Презентація до уроку "Вживання займенників у мовленні"

Про матеріал
Презентація до уроку "Вживання займенників у мовленні", яка допоможе учням усвідомити навчальний матеріал, містить різноманітні вправи, загадки, таблицю, цікаві факти про займенник.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вживання займенників у мовленніАвтор презентації: Н. Шевченко, учитель української мови та літератури

Номер слайду 2

Займенник, друже, це не просто!

Номер слайду 3

Цікаві факти про займенник. Вони з успіхом заміняють іменники, прикметники, числівники, а іноді й цілі частини речень. За частотою вживання займенники посідають 3 місце (після іменника і дієслова).

Номер слайду 4

Займенник як частина мови. Вказує на предмет, ознаку або кількість, але не називає їх. Відповідає на питання хто? що? який? чий? скільки?Змінюється за відмінками або за відмінками, числами й родами. У реченні виконує роль підмета, означення, додатка та інших членів речення

Номер слайду 5

Хитрі займенники Які два займенники псують дороги?Що треба зробити з руками,щоб утворилися три особові займенники?Хто швидше назве займенники з двома буквами е? Я-спереду. Я – вкінці, а посередині – назва породи маленького коня. Разом буде назва країни. Ви ми ти. Мене,себе. Я поні я. Я ми

Номер слайду 6

Самостійна робота. З картками : поставити займенники у правильному відмінку. Біля дошки : «Мозаїка слова» – утворити слова, додавши займенники.

Номер слайду 7

Самотній зворотний. Скласти по одному реченню із займенником себе (перевірка домашнього завдання)

Номер слайду 8

Я – редактор!Відредагувати текст, уникаючи повторів. Усна народна творчість – це багатюща скарбниця мудрості наших предків. Усна народна творчість – невичерпне джерело натхнення для багатьох сучасних письменників. Ми вивчаємо казки, загадки, прислів’я, збагачуючись духовно. І саме з казками, загадками, прислів’ями асоціюється у нас дитинство.

Номер слайду 9

Перевіримо завдання!Усна народна творчість – це багатюща скарбниця мудрості наших предків. Вона – невичерпне джерело натхнення для багатьох сучасних письменників. Ми вивчаємо казки, загадки, прислів’я, збагачуючись духовно. І саме з ними асоціюється у нас дитинство.

Номер слайду 10

Зазирни у казку! Усна вправа для кмітливих

Номер слайду 11

Інформація для допитливих1. 3. 2.

Номер слайду 12

Вибіркове письмо1. Як він іде – я мокну весь,Зате сухий хазяїн!А пройде він – повісять десь,І знов його чекаю. 2. Нас не було – воно було,Нас не буде – воно буде. Я його не бачу,Але у мене воно є. 3. Видно край, але до нього не дійдеш.

Номер слайду 13

Перевіримо!1. Плащ, дощ. Він, я, він, його.2. Прізвище. Нас, воно,нас, воно, я, його, мене, воно.3. Обрій. Нього.

Номер слайду 14

З торбини народної мудростіЛюдей питай, а свій розум май. Для нашого Федота не страшна робота. Дивись не на чоловіка, а на його діло.

Номер слайду 15

Вчимося бути ввічливими!Радий... бачити (вітання). ... дуже шкода (вибачення).... маєте рацію (підтвердження). Я перед ... в боргу (вдячність).

Номер слайду 16

Підсумок!Тож ви завзято працювали,Вивчали, думали, писали. Урок злетів, як мить одна,Дзвінок вже скоро пролуна. Прислів’я, загадки, казки. Ви пригадали залюбки.І в них займенники шукали. Та добре їх запам’ятали.

pptx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
6368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку