Презентація «Українські символи та священні знаки»

Про матеріал

Презентація «Українські символи та священні знаки» містить інформацію про походження та значення державних символів України та сакральні знаки, тощо.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські символи та священні знаки

Номер слайду 2

План1. Найдавніші знаки-символи в Україні. 2. Родові знаки та символи, емблеми земель України. 3. Походження та значення жовто-блакитних барв. 4. Походження та значення тризуба.

Номер слайду 3

1. Найдавніші знаки-символи в Україні.

Номер слайду 4

Палеолітичне й неолітичне населення залишило на території України найдавніші твори мистецтва, на яких уже існували знаки-символи. Біля с. Мізин на Чернігівщині знайдені перші у світі сварги (свастики) і безкінечники (меандри).

Номер слайду 5

Сварга – в українській народній традиції цей символ найчастіше називають словом «свастя». Воно походить від «Сва-з-тя», тобто «Святість з тобою» або «Святий з тобою». Це захисна формула, адже людина, яка перебуває в єдності зі Святим Творцем, є невразливою. Відповідно, й саме зображення свастя є оберегом:

Номер слайду 6

Безкінечник (хвилька, кривулька, меандр)Символ, що відноситься до культу води, який існував у перших цивілізаціях, зокрема, трипільській. За своїм зображенням безконечник нагадує синусоїду, тобто, вказує на хвильову природу матерії.

Номер слайду 7

2. Родові знаки та символи, емблеми земель України.

Номер слайду 8

Кожен рід в Україні здавна мав особливий знак, що свідчив про його походження від Пралредків: це були тварини, рослини, птахи (знаки духів-опікуиів дому), небесні світила (місяць, сонце, зорі) чи зброя. Про це читаємо і в давньоукраїнському вірші: Обикоша здавна люди імениті Различния печаті в родах своїх мали. Хто звірем, хто птенцем дом свой печатліет, Хто мечем, хто стрілою, хто сонцем світлієт.

Номер слайду 9

У XV—XVIII ст. більшість міст України мала Магдебурзьке право, яке передбачало наявність у містах своїх гербів. Отже, герб — знак суверенітету і автономії. Свої герби мали всі землі України: Київщина, Чернігівщина, Переяславщина, Сіверщина, Волинь, Поділля, Запоріжжя, Таврія, Одещина, Херсонщина, Крим, Слобожанщина, Холмщи-на, Полісся, Донеччина, Кубань, Закарпаття, Буковина, Белзшина (Со-кальський р-н Львівської обл.), Перемишльшина, Галичина, Львівщина.

Номер слайду 10

3. Походження та значення жовто-блакитних барв.

Номер слайду 11

Сучасний синьо-жовтий прапор був вперше публічно зафіксований 25 червня 1848 року у Львові, який українці Королівства Галичини та Володимирії вивісили над Львівською ратушею як національний прапор. Саме після цього випадку синьо-жовтий стяг набував все більшої популярності в українців, а після революції 1905 року його почали використовувати і в Наддніпрянській Україні

Номер слайду 12

Кольори прапору походять від герба Галицько-Волинської держави.Існує популярне тлумачення, за яким синій колір символізує небо (що збігається із традиційним тлумаченням геральдичних кольорів), а жовтий — пшеничне колосся. Саме таке пояснення і сприяло поширенню прапора в Наддніпрянщині на початку ХХ ст. В даний час значення прапора невідомі.

Номер слайду 13

4. Походження та значення тризуба.

Номер слайду 14

Про те, що тризуб є одним із найдавніших знаків нашої землі, можна судити з наскельних малюнків, гончарних виробів, монет, прикрас. Так, на Поділлі знайдені наскельні рельєфи з тризубом, які зроблені у IV—III тис. до н. ч., в Ольвії — тризуби першого тисячоліття до н. ч., на монетах Босфорського царства карбувалися тризуби з V ст. до н. ч. і були успадковані царськими скіфами, які вважали себе нащадками атлантів. Тризубом був увінчаний шолом Урартського царя в VII ст. до н. ч. Відомо також, що сармати використовувані тамги-тризуби. Там-ги збереглися і досі в кримських татар. Знак, подібний до тризуба, мають також литовці. За Княжої доби тризуб почав набувати сучасної графічної форми, хоча існувало багато різних варіантів малюнка у різних князів.

Номер слайду 15

Ми вже знаємо, що тризуб мав різні форми аж до найпростішої IV тис. до н. ч., яка аж ніяк не була монограмою. Вірогідно, такий тризуб, що нагадуе спрощено дерево з трьома гілками догори, — один із найдавніших рунічних знаків (до речі, такі тризуби і двозубії були зображені на арійських печатках Могенджо-Даро в Індії). У слов'янській руніці цей знак мав свою від'ємну пару — перевернуту гілками донизу. Обидва знаки, як плюс і мінус, позначали Білобога і Чорнобога. Отже, головна ідея тризуба - це число три. поєднання трьох основ буття, троїстість (тривимірність) життєвого простору. Це зв'язок трьох сфер, такий самий, як і в Дереві Життя: світів Прави, Яви і На-ви. Але існує ще давніше, індоарійське філософське наповнення цього символу.

Номер слайду 16

Більшість символів виникло ще на світанку історії людства. Символ — це ідея, яка відображає найглибинніші знання наших Пращурів. Саме стародавність цих знань і є найвищою цінністю для нащадків. Це є той таємничий код, який маємо прочитати, щоб відчути себе спадкоємцями великого і мудрого народу, щоб вийти на шлях правильного життя.

Номер слайду 17

Література https://pidruchniki.com/kulturologiya/pohodzhennya_znachennya_trizuba_tridenta,

Номер слайду 18

Презентацію підготувала Яковець Ольга Дякую за увагу!

pptx
Додано
8 квітня 2021
Переглядів
1351
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку