Презентація "Урок-казка. Незмінювані іменники. Рід незмінюваних іменників."

Про матеріал
Презентація до уроку української мови в 6-му класі "Незмінювані іменники. Рід незмінюваних іменників" Ця подорож-казка допоможе шестикласникам краще зрозуміти матеріал даного уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

6 клас**********************************Урок-казка. Незмінювані іменники. Рід незмінюваних іменників.ppt_x

Номер слайду 2

Закріпити вивчене про незмінювані іменники, навчити визначати в них рід та відмінок, особливості узгодження незмінюваних іменників з іншими словами у реченні;Розвивати з’язне мовлення, мислення, формувати комунікативні та орфографічні навички та вміння;Виховувати любов до книги, прагнення пізнати нове, цікаве, стати ерудованою людиною;Прищеплювати любов до українського слова. Мета.

Номер слайду 3

Аж ось у гардеробі знайдено записку…“ Якщо ви , зубрилки – відмінники, не будете підказувати на уроках бідолашним двійочникам, я поріжу всі ваші пальто,а з кашнів зв’яжу довжелезне боу. З вас усіх натовчу такого пюра, якого ще не зазначали в жодному мені. Не шукайте мене! Бігаю я швидко- не наздоженете мене ні автом, ні таксою, ні на метрі. Ховаюсь так, що не побачите мене ні в окулярах, ні в пенсні. ( Фантомас)”

Номер слайду 4

1. По радіо знову співають (В. Гаптар). 2. Мені б курінь на острові Борнео ! (Л. Костенко). 3. Відлітає в турне заморське журавлів традиційний клин (Д. Кононенко). 4. І знову джміль розмружить квітку, і літо гратиме в лото (Л. Костенко).

Номер слайду 5

До нас підійшла Петренко Г. М. і всім нагадала, що у Савчук Тетяни сьогодні день народження. Ми з Іриною Похитайло приготували для ювілярки подарунок-сюрприз. Тетяна запросила однокласників до себе на гостину. А ввечері всі, крім Воловенка Сергія, завітали до іменинниці. 

Номер слайду 6

Бібліотека - від грец. бібліос – книга, тека – сховище

Номер слайду 7

Меню - багате, бідне, обмежене. Какао - смачне, гаряче, солодке. Рагу - овочеве, м ясне, свіже. Пюре - рідке, густе, гаряче, смачне. Олів є - запашне, дороге.

Номер слайду 8

Мас-медіа Шоу Он-лайн Євро Капучино Монако

Номер слайду 9

Фрау Інтерв’ю. АтельєСальто через голову. КонферансьєОлів’є. Фіаско – цілковита невдача, поразка, провал

Номер слайду 10

Міссурі – назва річки ( ж.р. ) Міссурі – назва плато ( с.р. )Міссурі – Назва штату в Центральній частині США ( ч.р. ) 

Номер слайду 11

Учителька ходила між рядами парт і перевіряла написане. Раптом вона зупинилась і виразно озирнулась у бік чергових-слідчих: - Ану, Вікторе, читай своє речення - Після кіна я поїхав автом додому пити какау…Але в казці було по-іншому...

Номер слайду 12

Оточивши Віктора, діти почали його соромити…Той. почервонівши від сорому, розштовхав однокласників і дременув геть. Швидко біг хлопець, аж вітер свистів у вухах. Захекавшись, влетів у під’їзд, на одному подиху вибіг крутими сходами нагору. Бадьоро попрямував до кухні і… закляк на порозі. Біля стола, простягнувши довгі ноги з кутка в куток, сиділо синє страховисько. Голова лиса й кругла, як ополоник,вуха товсті й блискучі, як вареники, а очі – як фари мотоцикла…

Номер слайду 13

В-в-ви хто? А т-т-тут що? – запинаючись, промовив Вітя. Я Фантомас з кіна, як ти мене обізвав. Хто ж це всидить у «кіні» , якщо його так ганьбитимуть? Ти прикриваєш своє ґудзикове розбійництво моїм ім’ям – це ще куди не йшло! Але писати від мого імені листи з граматичними помилками!Я н-не хотів, - затинався Віктор.- Я н-не знав!.. Отж-бо, що не знав! – гримнула синя потвора. – Зараз знатимеш!Ану неси підручник! Зараз усе вивчиш, я тобі не вчителька, я тобі…

Номер слайду 14

Далі Вітя вже не чув, бо з жахом кинувся до портфеля, знайшов підручник. Параграф 19,- пролунав з кухні розкотистий бас. Хлопець, не тямлячись, гортав сторінки. Чоло зросив холодний піт. Ось він, нарешті, &19!Читай! – прогарчало над вухом.  Коли Віктор закінчив читати, синюще ручисько сунуло хлопцеві під носа зошит. Пиши!- прогримів Фантомас.

Номер слайду 15

Віктор закінчив писати. Ручка в пальцях напружено тремтіла. Піт краплинами стікав з чола. - Це вже краще!- заплямкало синіми губами страховисько, провіривши написане. - Так,- процідив крізь зуби Фантомас. - Іди до школи!Хлопець кулею вилетів в коридор. - Стій! – почулося з кухні. – Сьогодні ж запишешся до спортивної секції. Чув? Щоб без діла не тинявся! Вдома книжки читай!- Мамі допомагай! Чув?Вітя кинувся до дверей.- Де? – прогриміло з кухні.- Гудзики де?Вітя похапцем витяг з-під ванни картонну коробку.- Стій! – почулося навздогін – Виправ усі свої помилки!

Номер слайду 16

Попришивавши на школярський одяг у гардеробі всі вкрадені ґудзики , Віктор записався відразу в 3 спортивні секції, та ще й до мовознавчого гуртка. Наступного дня він одержав найперші у своєму житті 12 балів, написав цікаву жартівливу розповідь « По дорозі до школи», використавши якнайбільше незмінюваних іменників.

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯСкласти невелику розповідь «У зоопарку», використовуючи незмінювані іменники разом із прикметниками. Хто не зможе скласти розповідь, той виконує вправу № 283, а Віталіна виконує додаткове завдання до вправи № 282.

Номер слайду 18

Молодці!Дякую за увагу!

pptx
Додано
1 березня 2020
Переглядів
1932
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку