Українські страви в творі «Енеїда» І. Котляревського. Виконав Уколов Дмитро,учень 9 класу Запорізького НВК № 111
Номер слайду 2
Хліб і сіль«І хліба з сіллю на тарілку,К Еолу мчалась, як оса.»У кожній українській селянській хаті хліб-сіль, покриті рушником, були необхідним атрибутом. Запрошуючи до столу, господар казав: «Просимо до нашого хліба-солі», а після застілля гості дякували за хліб-сіль.
Номер слайду 3
Галушки з салом«Тут з салом галушки лигали,»ГАЛУШКИпоширена борошняна страва в Україні; готують із гречаного, житнього чи пшеничного, а в карпатських селах із вівсяного борошна, замішують на воді або молоці, інколи додають тертої картоплі; зварені у воді, мастять олією або салом.
Номер слайду 4
Лемішка«Лемішку і куліш глитали»Лемішка - кашоподібна борошняна страва. Їли Лемішку переважно в пост з маслом або з «пісним» молоком з конопляного або макового насіння. Поза поста до Лемішки додавалися смажена в олії цибуля і власне м'ясо.
Номер слайду 5
Куліш«Лемішку і куліш глитали»Куліш - це страва, зварена з пшона. Куліш зручно готувати і вдома, і в польових умовах. Тому інша назва кулішу - «польова каша». Природно, спосіб приготування кулішу універсальний, і його можна використовувати для будь-якої іншої крупи (що й робили, коли під рукою не було пшона; використовувався навіть горох). Куліш можна варити на воді, на молоці, на сироватці, на залишках від збивання масла. Куліш готувався або просто як крупа, або з рибою (у тому числі сушеної), з м'ясом (у тому числі з солониною), з салом і з іншим.
Номер слайду 6
Горілка«Та і горілочку хлистали,»Горі́лка (іноді в народі вживається слово горівка), або оковита — міцний алкогольний напій з очищенного спирту
Номер слайду 7
Сім'яна макуха«І їли сім'яну макуху,»Насіння - насіння соняшника однорічного, що вживаються в їжу (зазвичай в смаженому вигляді).
Номер слайду 8
Свиняча голова до хріну«Свинячу голову до хріну»Свиняча голова до хріну (Печеня з вепра «Дар Велесу») - це ще один варіант цієї страви, трохи більше ритуальний, ніж перший. Так, відповідно до книги Я. Боровського «Міфологічний світ давніх киян», свиняча голова до хріну - ритуальна страва. У словян-язичників дикий кабан, він же вепр, вважався священною твариною. Його приносили в жертву богам, починали з нього, як з ритуального блюда, трапезу.
Номер слайду 9
Локшина«І локшину на переміну»Ло́кшина — різновид макаронних виробів, який являє собою довгі вузькі смужки тіста. Виготовляється з (пшеничного, рисового) борошна, замішаного на воді. Деякі сорти можуть вміщувати різноманітні домішки, наприклад, яйця або яєчний порошок (яєчна локшина).
Номер слайду 10
Індик з підливою«Потім з підливою індик;»
Номер слайду 11
Путря«Лемішку, зубці, путрю, квашу»Це один з різновидів куті. Для її приготування потрібно зварити кутю з ячменю, викласти її в ємності, посипати солодом (подрібнені пророслі і висушені зерна ячменю), добре перемішати.
Номер слайду 12
Зубці«Лемішку, зубці, путрю, квашу»Зубці — традиційна українська страва, яку готували з пророщеного (окільцьованого) ячменю який висушували, підсмажували й варили, як кашу. Зубці (як і путря, кваша, тобто страви з використанням солоду) мали солодкуватий смак і вважалися ласощами. Наприкінці XIX ст. вийшли з ужитку.
Номер слайду 13
Кваша«Лемішку, зубці, путрю, квашу»Кваша - одне з популярних раніше страв. Відрізняється від саламахи і Лемішки тим, що для її приготування використовується кисле тісто.
Номер слайду 14
Шулики«І з маком медовий шулик.»Шулики, також ламанці - традиційна страва під час медового Спаса. За своєю суттю шулики - це порізані на невеликі шматочки пшеничні коржі, залиті ситою і змішані з розтертим маком.