Презентація "Урок позакласного читання №1 Світ поезії Артема Полежаки, Олександра Ірванця, Сергія Жадана."

Про матеріал
Даний матеріал містить відомості про творчість сучасних поетів: Артема Полежаки, Олександра Ірванця та Сергія Жадана.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

уууу. Урок позакласного читання №1 Світ поезії Артема Полежаки, Олександра Ірванця, Сергія Жадана. Українська література, 9клас

Номер слайду 2

Артем Якович Полежака

Номер слайду 3

Народився 24 вересня 1975 року в Харкові, де провів своє дитинство. 2000 року закінчив Харківський інститут інженерів комунального будівництва за спеціальністю «архітектор». Під час студентських років активно виступав у «КВН». Наприкінці 2000-х років Артем починає часто виступати з особистими віршами і стає відомим, як переможець численних поетичних слемів (в Києві, Хмельницькому, Миколаєві, Харкові й інших містах). Є активним учасником різноманітних акцій громадянської непокори, зокрема проти законопроєкту «Про мови в Україні» 2010 року. Полежака мешкає в Києві. Багато виступав перед різноманітною аудиторією: від школярів до мешканців геріатричного пансіонату та ув'язнених.2011 року з гуртом «Барабас» записав та випустив диск «Весна, Любов, Полежака». Полежака і гурт «Барабас» здійснили всеукраїнський тур (Київ, Житомир, Львів, Донецьк, Дніпро, Харків), після чого проєкт «Полежака+Барабас» успішно саморозпустився. З початком російської агресії на сході України регулярно брав участь в різноманітних артдесантах, виступаючи перед військовими. З 2014 року Артем регулярно їдить у зону АТО виступати перед українськими воїнами.

Номер слайду 4

2016 року нарешті побачила світ його перша повноцінна поетична збірка «Стіхи о жизні» видавництва «Люта справа». Автор текстів пісень таких виконавців, як «Kozak System», Орест Лютий, «Телері», «Бумбокс».1 березня 2018 року у світ вийшла друга поетична збірка Артема «Навісні пісні». Після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року волонтерив, разом з Сергієм Жаданом, Олегом Кадановим, Яною Заварзіною, Іваном Сєніним, гуртом "Папа Карло" зробили кілька онлайн-концертів, щоб зібрати гроші для харківської та київської тероборони. У квітні 2022 року Артем вступив піхотинцем до лав Національної гвардії. Отримав спеціальність кулеметника. Разом із побратимами брав участь у Харківському контрнаступідезвільняв Балаклію та Куп'янськ і написав на "нулі" кілька віршів та хоку.

Номер слайду 5

Вірші харківського поета Артема Полежаки добре відомі всім, хто любить сучасну українську літературу та музику, бо ж різні виконавці беруть його тексти для своїх пісень. Нещодавно і гурт «ТНМК» записав відео до композиції «Історія України» на слова Полежаки. Щоправда, російську аудиторію, яка свого часу любила українського митця, його творчість нині неабияк виводить із себе.

Номер слайду 6

Ірванець Олександр Васильович. Книги«Вогнище на дощі» (Львів: Каменяр, 1986)«Тінь великого класика» (Київ: Молодь, 1991)«Рівне/Ровно (Стіна)» (2001; Львів: Кальварія, 2002)перевидання (Київ: Факт, 2006)перевидання (Харків: Фоліо, 2010)«Вірші останнього десятиліття» (Львів: Кальварія, 2001)«П'ять п'єс» (Київ: Смолоскип, 2002)«Очамимря: Повість та оповідання» (Київ: Факт, 2003)«Любіть!..» (Київ: Критика, 2004)«Лускунчик-2004» (Київ: Факт, 2005)«Преамбули і тексти. Збірка поезій» (Київ: Факт, 2005)«Хвороба Лібенкрафта», роман (Харків: Фоліо, 2010)«Мій хрест» (Харків: Фоліо, 2010; серія «Графіті», післямова Сергія Жадана)«Сатирикон — ХХІ» (Харків: Фоліо, 2011)«П'яте перо» Вибрана есеїстика (Луцьк: Твердиня, 2011)«Пісні війни»: вірші останніх років (Київ: Дух і літера, 2014)«Харків 1938» (Київ: Laurus, 2017)

Номер слайду 7

Народився 24 січня 1961 року у Львові. Виростав у Рівному. Закінчив 8 класів Рівненської СШ № 18 (1976), Дубенське педагогічне училище (1980) та Літературний інститут імені Горького (Москва, 1989). Після випуску із педагогічного училища кілька років вчителював (1980-ті роки)Твори перекладалися англійською, німецькою, французькою, шведською, польською, чеською, білоруською, російською, італійською, хорватською мовами. Наприклад, роман «Рівне/Ровно» у 2006 році було перекладено польською мовою і на сьогоднішній день вже двічі видано в Польщі видавництвом «Prószyński i S-ka».17 квітня 1985 разом із Юрієм Андруховичем та Віктором Небораком заснував літературне угруповання Бу-Ба-Бу. Кожен з авторів отримав власне прізвисько. Ірванця через любов до нумізматики називали Підскарбієм Бу-Ба-Бу. З 1993 року постійно мешкає в Ірпені під Києвом. З початку 2000-х працює в драматургії та прозі. Автор понад двох десятків книг та численних публікацій у часописах і альманахах Європи й Америки. П'єси Олександра Ірванця були поставлені у різних країнах, зокрема у Німеччині, Україні та Польщі. Відомий Facebook-блоґер.Є членом білоруського ПЕН-клубу, Українського ПЕН, героєм пісні гурту ВІА «ОВВА

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Сергій Жадан — український поет, прозаїк, есеїст, перекладач. Народився 23 серпня 1974 р. в місті Старобільськ Луганської області. У 1996 році закінчив Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди. У 1996-1999 роках навчався в аспірантурі університету; кандидат філологічних наук. З 2000 року — викладач кафедри української та світової літератури ХНПУ. У 2004 році закінчив викладацьку діяльність. Автор романів «Депеш Мод», «Ворошиловград», «Месопотамія», поетичних збірок «Цитатник», «Ефіопія» та інших.

Номер слайду 11

Відомий своїми критичними висловлюваннями і публікаціями проти харківських можновладців — Добкіна та Кернеса. У 2011 провів акцію проти закону «Про захист суспільної моралі». Живе і працює в Харкові. Брав активну участь у харківській помаранчевій революції, Євромайдані. Пише романи, поезії, есеї. Темою творів письменника є пострадянська дійсність в Україні. Для стилю Жадана характерний вжиток розмовної та нецензурної лексики. Роман «Ворошиловград» став книжкою року 2010 за версією «Бі-бі-сі» . Перекладає з німецької, польської, білоруської та російської мов. У 2014 році в рамках фестивалю відеопоезії CYCLOP брав участь в проекті «роздІловІ».

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Сергій Жадан став яскравим представником сучасної літератури, він своєю творчістю представив нову хвилю, бо зробив спробу зобразити проблеми сучасного суспільства, зазирнути не лише у свідомість, але й серце сучасної людини, зобразити біль її душі. Будь-які почуття, думки чи асоціації С. Жадан передає у своїх поетичних творах через своєрідні поетичні медитації, використовуючи надзвичайно лаконічні виражальні засоби. Митець постійно знаходиться в поетичному пошуку з метою якнайкраще донести власне розуміння ситуацій та викликані ними почуття для всіх, адже сучасна молодь інакше дивиться на світ, на суспільні події. Як зазначив П. Загребельний, «Жадан жадає … коли не вистрибнути …, то бодай виповзти за межi крейдяного кола того маразму, в якому було приречене народитися, а тодi й жити поколiння нашого автора»

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Підготувати повідомлення про добу козаччини(18ст.)(індив.).

pptx
Додано
6 лютого
Переглядів
113
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку