Презентація "Унікальні природні об’єкти Південної Америки"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про природоохоронні об’єкти Південної Америки,занесені до списків природної спадщини ЮНЕСКО. Висвітлюються екологічні проблеми материка та перспективи їх вирішення. Створена для використання на уроці при вивченні природних зон Південної Америки та сучасних екологічних проблем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Унікальні природні об’єкти Південної Америки. Виконала: вчитель географії НОВОДЕРКУЛЬСЬКОГО ЗЗСОІМЕНІ А. В. ПАСТУХОВАГорб Надія Миколаївна

Номер слайду 2

Світова спадщина ЮНЕСКО - природні або створені людиною об'єкти, пріоритетними завданнями по відношенню є їх збереження та популяризація в силу особливої культурної, історичної або екологічної значимості. У 1972 році ЮНЕСКО прийняла Конвенцію про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини .

Номер слайду 3

У списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - 890 об'єктів, з яких 689 - є культурними, 176 - природними та 25 - змішаними. У Латинській Америці і Карибах – 121,серед них у Південній Америці налічується 67. Регіон ЮНЕСКОКультурний тип. Природній тип. Змішаний тип. Загалом%Африка42333789%Арабські країни6041657%Азія і Тихоокеанський регіон12948918621%Європа і Північна Америка37556944049%Латинська Америка і Кариби8335312114%Загалом68917625890100

Номер слайду 4

Національний парк “Ігуасу”Національний парк Ігуасу - розташований в Аргентині, в департаменті Ігуасу - північна частина провінції Місьйонес, в аргентинському Межиріччі. Парк був створений у 1934 році і частково містить один з природних пам'яток Південної Америки - водоспад Ігуасу, оточений субтропічними джунглями. На іншому березі річки Ігуасу лежить бразильський парк з такою ж назвою (Національний парк Ігуасу).  Комплекс має ширину 2,7 км і включає в себе приблизно 270 окремих водоспадів. Висота падіння води досягає 82 метрів, але на більшості водоспадів трохи більше 60 метрів. Найбільший водоспад - Горло Диявола - U-подібний обрив шириною 150 і довжиною 700 метрів. Цей водоспад позначає межу між Бразилією та Аргентиною. Тут мальовнича дика природа (особливо велика різноманітність птахів), яка включає рідкісні і вимираючі види. Це унікальне місце у світі, так як на одному клаптику землі зосередилося 5 порід лісу.

Номер слайду 5

Коати. Аргентина. Бразилія. Вдсп.Ігуасу

Номер слайду 6

Заповідник “Пантанал”Пантанал - велика заболочена тектонічна западина в Бразилії, невеликі частини її також розташовані в Болівії і Парагваї, в басейні річки Парагвай. Знаходиться на заході штату Мату-Гросу-ду-Сул і на півдні штату Мату-Гросу. Загальна площа орієнтовно - 150-195 тис.км, Це одна з найбільших заболочених територій на планеті. Переважаючі висоти 50-70 м над рівнем моря. З півночі, сходу і південного сходу територія різко обмежена обривами Бразильського плоскогір'я. Природні умови цього регіону вельми контрастні. Повені у вологий літній сезон перетворюють Пантанал у величезне озеро-болото і чергуються із зимовими засухами, що формують плямистий ландшафт непросихаючі напівзарослих боліт, озер, ледь помітних блукаючих русел річок, солончаків, піщаних мілин і трав'янистих ділянок. Тут величезна різноманітність рослинного і тваринного світу. По всій території Пантанала виростає більше 3500 видів рослин. Мешкає 650 видів птахів, 230 видів риб і 50 видів рептилій, більше 80 видів ссавців. 

Номер слайду 7

Пантанал. Вікторія-регія

Номер слайду 8

Національний парк “Жау” Національний парк розташований в бразильському штаті Амазонас. Це одна з найбільших лісових природоохоронних територій в південній Америці, що включає територію 23 779 км. Вхід до парку обмежений та потребує отримання дозволу від бразильського уряду. Парк відомий як характерний приклад охорони тропічного дощового лісу в Амазонії. Характерні види тварин включають плямистого ягуара, ламантина, рожевого річкового дельфіна та численні інші види.

Номер слайду 9

Національний Парк “Лос-Гласьярес” Розташований в Патагонії на території аргентинської провінції Санта-Крус. Площа парку становить 4459 км. У 1981 році був внесений до списку Всесвітньої спадщини. Заснований в 1937 році, Лос-Гласьярес є другим за величиною національним парком Аргентини. Своєю назвою парк зобов'язаний величезній крижаній шапці в Андах, яка живить 47 великих льодовиків, з яких тільки 13 сповзають у бік Атлантичного океану. Цей крижаний масив є найбільшим після льодів Антарктиди і Гренландії. 

Номер слайду 10

Національний парк “Канайма”Національний парк Канайма - парк на південному сході Венесуели, на кордоні з Бразилією і Гайаною. Площа парку близько 30 000 км. Як представники іншого світу стоять тут Столові гори - унікальне плато Гран-Сабана, частина Гвіанського плоскогір'я, двокілометрові обривисті стіни яких, абсолютно пласкі вгорі, впираються в хмари. Ці гори, що отримали назву тепуі, - одні з найстаріших утворень на Землі, що з'явилися незліченну кількість років тому, коли Африка і Південна Америка були одним континентом. Інша пам'ятка Канаіма - водоспади, найвищі на планеті. Падають з стрімких уступів столових гір. Ці водоспади виробляють вражаюче видовище. Найвідоміший з них - водоспад Анхель, спадає з вершини однієї з найвищих тепуі - Ауянтепуі, що цілком заслужено означає гора диявола .

Номер слайду 11

Вдсп. Анхель. Тепуі

Номер слайду 12

Екологічні проблемизайняття території під сільське господарство (знищення амазонських лісів, розораність саван, пампи);витоптування трав’яного покриву численними отарами свійських тварин; збіднення рослинності та тваринного світу; ерозія ґрунтів, зростання площ пустель;забруднення річок, морів, повітря в гірських районах ; контрабанда тварин.

Номер слайду 13

Розв’язання екологічних проблем. Владам держав розробити заходи, направлені на збереження і відродження природних ресурсів, а саме:- управління використанням природних ресурсів і відходів;- запобігання втратам біологічного різноманіття ;- ввести економічно обґрунтоване екологічне землеробство;припинення вирубки лісів, особливо тропічних; забезпечення раціонального лісокористування, за якого кількість посаджених дерев значно перевищує кількість вирубаних;- зберегти природу водойм;- припинити контрабандизм; - запобігати зміні клімату;- припинити виготовлення шкідливих речовин;-захистити людське здоров'я і якість життя в країнах Південної Америки;

Номер слайду 14

Статус об'єкта Всесвітньої спадщини дає переваги для об'єктів природної спадщини - є додатковою гарантією збереження і цілісності унікальних природних комплексів;

Номер слайду 15

1.https://ukrbukva.net/page,13,107472-Ob-ekty-Vsemirnogo-prirodnogo-naslediya-Yuzhnoiy-Ameriki.html2.https://uk.wikipedia.org/wiki/Світова_спадщина_ЮНЕСКО3.https://www.google.com.ua/search?ei=Mt. Hp. W5v9 N_LSrg. Sgg7_YDg&q4. http://mandrivnikl.blogspot.com/2016/02/7.html5. https://naurok.com.ua/prezentaciya-pivdenna-amerika-suchasni-ekologichni-problemi-prirodna-spadschina-yunesko-7-klas-27890.htmlІнформаційні джерела

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Онищук Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
25 лютого 2020
Переглядів
14837
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку