Презентація "Урок з елементами компаративістики"

Про матеріал

Презентація надаї стислий огляд методичних рекомендацій щодо проведення сучасних інтегрованих уроків з елементами компаративістики.

Елементи компаративного аналізу використовуються під час:

-Порівняння оригінального твору й декількох його перекладів;

-Порівняння різнонаціональних літературних явищ на рівні їх виникнення;

-Розгляд творчих зв'язків між письменниками різних літератур;

-Аналіз творів одного напрямку, школи, течії;

-Вивчення різнонаціональних творів, близьких, за темою, ідеєю, сюжетом, проблематикою, образами, з особливостями поетики.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Парк моделей і технологій «Сучасний урок через втілення інноваційних педагогічних технологій» Студія Модель сучасного інтегрованого уроку з елементами компаративістики

Номер слайду 2

«Те, що ми знаємо, обмежене, а те, чого не знаємо, безмежне» (Л. Толстой)  Девіз студії:«Постійно знаходитися у творчому пошуку, самовдосконалюватися. Учитися постійно, раціонально та швидко»  

Номер слайду 3

{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Компаративна лінія. Компаративна лінія забезпечує порівняння літературних творів, їх компонентів (тем,мотивів,образів, поетичних засобів та іншого), явищ і фактів, що належать до різних літератур, встановлення зв’язків між українською, світовою і літературами національних меншин, розгляд традиційних тем, способів, мотивів, образів у різних літературах.

Номер слайду 4

Урок компаративного аналізу – це заняття, на якому домінуючими є компаративний шлях аналізу художньої літератури. Це новий методичний шлях, який ґрунтується на набутках науки компаративістики. Компаративізм (від лат. – порівняльний) – те саме що й порівняльно-історичне літературознавство, в якому досліджуються на подібності й відмінності зв’язки та впливи літератур різних країн світу. Компаративний метод, запропонований німецьким філологом Теодором Бенфеєм, має у своїй основі теорію «запозичень». Новий метод швидко поширювався всією Європою, включаючи і Росію. Дійсний він і сьогодні. Його прибічники вивчають певні сюжети, мотиви, образ, простежуючи їхню долю в літературах різних народів і епох.

Номер слайду 5

Модель інтегрованого уроку компаративного аналізу. Вступне слово вчителя. МотиваціяІнтегрованої навчальної діяльності

Номер слайду 6

Виконавчо-діяльнісний етап Аналіз-дослідження твору української літератури Аналіз-дослідження твору зарубіжної літератури Аспекти аналізу тема, ідея, жанр, сюжет, композиція, образи, проблематика, літературні напрями, тощо Синтез аналізованої інформації-визначення спільного та відмінного у творах української та зарубіжної літератури

Номер слайду 7

Інтертекстуальна творча діяльність Контрольно-корекційний етап Підбиття підсумків Домашнє завдання Рефлексія 

Номер слайду 8

Алгоритм дослідження-зіставлення з творами української та світової літератури Виконавчо-діяльний етап компаративного аналізу Охарактеризуйте епоху, в яку були написані твори. Визначте рід, жанр. Порівняйте образи та художні деталі. Поясніть художні засоби та елементи переосмислення традиційних сюжетів та образів. З’ясуйте, як втілені сюжети аналізованих творів у мистецтві(література, кіно, живопис, комп'ютерні ігри)Укажіть актуальність, проблематику творів у контексті сучасної літератури. З’ясуйте тематику та ідею обраних вами творів для порівняння

Номер слайду 9

Педагогічні можливості уроку компаративного аналізу Пізнавальні - засвоєння закономірностей розвитку національних літератур;- глибоке й повне розкриття ідейно-історичного змісту твору;- актуалізація здобутих знань і засвоєння нових понять, фактів та історії теорії літератури;Розвивальні- стимулювання розвитку пізнавального процесу, активізації мислення;- розвиток полікультурної, інформаційної, читацької і комунікативної компетенції; Виховні- формування гуманістичного світобачення;- виховання загальнолюдських цінностей;- виховання національної гордості.

Номер слайду 10

Перебіг уроку. Опорна таблиця виконавчо - діяльнісного етапу уроку компаративного аналізу прозового твору {08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}Предмет аналізу. Твір. Твір. Рід. Жанр. Жанрові форми. ТематикаІдея. Проблематика. Композиція. Сюжет. Образи. Художні засоби. Літературний напрям

Номер слайду 11

ефективно реалізувати актуальні освітні й виховані завдання;збагатити духовний й естетичний досвід; Компаративний аналіз художнього тексту: 1. Дає можливість:формуванню гуманістичного світогляду учнів, їх уявленню про багатогранність полікультурного світу;вихованню загальнолюдських ціннісних орієнтацій.2. Сприяє:

pptx
Додано
26 липня 2018
Переглядів
1246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку