Презентація уроку-проекту з історії України для 10 класу на тему"Столипінська аграрна реформа"

Про матеріал

Чи можливо було усунути протиріччя в суспільстві на початку ХХ ст. та уникнути революції 1905-1907 рр. в Російській імперії?

Як можна було подолати проблему відсталості сільського господарства та забезпечити розвиток промисловості?

Чому не вдалося мирним шляхом подолати перехід від аграрного до індустріального суспільства?

Які можливості трансформації суспільства не були використані і чому?

Які особливості мав процес модернізації соціально-економічних та політичних відносин
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сухий хліб їсти чи жити як вареник у маслі? “ Земля виснажена, поросла бур'янами, отруєна хімікатами, зникають з мапи села…” В. Солоухін

Номер слайду 2

Ключове питання: Які можливості трансформації суспільства не були використані і чому? Які особливості мав процес модернізації соціально-економічних та політичних відносин?

Номер слайду 3

Тематичні питання: Яким шляхом можливо було усунути протиріччя в суспільстві на початку ХХ ст. та уникнути революції 1905-1907 рр. в Російській імперії? Як можна було подолати проблему відсталості сільського господарства та забезпечити розвиток промисловості? Чому не вдалося мирним шляхом подолати перехід від аграрного до індустріального суспільства?

Номер слайду 4

Змістові питання: Чим були незадоволені різні верстви населення на початку ХХ ст.? Чому вирішення аграрних проблем було одним з найважливіших питань того часу? Як пропонував П.А. Столипін подолати труднощі розвитку сільського господарства?

Номер слайду 5

МЕТА ПРОЕКТУ: Дослідити рівень соціально-економічного та політичного розвитку українських земель у складі Російської імперії на початку ХХ ст. Визначити можливі перспективи розвитку українського суспільства. Проаналізувати наслідки проведеної аграрної реформи.

Номер слайду 6

Формування навичок самостійної роботи з історичними джерелами. Розвиток критичного мислення. Сформувати вміння працювати в групі. Висловлювати обґрунтовану власну точку зору. МЕТА ПРОЕКТУ:

Номер слайду 7

Що нам відомо з теми: з курсу “ Правознавство “ – характеристика державного ладу та форм правління. з предмету “ Всесвітня історія “ – основні тенденції соціально-економічного розвитку, цінності, здобутки та втрати індустріальної цивілізації.

Номер слайду 8

Як відбувається розвиток суспільства? Питання Знаємо Прогнозуємо Період ІІ половина ХІХ століття Кінець ХІХ- початок ХХ ст. ХХ століття ХХІ століття Верстви населення Тип суспільства аграрне індустріальне Пост- індустріальне Як відбувалась трансформація Рівень розвитку

Номер слайду 9

Завдання для груп: політологи Охарактеризувати ситуацію, яка виникла на передодні революції та під час революційних подій. Чим були незадоволені різні верстви населення.

Номер слайду 10

Завдання для груп: економісти Розкрити головний зміст столипінської аграрної реформи та особливості її проведення на Україні. Проаналізувати наслідки земельної реформи 1906-1914 рр.

Номер слайду 11

Завдання для груп: аналітики З'ясувати причини невдач у реалізації аграрної реформи П.А. Столипіна. Як до реформи ставилися різні верстви населення, чим було викликане таке ставлення.

Номер слайду 12

Завдання для груп: історики Як оцінювали реформаторську діяльність П.А. Столипіна в історіографії? Як склалася доля селян на Україні в ХХ ст. Які положення аграрної реформи 1906-1914 рр. доцільно було би використати сьогодні.

Номер слайду 13

Довідкові матеріали: Хронологічна таблиця подій 1905-1914 рр. Біографія П.А. Столипінаю Виступи П.А. Столипіна в Державній Думі та Державній раді. Статистичні данні результатів проведення аграрної реформи 1906-1914 рр. Спогади сучасників про П.А. Столипіна.

Номер слайду 14

Список літератури: Аврех А.Я. П.А.Столипін і долі реформ в України . - М.,1991 р. Кулешов С.В. Історія Батьківщини. М.,1991 р. Мироненко С.В. Історія Батьківщини: люди, ідеї, рішення. Нариси історії України 19 - початку 20 вв. М. 1991 р. Козарезов В.В. О Петрі Аркадійовичі Столипіні. - М.,1991 р. Островський И.В. П.А. Столипін і його час. - Новосибірськ,1992. "Ковальченко И.Д. Столипінська аграрна реформа"; "Історія СРСР" N2 1992. Глаголєв А. "Формування економічної концепції П.А. Столипіна"; "Питання економіки" N10,1990. Рум'янцєв М. "Столипінська аграрна реформа: передумови, задачі і підсумки"; "Питання економіки" N10, 1990.

Номер слайду 15

В процесі роботи над проектом пропоную: Відвідати консультації. Створити мультимедійні презентації. Підготувати публікації (бюлетені, буклети, брошури та ін.).

Номер слайду 16

За консультацією звертайтеся до: Бібліотекаря Вчителя інформатики Вчителя історії Остащенко В.І. (понеділок- четвер -14.00-15.00) Познякової О.І. (понеділок,середа -14.00-15.00) Кривової С.Д. (вівторок – 14.00-15.00)

Номер слайду 17

Бажаю успіху і задоволення від отриманих знань та навичок роботи!

Номер слайду 18

Як відбувається розвиток суспільства? Питання Знаємо Прогнозуємо Період ІІ половина ХІХ століття Кінець ХІХ- початок ХХ ст. ХХ століття ХХІ століття Верстви населення Тип суспільства аграрне індустріальне Пост- індустріальне Як відбувалась трансформація Рівень розвитку Революція Поступово Поміщики Селяни Буржуазія Робочі Відставання змінилося підйомом Відставання Відставання було подолано в 30-ті роки Відставання Інтелігенція Робочий клас Селянство Інтелігенція Робочий клас Селянство За умов тоталітаризму Трансформаційне суспільство ВИСНОВОК: Оцінювання Історики Аналітики Економісти Політологи Розвиток суспільства відбувається поступово шляхом подолання протиріч і численних криз.

ppt
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
12 березня 2018
Переглядів
3385
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку