Презентація "Україна в роки Другої світової війни. Окупаційний режим."

Про матеріал
навчальна презентація до матеріалу § 32 підручника "Історія України", 10 клас (рівень стандарту) закладів загальної середньої освіти авторів Власов В. С., Кульчицький С. В., видавництво Літера ЛТД, 2018.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 6. Україна в роки Другої світової війни§ 32. Окупаційний режим в Україні.1. План «Ост» та поділ України на окупаційні зони. 2. «Новий порядок».3. Доля військовополонених та остарбайтерів. Колаборація. 4. Голокост в Україні. Бабин Яр.

Номер слайду 2

1. План «Ост» та поділ України на окупаційні зони. План «Ост» – нацистський план колонізації окупованих земель східної Європи, розроблений у 1940 р. Насправді жодного документального підтвердження існування плану досі не знайдено. Термін Генеральний план Ost узагальнює низку планів, ескізів планування та лекційних матеріалів про можливу нову структуру поселення в рамках нацистської "Остполітики». Один з документів: "Генеральний план Ост", створений 28 травня 1942 р. Інститутом сільського господарства та аграрної політики Берлінського університету імені Фрідріха-Вільгельма.

Номер слайду 3

1. План «Ост» та поділ України на окупаційні зони Зміст: Опис сфери запланованогосхідного поселення в Радянському. Союзі з конкретним географічнимрозмежуванням окремих населенихпунктів. Запланована площа повиннаохоплювати 364 231 км², включаючи36 «баз поселень» та три «селищнімарки» у Ленінградській області(нині Санкт-Петербург), Кримсько-Херсонській області та районі Мемель-Нарев (Білостоцький район та західна Литва). Слід створити селянські господарства площею 40-100 га, а також великігосподарства, що мають принаймні 250 га. Кількість переселенців, необхідних для цього, оцінювалася в 5,65 млн. Для цього близько 31 мільйона людей із запланованої території повинні бути депортовані до Сибіру або вбиті.

Номер слайду 4

1 Серпня 1941 р. – створення дистрикту «Галичина» (площею 48081 км.)як складової частини Генерального губернаторства, утвореного на землях окупованої Польщі. Ці землі були включені до складу III Рейху, а отже галичани отримали кенкарти (документ, що засвідчував особу у Німеччині). 1. План «Ост» та поділ України на окупаційні зони.

Номер слайду 5

1. План «Ост» та поділ України на окупаційні зони. Липень 1941р. – включення окупованих Румунією Пн. Буковини та Бессарабії до її складу як губернаторство «Буковина» та губернаторство «Бессарабія». В тимчасове управління від Німеччини Румунія отримала землі між річками Дністер і Пд. Буг - «Трансністрію» (Задністров’я).20 серпня 1941р. – утворення райхскомісаріату «Україна» - Волинь, Центральна і Пд. Україна (без Криму) з центром у м. Рівне. (339 275 км² з бл. 17 млн населення). Він мав становити незалежний від Росії край з українським (бодай тимчасовим) урядом, але з забезпеченням німецького контролю у політичній, військовій та економічній сферах. «Військова зона» – тилові райони Вермахту , де діяла не цивільна , а військова адміністрація(північ, схід України та Крим)

Номер слайду 6

1. План «Ост» та поділ України на окупаційні зони.

Номер слайду 7

2. «Новий порядок»«Новий порядок» – наджорстокий режим, встановлений нацистами на окупованих українських землях, що став ще, більш жахливою формою терору, аніж комуністична радянізація. Зміст – масове пограбування населення і вилучення продовольства, культурних та історичних цінностей, вивезення промислового обладнання, майже повна ліквідація освіти і медицини, збереження колгоспів, примусова трудова еміграція, голокост, концтабори, взяття і розстріли заручників, спалені села, расова сегрегація… і відкриття церков і монастирів, а також, за іноземними джерелами – зростання статків багатьох селян. (Вивезення чернозему – міф)

Номер слайду 8

3. Доля військовополонених та остарбайтерів. Колаборація. Трагічна доля 3,8 млн. військовополонених, захоплених у перші місяці війни. В Україні діяло 242 нацистських таборів для цієї категорії. 1941р. – німці відпустили 300 тис. полонених під Києвом українців додому, решта гинули в таборах. З 1942 р. – активне використання на примусових роботах. Загалом втрати – 1 млн. 366 тис. чол. Уманська яма. 1941 р.

Номер слайду 9

3. Доля військовополонених та остарбайтерів. Колаборація. Зима-весна 1942 р. через брак робочих рук у Німеччині – агітація і добровільний виїзд молоді на роботу. Літо 1942 р – початок примусового вивезення молоді зі Сх. Європи на роботу до Німеччини та окупованих країн(остарбайтери). Загалом з України вивезено бл. 2,3-2,4 млн. людей

Номер слайду 10

3. Доля військовополонених та остарбайтерів. Колаборація. Колаборант – людина, що співпрацює з окупантами. Види колаболації : побутова; економічна; військово-політична. За приблизними оцінками у штатних частинах Вермахту, СС, добровольчих формуваннях, поліції та національних батальйонах під час Другої світової війни служило 1 млн 178 тис. колишніх радянських громадян.  Росіяни становилинайбільшу групу, яка налічувала 380-600 тис. осіб,українців – 250 тис. Загаломкожен 30 мешканець України. Вояки українського 204-го батальйону шума

Номер слайду 11

4. Голокост в Україні. Бабин яр. Голокост (з англ. - «винищення», «всеспалення») – термін, яким називають геноцид євреїв, здійснюваний нацистами в роки Другої світової війни. Мав три етапи:1933-1941 – депортація і еміграція євреїв;28.10.1939-1943 - концентрація у формі гетто(райони міст, де могли проживати євреї);Липень 1941-1945 – фізичне знищення(загалом в Європі – 6 млн. осіб). Найбільше гетто в Україні – Львівське (130-140 тис.)На вулицях Львівського гетто, 1941-1942

Номер слайду 12

4. Голокост в Україні. Бабин яр. Урочище Бабин Яр у Києві - одне з перших місць знищення єврейської громади;29-30 вересня 1941 р. тут загинули майже 34 тис. євреїв. 1, 2, 8 і 11 жовтня розстріляли тих, хто не з’явився за наказом, – ще близько 17 тисяч осіб.;Розстріли тривали 2 роки – військовополонених, підпільників, членів ОУН( 621 чол., серед них поетеса Олена Теліга);Загалом в України було вбито 1,8 млн. євреїв;Митрополит УГКЦ А. Шептицький та тисячі інших громадян, ризикуючи життям, рятували євреїв від Голокосту;В Ізраїлі таким надають почесне звання – «Праведник народів світу». В списку українців – 2619 осіб і серед них перша – Олена Вітер. Жерви та пам’ятник загиблим у Бабиному Яру(за 250 -600м. від місць розстрілу)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Линчак Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 квітня 2020
Переглядів
3247
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку