Презентація. Урок зв'язного мовлення . Твір - опис памятника Т.Г.Шевченку

Про матеріал
Презентація додається до уроку зв'язного мовлення . Твір - опис памятника Т.Г.Шевченку. Схему уроку можна використати для опису будь-якого пам'ятника у будь -якій місцевості України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Підготовка до твору-опису пам’ятника Т. Г. Шевченкові. Мета: ознайомити учнів з особливостями опису пам’яток історії та культури, формувати вміння їх описувати; удосконалювати культуру усного та писемного мовлення,сприяти збагаченню словникового запасу учнів, розвивати спостережливість, образне мислення; виховувати патріотичні почуття, бережливе ставлення до пам’яток історії та культури, любов до рідного міста.

Номер слайду 2

Пам’ятки рідного міста

Номер слайду 3

Пам’ятки рідного міста. Пам'ятник Хмельницькому Б. З. Пам'ятник Пушкіну О. С. Будинок, у якому навчався Стус В. С, український поет. Пам'ятник Солов'яненку А. Б., співаку. Пам'ятник Бубці С. Н.- спортсмену, олімпійському чемпіону. Монумент визволителям Донбасу Будинок, у якому жив Байдебура П. А., відомий український письменник. Могила Грінкевича Ф. А., гвардії полковника Братська могила жертв фашизму Пам'ятний знак «Пальма Мерцалова»Пам'ятник «Слава шахтарській праці» Усього- 257

Номер слайду 4

Пам’ятники Т. Г. Шевченкові в УкраїніКиїв Вінниця Дніпропетровськ

Номер слайду 5

Пам’ятники Т. Г. Шевченкові в УкраїніУжгород Львів Канів

Номер слайду 6

Пам’ятники Т. Г. Шевченкові за кордоном Азербайджан Білорусь Бразилія

Номер слайду 7

Пам’ятники Т. Г. Шевченкові за кордоном Греція Італія. США

Номер слайду 8

До найдавніших монументів, на яких поета зображено в повен зріст, належить той, що стоїть у с. Завадів Стрийського району на Львівщині з 1 серпня 1914 року.

Номер слайду 9

Пам’ятник Т. Г. Шевченкові у Донецьку

Номер слайду 10

Визначення твору - опису. Твір – опис – зв’язний текст, який дає словесне зображення основних ознак предмета, явища, особи в усній чи письмовій форміРечення у творі - описі перебувають у відношеннях одночасності У реченнях опису пам’ятки ( предмета) “відомим» є назва предмета та його частин, «новим» - ознаки .

Номер слайду 11

Основні вимоги до твору. Логічна послідовність і зв’язність думок. Емоційність і лексико-стилістична виразність. Точність формування і формулювання думки, намагання зробити її найяскравішою, найточнішою. Орфографічна та пунктуаційна грамотність, охайність і технічна досконалість в оформленні.

Номер слайду 12

Гронування. МОНУМЕНТ ПОСТАТЬ пам’ятка культури статуя фігура пам’ятник скульптурний твір скульптура СКУЛЬПТОР автор монумента талановитий майстер

Номер слайду 13

Багатомірна матриця{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Іменник. Прикмет. Прикмет. Дієсловопостаментвисокий круглий гладенькийчервоний гранітнийпідноситьсяпіднімаєтьсяпостатьсувора титанічнамонументальназображена на повний зрістобличчяпоглядпохмуре замислене у задуміпроникливийсміливийсповнене великої духовної силизосередженийвипромінюєвиражаєспрямований сповненийголоване покритасиве волоссягордо піднятаодяглегкийпальто середньої довжинивільно спадає розстебнутепостававелична незламнарідна прекрасна горда незалежна. Шевченко Т. Г.талановитий палкий патріот пророкборець за національну свободувболіває бореться закликає

Номер слайду 14

Памятка   Пам'ятник можна описувати з різних боків і з різних відстаней. Оберіть свій ракурс.    Описуючи історичний пам'ятник, звертайтесь до архітектурних термінів. Попрацюйте зі словником, з'ясуйте значення незнайомих слів, елементів пам'ятника.   Спочатку передайте враження, яке справляє на глядача пам'ятник, а потім підпорядкуйте цьому враженню опис.   Описуючи пам'ятник: а)  зазначте, що він собою являє (статую, стелу, обеліск), на честь кого   встановлений; б) скажіть, з якого матеріалу його виготовлено, який він за розміром, де встановлено і як він вписується в місцевість; в) пам'ятайте, що основним у скульптурі є передача не форми, а духовного світу людини, її характеру.   Описуючи пам'ятник, пам'ятайте, що у творі можуть бути елементи розповіді, які даватимуть лише додаткові відомості.

Номер слайду 15

Основні вимоги до твору. Логічна послідовність і зв’язність думок. Емоційність і лексико-стилістична виразність. Точність формування і формулювання думки, намагання зробити її найяскравішою, найточнішою. Орфографічна та пунктуаційна грамотність, охайність і технічна досконалість в оформленні.

Номер слайду 16

Рефлексія « Незакінчене речення»  навчився… На уроці я зрозумів… усвідомив…  сподобалося … не сподобалося …Мені було важко … було легко … було цікаво

Номер слайду 17

Домашнє завдання:написати твір-опис пам’ятника Т. Г. Шевченкові 

pptx
Додано
11 грудня 2021
Переглядів
589
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку