роботі вважаю:

  • Розширити читацьку культуру учнів
  • Глибше зануритися та поглибити знання з зарубіжної літератури
  • Розвивати творчі здібності
  • Виховувати естетичні смаки
  • Сформувати вдумливих читачів

Щоб позакласне заняття було успішним стараюся дотримуватися таких принципів як:

  • Вибірковості
  • Наукової проблемності
  • Практичної спрямованості
  • Добровільності
  • Рівного права
  • Зацікавленості

Перспективним у позакласній роботі вважаю використання театрального мистецтва, тому що саме  безпосередній контакт учнів з театральним мистецтвом допомагає формувати художнє сприйняття, почуття прекрасного, стимулюючи їх естетичний розвиток.

Мабуть найбільше використовую в позакласній роботі різноманітні ігри, предметні тижні, літературні турніри, конкурси читців поезії, конференції, літературні вечори, усні журнали, літературні вікторини, літературно-музичні салони, літературні гуртки.

Залучаю до позакласної роботи учнів за їхніми здібностями, допомагаю розвивати їх, щоб вони могли легко і правильно визначатися у своїх бажаннях.

Надаю перевагу позакласним заходам тому, що вони дають можливість залучити своїх вихованців до світу поезії, театру, музики, живопису.

Учні на них не просто присутні, вони активні учасники дійства, кожному з них доводиться пробувати себе в ролі поета, літературознавця, критика, рецензента, бібліотекаря, актора, художника.

Позакласна робота виконує наступні функції:

  • Підвищує інтерес до зарубіжної літератури
  • Розвиває творче мислення і грамотну мову
  • Активізує інтереси і творчі можливості учнів
  • Розширює світогляд учнів
  • Задовольняє духовні потреби
  • Допомагає ефективно використовувати дозвілля

Складаючи план позакласних заходів я насамперед думаю про те, для чого вони потрібні, яку мету я ставлю та в який спосіб її буде досягнуто, чи матимуть ці заходи виховний вплив на учнів і чи будуть вони цікаві.

На початку семестру я завжди проводжу опитування і раджуся з учнями про те, які заходи вони хотіли б провести, в яких хотіли б взяти участь.

При цьому беру до уваги принцип добровільності.

Протягом року кожен учень може взяти участь у кількох заходах, спробувати свої сили в різних видах діяльності.

Якщо учень з якоїсь причини не бере участі в заході, але є присутнім під час його підготовки, на репетиціях , обговореннях, для мене це великий успіх. Це означає , що його цікавлять події, що відбуваються в середині групи.

Вважаю, що саме позакласна робота є неодмінним елементом системи навчально-виховної роботи із зарубіжної літератури.

Бо тільки завдяки їй поглиблюються та удосконалюються знання та навички учнів, а також забезпечується зацікавленість учнів літературою.

Вона позитивно впливає на розвиток пізнавальної сфери, творчості, самореалізації особистісної культури, адаптаційних здібностей та гнучкого мислення, учень займає певне місце в колективі та спілкується з членами цього колективу, засвоює певну систему культурних цінностей.

 

 

docx
Додав(-ла)
Malanuk Natalija Bohdaniwna
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
394
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку