Презентація "Унікальні фізичні властивості води"

Про матеріал

Немає такої людинина нашій планеті, яка не відчувала почуття спраги.

Чому люди так сильно залежать від води? Відповідь на це питання можна знвйти у презентації. Матеріал презентації можна використовувати на підсумковому уроці з теми "Теплові явища" або на позакласних заходах з фізики.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Унікальні Властивості Води. Робота учня 4(8)-В класу КУ Сумська гімназія №1 Павлуна Олексія. Вчитель фізики Казбан Т. Л.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вода - унікальна речовина на Землі. Вода - унікальна речовина на Землі. З одного боку, здається, що може бути простіше і зрозуміліше: рідина без кольору і запаху?! Вона супроводжує нас на кожному кроці в повсякденному житті: на кухні із крана біжить вода, в морозилці та ж вода, тільки у вигляді льоду, під час кипіння чайника з носика виривається пар - це знову вода, але вже у вигляді пари ... Ви скажете, що це нормально і цілком природно - безумовно! Ось тільки ці унікальні фізичні властивості води єдині у своєму роді. Тільки вода з усіх рідин може перебувати відразу в трьох агрегатних станах і кожен з них сповнений інших особливих характеристик. Основна маса вчених підтримує теорію про те, що життя на нашій планеті почалася саме у воді. Практично в кожній релігії присутні обряди і кожне чудо, так чи інакше, пов'язане з водою. Згадати хоча б таїнство хрещення або ж різні обмивання. А в давній міфології існує багато сказань про магічні властивості води. Китайський народ вірить, що вода – «Інь» – це символ початку всього живого, родючості та добра, досконала протилежність вогню – символу егоїзму і зла.Існує безліч прикмет, пов'язаних з водою. Наприклад, якщо Ви бажаєте знайти фінансову стабільність, тоді слід негайно лагодити кожне протікання в своєму будинку. А слідуючи мистецтву Фен-шуй, для щастя Вашої родини та залучення фінансових потоків у будинку, повинен стояти акваріум. Цікаво те, що для максимального ефекту в акваріумі має плавати шість рибок. Найбільш яскраві символи води – фонтани. Навколо них постійно багато людей, адже кругообіг води і є символом благополуччя. Тому в будинку у деяких людей замість акваріумів стоять маленькі декоративні фонтанчики і водоспади. Вони не тільки сприяють зволоженню повітря в приміщенні, а й виступають у ролі  певного оберіга.

Номер слайду 4

Деякі люди застосовують воду як цілющий засіб. Існує навіть наука про це – водолікування. Використовували її методи ще наші предки. Майже в кожному салоні краси використовують водні процедури в якості догляду за тілом і шкірою. А як корисна проста баня. Здавна на Русі було прийнято будь-яку застуду вибивати віником в лазні. Можна робити лікувальні ванни вдома або відвідувати водні курорти. Висновок один – вода дійсно лікує!

Номер слайду 5

Унікальні фізичні властивості води. Вода – унікальна та неповторна речовина. Незважаючи на безперервний розвиток науки та величезну кількість відкриттів, вченими досі не вивчені всі її властивості та особливості. В 1766 завдяки відкриття вченого Г. Кавендіша вдалося встановити приналежність води до з`єднань. До цього вважалося, що це найпростіший хімічний елемент. Вода грає винятково важливу роль у кругообігу речовин та енергії, підтримуючи життя на землі, та допомагає формувати погоду та клімат. Вода є однією з найважливіших речовин на Землі, тому не дивно, що з давніх-давен людей цікавили унікальні фізичні властивості води. Давайте спочатку розглянемо фізичні властивості води, а потім згадаємо і хімічні, які довершать картину. Фізичні властивості води – це її характеристики, які можуть сприйматися органами чуття. Те, що ви можете побачити, доторкнутися, відчути смак або запах у воді, представляє собою її фізичні властивості. Унікальні фізичні властивості води включають:температуру,смак,запах,колір. 

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Смак. Смак води варіюється залежно від того, які сполуки присутні в ній. Наприклад, солона вода на смак є такою через наявність хлориду натрію. Це справедливо для природної солоної води, такої, яка знаходиться в океанах, затоках та інших водоймах, а також штучної солоної води. Якщо до води додати цукор (сахарозу), смак води буде солодким.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Температура води. Температура води є її фізичною властивістю. Температура води впливає на багато характеристик води, таких як рівень поверхневого натягу, наскільки вона розчинна і скільки вона важить. Зі збільшенням температури також збільшується швидкість, з якою відбуваються біологічні або хімічні реакції.  Це — взагалі унікальне властивість молекули води Н2 О : замерзаючи і крісталлізуясь, атоми водню і кисню утворюють кристалічну решітку з відстанями між собою більш далеким, ніж у «щільно упакованої» суміші молекул води. Справа в тому, що замерзаючи, вода кристалізується. І якщо в рідкому стані молекули води розташовані більш тісно, щільно, то в замерзлому стані атоми кисню і водню розташовуються по кутах кристалів, між якими кутами, є певна відстань. Таким чином, окремо взяте кількість води стає менш щільним і збільшується в об’ємі. Кожен знає, що температура кипіння води при звичайному атмосферному тиску (близько 760 мм рт. Ст.) Становить 100 ° С. Але не всім відомо, що вода може закипати при різній температурі. Точка закипання залежить від ряду факторів. Якщо спрацьовують певні умови, вода може закипіти і при +70 ° С, і при +130 ° С, і навіть при 300 ° С!

Номер слайду 10

Запах. Відчуття смаку та запаху тісно пов’язані. Ті самі типи сполук, які можуть змінити смак води, можуть також впливати на її запах. Наприклад, вода з високим вмістом сірки (газ сірководню) також описується як така, що пахне тухлими яйцями і має кислий смак.

Номер слайду 11

Колір. Колір води може змінюватися залежно від різних факторів. Наприклад, вода в океані виглядає блакитною, але чиста вода з крана – прозора. Вода в океані поглинає червоний відтінок світлового спектру, залишаючи синій колір, який зазвичай асоціюється з океанською водою. Коли вода в океані має інший колір, це може бути пов’язано з іншими речовинами, що містяться у ній, такими як водорості або різні органічні частинки. 

Номер слайду 12

Цікаві факти про воду: багато з них ви точно ще не знаєте

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дякую за увагу!!!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Позакласні заходи
Додано
22 грудня 2022
Переглядів
20952
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку