Презентація "Українці серед європейських націй"

Про матеріал

Розширити знання учнів про Україну, набуті в попередніх класах; показати роль і місце України в житті Європи; допомогти усвідомити важливість для України співпраці з країнами ЄС; виховувати інтерес та повагу до здобутків і досягнень свого народу та європейських народів; ознайомити учнів із визначними пам'ятками України та Європи, що ввійшли до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО; розвивати вміння вільно висловлювати свою думку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

“Українці серед інших європейських націй”(віртуальна подорож-гра)

Номер слайду 3

Зупинка – «Географічна» Розкажіть, що ви знаєте про Україну. За територією Україна є найбільшою державою в Європі – 603,7 тис. кв. км. За чисельністю населення (42,7 млн. чол.) – п’ятою. Протяжність України із заходу на схід – 1316 км. Протяжність України з півночі на південь – 893 км. Протяжність кордонів – 6500 км.

Номер слайду 4

Бліц-опитування Яка найвідоміша та найвища споруда Парижу? Якою однією назвою об’єднані країни Данія та Фінляндія? А які гори розташовані в Італії? В якій державі було започатковано проведення олімпійських ігор? Що означають назви держави Голландія або Нідерланди? Що традиційно викидають із вікон на новий рік в Італії?

Номер слайду 5

Зупинка - «Історична”Наша держава відома тим, що понад 300 років тому була створена перша Конституція в Європі саме на Україні гетьманом Пилипом Орликом. У французькому місті Санліс було встановлено пам’ятник дочці нашого славетного предка, князя Ярослава Мудрого, королеві Франції – Анні Київській, яка зробила великий внесок у розвиток відносин між двома європейськими державами.

Номер слайду 6

Найбільший у світі і Європі літак «Мрія» створений в Україні, у Київському конструкторському бюро ім. Антонова. Львівський автобусний завод відомий в Європі як найбільший.

Номер слайду 7

Зупинка - «Культурна спадщина» Софія Київська До ХІ ст. на місці теперішньої Софійської площі було «поле поза градом», де багато разів билися на смерть наші предки з кочівниками, які прагнули заволодіти заможним містом. Як стверджує літописець, на пам’ять про одну з таких перемог у 1017 році великий князь Ярослав Мудрий заклав Софійський собор, присвячений премудрості Божій. Софійський собор став головним храмом Київської Русі, суспільним та культурним центром держави. Тут «садовили» князів на великокняжий престол, приймали іноземних послів, вели літопис. У храмі зберігалася перша у давньоруській державі бібліотека, зібрана князем Ярославом. У ХVІІ–ХVІІІ ст. навколо собору сформувався кам’яний монастирський ансамбль – шедевр українського бароко. Надзвичайно цінними є фрески собору.

Номер слайду 8

Києво –Печерська Лавра Один із найдавніших на Русі православних монастирів – Києво-Печерську Лавру – було засновано в середині ХІ ст. монахом Антонієм у печерах на кручах правого берегу Дніпра, неподалік від заміської княжої резиденції у селі Берестове. Згодом дана обитель стала центром поширення та утвердження християнства у Київській державі, а також освіти й культури в усьому слов’янському світі. З нею пов’язано початковий період літописання. Тут мешкали і працювали видатні письменники, художники, лікарі, будівельники. У ХVІІ –ХVІІІ ст. монастир відігравав визначну роль у політичному житті країни, збереженні православ’я, розвиткові національних традицій літератури, малярства, архітектури, просвіти і науки.

Номер слайду 9

Конкурсна програма «Що я знаю про Європу та Україну?»

Номер слайду 10

Тур 1. Розминка- Як розшифровується абревіатура ЄС? - Яка єдина грошова одиниця введена в Європейському Союзі? - На якому материку знаходиться Європа? - В якій країні знаходиться географічний центр Європи?

Номер слайду 11

Тур 2. Географічне лото. Австрія – Данія – Греція – Італія – Швеція – Франція – Німеччина – Україна – Відень. Копенгаген. Афіни. Рим. Стокгольм. Париж. Берлін Київ

Номер слайду 12

Тур 3. Кулінарний Це традиційна українська страва, хоча виготовляють її і інші (німці, поляки, чехи, румуни). В Україні зазвичай цю страву готують на Пасху та Різдво. Необхідними компонентами цієї страви є м'ясо, часник та перець. Сама страва продовгувата, витягнута за формою і дуже смачна. Вони бувають різні за розмірами та формою. У перепілки вони маленькі та в цяточку, а у страуса – великі та міцні. У різних країнах їх традиційно смажать, варять, а у нас вони фаршировані.

Номер слайду 13

Цей кулінарний витвір має прямокутну форму. Страва названа на честь відомого французького полководця. Ця страва дуже солодка та смачна. Для виготовлення цього традиційного українського напою беруть фрукти і ягоди, заливають водою, варять, додають мед чи цукор. Цей напій обов'язково готують до Різдва.

Номер слайду 14

Тур 4. Літературна мандрівка Європою• Його називають батьком світової казки. Його твори знають і люблять діти в усьому світі. А його героїні Русалочці встановлений пам'ятник у столиці Копенгагені. Найпопулярніші його твори – «Гидке каченя», «Кресало», «Дюймовочка», «Снігова королева». • Всесвітньо відомий письменник-фантаст, який написав 63 романи та 2 збірки повістей і оповідань. Прославився романами «Таємничий острів», «Діти капітана Гранта», «Незвичайні подорожі», «П'ятнадцятирічний капітан» та багатьма іншими творами.

Номер слайду 15

• Ці два брати вчились на філологів. І коли на останньому курсі поїхали вивчати народний фольклор, так захопилися казками, що це стало справою їхнього життя. І сьогодні діти із захопленням читають «Хороброго кравчика», «Горщик каші», «Бременських музикантів» та інші казки. • Мудрий письменник-казкар, який вже першою своєю казкою «Пригоди Цибуліно» зумів зацікавити юних читачів. Діти полюбили Цибуліно – веселого, вигадливого хлопчика-цибулинку. У цього письменника є й інші твори – «Подорож Голубої Стріли», «Джельсоміно в країні брехунів». 

Номер слайду 16

УСЕ МОЄ, ВСЕ ЗВЕТЬСЯ УКРАЇНАБуває , часом сліпну від краси. Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,—оці степи, це небо, ці ліси,усе так гарно, чисто, незрадливо,усе як є — дорога, явори,усе моє, все зветься — Україна. Така краса, висока і нетлінна,що хоч спинись і з Богом говори. Ліна Костенко

Номер слайду 17

Бажаю успіхів у навчанні!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Губчик Вероніка
    Дякую за цікаву тему
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 вересня 2018
Переглядів
1838
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку