Презентація "Українські землі у складі держав Європи й Азії в першій половині XVI ст."

Про матеріал
Дана презентація допоможе пригадати вивчений у 7 класі матеріал та удосконалити знання з даної у 8 класі. Презентація розроблена відповідно до підручника "Історія України 8 клас Щупак, Бурлака, Власова, Піскарьова, Секиринський, Худобець 2021", видавництво "Оріон"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські землі у складі держав Європи й Азії в першій половині XVI ст. Підготувала: вчитель історії Прилуцького ліцею № 6 Плєшакова Я. В.

Номер слайду 2

1. У складі яких держав перебували українські землі наприкінці XV — у першій половині XVI ст.? Які це землі? Покажіть їх на карті.

Номер слайду 3

2. Які зміни в управлінні українських земель у складі Великого князівства Литовського сталися наприкінці XV ст.?

Номер слайду 4

3. Що таке соціальні стани? Назвіть основні стани українського суспільства першої половини XVI ст. та охарактеризуйте їхнє становище.

Номер слайду 5

4. Що являло собою магдебурзьке право?

Номер слайду 6

5. Коли та з якою метою було укладено Кревську унію?

Номер слайду 7

ПЛАН1. Українські землі напередодні Люблінської унії 1569 р. 1.1. Велике князівство Литовське.1.2. Королівство Польське.2. Статус українських земель у складі Османської та Священної Римської імперій і Московської держави.2.1. Османська імперія. Священна Римська імперія.2.2. Московська держава.

Номер слайду 8

У першій половині XVI ст. українські землі перебувати у складі Великого князівства Литовського (Київщина, Переяславщина, частина Волині і Поділля), Польщі (Галичина), Молдавії (Буковина і Покуття, які згодом були захоплені Туреччиною), Туреччини (Нижня Наддніпрянщина і Крим входили до Кримського ханства, що було залежним від Туреччини), Угорщини (Закарпаття), Московської держави (Чернігово-Сіверські землі).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Проте існували й певні проблеми. По-перше, на цих землях православна церква була залежною від князів. По-друге, зближення Великого князівства Литовського з Королівством Польським призвело до поширення католицтва серед вищих станів суспільства. Прийняття католицької віри розширювало права, давало змогу обійняти вищі державні посади. Отже, центральна влада перебувала переважно в руках литовської католицької еліти. Натомість українські землі продовжували жити своїм життям, формуючи уявлення про себе як окрему спільноту. Вона мала своїх потенційних володарів — князів, які мешкали на Волині. Тож можна сказати, що на українських землях під символічною владою князів постала «держава в державі».

Номер слайду 11

До Королівства Польського входили Галичина і Західне Поділля, з яких були сформовані три воєводства: Руське із центром у м. Львів (1434 р.), Подільське із центром у м. Кам’янець (1434 р.) та Белзьке з центром у м. Белз (1462 р.).

Номер слайду 12

Робота з історичними документами

Номер слайду 13

Робота з історичним джерелом

Номер слайду 14

Закарпаття ще з XI ст. перебувало під владою королів Угорщини. У 1526 р. османи завдали поразки угорським військам у битві під Могачем. Відтоді південна частина Угорського королівства потрапила під владу Османської імперії, а Закарпаття було поділено. Східна частина увійшла до складу васальної османам Трансильванії, а західна — до Священної Римської імперії. Буковина із XIV ст. входила до Молдавського князівства. Проте в першій половині XVI ст. Молдова також визнала васальну залежність від османів. Ще однією територією османів був Крим. Кримський хан МенгліГірей у 1478 р. визнав себе васалом Османської імперії, зберігаючи особливий статус «союзника».

Номер слайду 15

На початку ХVІ ст. на кордонах Великого князівства Литовського виникла нова загроза — Московське князівство. Воно перетворилося на досить велику централізовану державу, яка успадкувала деспотичні традиції Золотої Орди. Великий князь московський Іван ІІІ почав титулувати себе «Государем і великим князем усієї Русі». Це означало висування претензій на панування над усіма руськими землями, зокрема й над частиною території Великого князівства Литовського, яка до Московії ніколи не входила.

Номер слайду 16

Такі претензії московського правителя спричинили майже неперервні війни з Великим князівством Литовським. У результаті до 1503 р. Московія збільшила свої володіння завдяки Чернігівському, Стародубському й Новгород-Сіверському князівствам. У 1523 р. Новгород-Сіверське князівство було ліквідоване. У 1514 р. московське військо захопило Смоленськ і рушило під Оршу — стратегічно важливе місто на перетині торговельних шляхів (нині в Білорусі). Назустріч московитам вийшло військо на чолі з князем Костянтином Острозьким. Незважаючи на чисельну перевагу московського війська, 8 вересня 1514 р. війська Костянтина Острозького здобули перемогу у битві під Оршею. Завдяки цьому було збережено цілісність Литовського князівства.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Здобута перемога не ліквідувала суперечності між Великим князівством Литовським і Московією. Війни між ними призвели до того, що до 1573 р. Велике князівство Литовське втратило майже третину своїх територій. Отже, у першій половині XVI ст. і в наступні часи статус і розвиток українських земель визначався особливостями держав, у складі яких вони перебували.

Номер слайду 19

Перевіряємо знання. Поясніть принцип Великого князівства Литовського, якого воно дотримувалося в ХV ст.: «Старовини не рушимо, новини не вводимо». 2. Що зумовило відносно мирне підпорядкування руських князівств владі Литовської держави? 3. Коли Московська держава захопила Чернігівське, Стародубське, Новгород. Сіверське князівства?

Номер слайду 20

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Опрацювати § 2 с.10-14.2. Допоможіть відновити текст документа, виконавши онлайн-вправу «Статус українських земель у складі Османської імперії та Московської держави». https://learningapps.org/display?v=pctgopqcn21 (мені виставити у класрумі скріншот з відновленим вами текстом)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Солодкий Микола
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шевченко Майя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 листопада 2022
Переглядів
6803
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку