Презентація "Уподібнення приголосних"

Про матеріал

У презентації розглядається теоретичний матеріал про ассиміляцію, подані дищдактичні вправи та завдання, а також відповіді до них. Можна використовувати як дидактичний матеріал до уроку, або як перевірка мовних знань.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

У П О Д І Б Н Е Н Н Яприголосних звуків. Розроблено Учителем української мови і літератури. Кураповою Оленою Воліївною

Номер слайду 2

У П О Д І Б Н Е Н Н Я(асиміляція) приголосних звуків. Це зміна, уподібнення звуків у мовному потоці під впливом наступного чи попереднього звука. Асиміляція за дзвінкістю - молотьба (звучить: молодьба)Асиміляція за глухістю - нігті — [ні'хті]Асиміляція за місцем і способом творення - безжурний — [бежжурний], з тобою — [стобойу]Асиміляція за м'якістю - пісня — [п'і'с'н'а] селянський — [сел 'ан'с'кий]Але губні б, п, в, м, ф, шиплячі ж, ч, ш, щ, задньоязикові г, к, х та дрижачий р перед м'якими не уподібнюються до м'яких.

Номер слайду 3

З ким поведе...ся, того й набере...ся. У роботи гірке коріння, та соло...кий плід. Свіжий, хороший, як сирої...ка. Не могли звабити калачем, а потім тя…ко було ві…бити бичем. (Нар. творчість.)Перевірити написання слів і записати. Вставити, де потрібно, пропущені букви. Завдання і вправи

Номер слайду 4

Перевіримо З ким поведешся, того й наберешся. У роботи гірке коріння, та солодкий плід. Свіжий, хороший, як сироїжка. Не могли звабити калачем, а потім тяжко було відбити бичем. (Нар. творчість.)

Номер слайду 5

Запишіть слова фонетичною транскрипцією. Поясніть їхню вимову та написання. Які фонетичні явища в них відбуваються?Списати, боротьба, натхнення, молотьба, просьба, анекдот, з саду, кігті, отже. Завдання і вправи

Номер слайду 6

Перевіримо [списа’ти],[ бород’ба’], [натхне’н’:а],[молод’ба’], [про’з’ба],[анеґдо’т ], [сса’ду], [к’і’хт’і], [о’дже]

Номер слайду 7

Завдання і вправи. Поставте подані іменники в давальному відмінку однини. Запишіть їх також фонетичною транскрипцією. Порівняйте вимову і написання слів та зробіть висновок, де спостерігаємо уподібнення приголосних у цьому випадку: на письмі чи у вимові. Чи зберігається уподібнення на письмі?Дошка. Чашка. Книжка. Ручка

Номер слайду 8

Перевіримо Дошці – [до’с’ц’і ]Чашці –[час’ц’і]Книжці – [книзц’і]Ручці – [руц’ц’і’]

Номер слайду 9

Завдання і вправи. Записати слова, вставляючи пропущені букви, позначаючи орфограми і додаючи, де можна, перевірне слово. Е..земпляр приво..зальний е...заменувати моло...бахо...бапро..бафу...боліст во...ко ні...ті поле...кість.

Номер слайду 10

Перевіримо Екземпляр Привокзальний Екзаменувати Молотьба - молотити. Ходьба- ходити Просьба - просити. Футболіст Вогко Нігті - ніготь. Полегкість - легенько

Номер слайду 11

Завдання і вправи. Замінити словосполучення одним словом. Записати слова. Прочитати їх, правильно вимовляючи перший звук. Прибудова зі східцями біля входу в будинок. Застібка в одязі. Корисна комаха з роду бджолиних з товстим мохнатим тільцем. Густі, важкопрохідні тропічні і субтропічні вічнозелені ліси. Деревно-земляна оборонна точка. Подовжена, загострена і покрита рогівкою ротова частина у птахів.

Номер слайду 12

Перевіримо Східці Ґудзик. Джміль. Джунглі Дзот. Дзьоб

Номер слайду 13

Використана література. Грамотій. Українська мова. 5 клас. Зошит для успішного набуття орфографічних та пунктуаційних навичок (для шкіл з українською мовою навчання).— X,: «Ранок», 2011. — 96 с. Українська мова: Навчальний посібник. — Донецьк: ТОВ ВКФ "БАО", 2005. — 480 с. Морозова Л. Г. Українська мова. 5 клас: Плани-конспекти уроків. 2-е видання, Харків: Веста: Видавництво «Ранок», 2002. — 304 с.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Московчук Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кравцова Ганна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 липня 2018
Переглядів
17163
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку