Презентація "Українські страви в творі Івана Котляревського "Енеїда"

Про матеріал
Презентація призначена під час вивчення теми "Народознавство в творі І. Котляревського "Енеїда".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські страви в творі «Енеїда» І. Котляревського. Виконав Уколов Дмитро,учень 9 класу Запорізького НВК № 111

Номер слайду 2

Хліб і сіль«І хліба з сіллю на тарілку,К Еолу мчалась, як оса.»У кожній українській селянській хаті хліб-сіль, покриті рушником, були необхідним атрибутом. Запрошуючи до столу, господар казав: «Просимо до нашого хліба-солі», а після застілля гості дякували за хліб-сіль.

Номер слайду 3

Галушки з салом«Тут з салом галушки лигали,»ГАЛУШКИпоширена борошняна страва в Україні; готують із гречаного, житнього чи пшеничного, а в карпатських селах із вівсяного борошна, замішують на воді або молоці, інколи додають тертої картоплі; зварені у воді, мастять олією або салом.

Номер слайду 4

Лемішка«Лемішку і куліш глитали»Лемішка - кашоподібна борошняна страва. Їли Лемішку переважно в пост з маслом або з «пісним» молоком з конопляного або макового насіння. Поза поста до Лемішки додавалися смажена в олії цибуля і власне м'ясо.

Номер слайду 5

Куліш«Лемішку і куліш глитали»Куліш - це страва, зварена з пшона. Куліш зручно готувати і вдома, і в польових умовах. Тому інша назва кулішу - «польова каша». Природно, спосіб приготування кулішу універсальний, і його можна використовувати для будь-якої іншої крупи (що й робили, коли під рукою не було пшона; використовувався навіть горох). Куліш можна варити на воді, на молоці, на сироватці, на залишках від збивання масла. Куліш готувався або просто як крупа, або з рибою (у тому числі сушеної), з м'ясом (у тому числі з солониною), з салом і з іншим.

Номер слайду 6

Горілка«Та і горілочку хлистали,»Горі́лка (іноді в народі вживається слово горівка), або оковита — міцний алкогольний напій з очищенного спирту

Номер слайду 7

Сім'яна макуха«І їли сім'яну макуху,»Насіння - насіння соняшника однорічного, що вживаються в їжу (зазвичай в смаженому вигляді).

Номер слайду 8

Свиняча голова до хріну«Свинячу голову до хріну»Свиняча голова до хріну (Печеня з вепра «Дар Велесу») - це ще один варіант цієї страви, трохи більше ритуальний, ніж перший. Так, відповідно до книги Я. Боровського «Міфологічний світ давніх киян», свиняча голова до хріну - ритуальна страва. У словян-язичників дикий кабан, він же вепр, вважався священною твариною. Його приносили в жертву богам, починали з нього, як з ритуального блюда, трапезу.

Номер слайду 9

Локшина«І локшину на переміну»Ло́кшина — різновид макаронних виробів, який являє собою довгі вузькі смужки тіста. Виготовляється з (пшеничного, рисового) борошна, замішаного на воді. Деякі сорти можуть вміщувати різноманітні домішки, наприклад, яйця або яєчний порошок (яєчна локшина).

Номер слайду 10

Індик з підливою«Потім з підливою індик;»

Номер слайду 11

Путря«Лемішку, зубці, путрю, квашу»Це один з різновидів куті. Для її приготування потрібно зварити кутю з ячменю, викласти її в ємності, посипати солодом (подрібнені пророслі і висушені зерна ячменю), добре перемішати.

Номер слайду 12

Зубці«Лемішку, зубці, путрю, квашу»Зубці — традиційна українська страва, яку готували з пророщеного (окільцьованого) ячменю який висушували, підсмажували й варили, як кашу. Зубці (як і путря, кваша, тобто страви з використанням солоду) мали солодкуватий смак і вважалися ласощами. Наприкінці XIX ст. вийшли з ужитку.

Номер слайду 13

Кваша«Лемішку, зубці, путрю, квашу»Кваша - одне з популярних раніше страв. Відрізняється від саламахи і Лемішки тим, що для її приготування використовується кисле тісто.

Номер слайду 14

Шулики«І з маком медовий шулик.»Шулики, також ламанці - традиційна страва під час медового Спаса. За своєю суттю шулики - це порізані на невеликі шматочки пшеничні коржі, залиті ситою і змішані з розтертим маком.

Номер слайду 15

Смакуйте по-українськи!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гузієва Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Борзенко О.І., Лобусова О.В.)
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
12099
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку