Презентація уроку із зарубіжної літератури для 5-го класу на тему "Світ дітей і світ дорослих у повісті Е. Портер «Полліанна». Художні засоби розкриття образу Полліанни"

Про матеріал

Мета: розкрити роль використаних художніх засобів у створенні образу головної героїні, розкрити сенс авторського задуму твору; розвивати вміння висловлювати власну думку, відстоювати її, поважати думку інших; виховувати віру в краще, наполегливість, мужність.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«У кожної людини повинно бути попереду щось таке, що дає їй снагу жити. Ми всі повинні знайти свій смисл життя – великий він чи малий. Окрім того, кожний несе в собі добре світло, треба тільки вміти відкрити свою душу і подарувати це світло людям...» Елеонор Портер

Номер слайду 2

Завдання уроку: дослідити, як Елеонор Портер вдалося досягнути надзвичайної популярності повісті «Полліанна»; з’ясувати сенс задуму твору; якими художніми засобами авторка скористалася, визначити композицію твору, розробити рекомендації людям, які ще не читали повість «Полліанна»

Номер слайду 3

Світ дітей і світ дорослих у повісті Е. Портер «Полліанна». Художні засоби розкриття образу Полліанни

Номер слайду 4

Аутотренінг Я – школяр. Я – особистість. Я думаю, я мислю. Я хочу знати більше!

Номер слайду 5

«Якби Полліанна жила в нашому селі…»

Номер слайду 6

Проблемна ситуація

Номер слайду 7

Художні засоби розкриття образу героя

Номер слайду 8

Лише жіноча “рука і серце” та “присутність” дитини наповнять будинок радістю. Як змінилися жителі під впливом “гри у радість”?

Номер слайду 9

Відвідувачі Полліанни

Номер слайду 10

Гра перестає бути грою

Номер слайду 11

ЛИСТ ВІД ПОЛЛІАННИ Любі тітонько Поллі і дядечку Том! Я можу-можу-можу ходити! Сьогодні я сама пройшла від ліжка до вікна! А це шість кроків! Боже, як це чудово – знову стати на ноги! Усі лікарі стояли довкола і всміхалися, а сестри поруч плакали... Пані з сусідньої палати, яка пішла минулого тижня, теж заглядала в двері. І ще одну пані запросили: вона має стати на ноги за місяць. Вона лежала на ліжку моєї медсестри і плескала в долоні. Навіть Чорна Тіллі, що миє підлогу, зазирала з ґанку і тільки шепотіла «крихітко моя», бо більше не могла сказати через сльози. Не знаю, чому вони всі плакали. Мені кортіло співати, кричати, верещати! О-о-о! Подумайте тільки: я можу ходити! Ходити! Ходити! Дарма що на це пішло майже десять місяців, але я не пропустила вашого весілля. Ой, тітонько Поллі, яка ви молодець, що приїхали до мене і взяли шлюб біля мого ліжка. Ви завжди дбаєте про найрадісніші речі. Кажуть, що невдовзі я поїду додому. Шкода, що я не можу дійти туди пішки. Ій-їй! Більш ніколи не буду їздити. Найпрекрасніше у світі – просто ходити. Ой, я така рада! Я радію всьому. А найбільше – тому, що деякий час я не могла ходити Інакше б я ніколи не дізналася, яке це щастя – мати здорові ноги. Завтра я пройду вісім кроків. Поцілуйте усіх за мене. Полліанна.

Номер слайду 12

Дослід «Поради режисеру» Перегляд відеофрагмента про одужання Полліанни

Номер слайду 13

Фізкультхвилинка

Номер слайду 14

Композиція твору Експозиція – очікування приїзду Полліанни, розмова прислуги. Зав’язка – приїзд дівчинки. Розвиток дії – Полліанна знайомиться з жителями містечка, вчить їх своїй грі Кульмінація – дівчинка дізнається, що не зможе ходити. Розвиток дії – Джиммі умовив тітоньку звернутися до лікаря Чилтона. Розв’язка – лист Полліанни про одужання

Номер слайду 15

Робота в парах «Творча лабораторія» Визначити символи твору. Порівняти героїв твору з рослинами. Нагородити епітетами літературних героїв.

Номер слайду 16

Релаксаційний момент «Літературний турнір» Люстерко Полліанні не було потрібне, щоб… Ключове слово твору… Тімоті найбільше любив говорити про… Лікар Чилтон замість ліків почав приписувати хворим… З появою Полліанни в будинку тітоньки Поллі з’явились нові мешканці... Вона завжди хотіла чогось іншого... Він спочатку навіть не вітався до Полліанни, а потім вирішив зробити її спадкоємицею... Священник Пол Форд з допомогою Полліанни виявив, що їх у Біблії близько 800… Вона зраділа милицям, бо вони... У порожній кімнаті радість – це... Весілля тітоньки Поллі відбулось у … Дівчинка була рада, що деякий час не могла ходити, бо інакше ніколи б не дізналась...

Номер слайду 17

Експеримент «Полліанна – наша однокласниця»

Номер слайду 18

«Коло ідей» У чому секрет надзвичайної популярності повісті Елеонор Портер «Полліанна»? Мені цей твір стане у пригоді в подальшому житті, тому що… Що заважає людям бути щасливими? Чи може людина змінити своє життя?

Номер слайду 19

Поради від п’ятикласників тим, хто ще не читав повісті «Полліанна»

Номер слайду 20

Домашнє завдання 1. Підготуватися до контрольної роботи. 2. Скласти сенкани зі словами Полліанна, добро, співчуття…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
3 лютого 2018
Переглядів
9836
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку